Flaggstångsbelysning

En flaggstång står i många trädgårdar. Många ser det som en självklarhet att ha en flaggstång så att man kan hissa flaggan på allmänna flaggdagar, födelsedagar och vid andra högtidliga tillfällen. Andra får flaggstången på köpet när de köper hus, men använder den inte särskilt flitigt.

Bäst Flaggstångsbelysning

Snabbmeny:
Toppval Flaggstångsbelysning Vanliga frågor


Flaggstångsbelysning – ett dekorativt inslag i trädgården.

Oavsett om du hissar flaggan eller inte kan flaggstången utgöra ett dekorativt inslag i trädgården. Det borde vara mycket välkommet, inte minst hos alla som tycker att den där stången bara står i vägen och inte gör någon nytta. Med en flaggstångsbelysning kan flaggstången faktiskt ersätta den traditionella granen till jul, och den kan bli ett mysigt och välkomnande inslag på din tomt. Det behöver givetvis inte vara advent eller jul för att du ska kunna hissa en mysig ljusslinga i stången. Med hjälp av en ljusslinga och flaggstången kan du få stämningsfull belysning i trädgården till glädje för både dig själv och alla som passerar förbi. Det finns många olika belysningar för montering på flaggstång, så du kan alltid få en belysning som passar din smak och dina önskemål. Det finns också belysningar som inte behöver förankras i marken, vilket är en fördel om du bor långt norrut och vill sätta upp din belysning under vintern när det är fruset i marken.

Populärt med belysning i trädgården

Belysning i trädgården är något som blir allt mer populärt. Man kan använda sig av ljuskällor på marken, på stolpar eller slingor som hänger i träd. Ytterbelysningen till huset kan också riktas så att den lyser upp valda delar av trädgården. Vi njuter och trivs i trädgården under sommaren, men när hösten kommer med mörka kvällar är det inte lika lätta att vistas där ute eftersom det till och med kan vara svårt att ta sig fram i mörkret. Med belysning kan man förändra sin trädgård helt. Och framför allt kan man förändra användbarheten.

Det är populärt med belysning i trädgården

Du kan belysa trädgårdsgångarna så att det blir lätt att hitta fram, och du kan sätta upp punktbelysning som framhäver en vacker växt, en damm eller något annat vackert som du vill kunna se även när det är mörkt ute. Idag finns det nästan oändliga möjligheter att lysa upp ute, tack vare det stora utbudet av lampor, slingor och andra former av belysning. Den enklaste formen är de solcellsdrivna lamporna som laddas av solljuset på dagen och tänds när mörkret faller. Men, av naturliga skäl lyser dessa bäst under sommarhalvåret när de får gott om solljus under dagarna. Vill du ha bra belysning på vintern måste du satsa på andra ljuskällor och då är slingor ett bra och flexibelt alternativ. En ljusslinga sätter du lätt upp och den är lika lätt att ta bort eller flytta. Kanske vill du lysa upp en annan del av trädgården och då är det lätt att flytta med sig en slinga.

Lätt att montera en flaggstångsbelysning

En flaggstångsbelysning är extra lätt att montera, eftersom du hissar upp den i stången med hjälp av flagglinan. På så sätt kan du få upp belysningen på höjder som du knappast ens skulle komma på idén att använda annars. Vissa belysningar är avsedda att hissa ända upp, medan andra sitter på en lägre höjd. Det gör att du kan anpassa din belysning, och din ”julgransbelysning” efter ditt hus och din trädgård. Vid en enplansvilla kan det se konstigt ut om belysningen bildar en väldigt hög gran, medan det krävs lite mer höjd på den belysning som ska pryda en park eller på en offentlig plats.

Toppval Flaggstångsbelysning 2024

Vi har valt dessa Flaggstångsbelysningar som våra Toppval.
Dessa skapar en fantastisk belysning och julkänsla.

Det finns,många olika modeller av flaggstångsbelysningar, och det största utbudet hittar du här på internet. Här finns hela sortimentet samlat på ett ställe så att du enkelt kan jämföra olika slingor innan du bestämmer dig. Ljusslingorna finns i olika storlekar och med olika antal lampor. Du kan också välja om du vill ha en slinga med större ljuspunkter eller en slinga med så kallade fairylights. Även om det är lätt att tro att alla slingor ser ungefär likadana ut kan det faktiskt göra stor skillnad beroende på vilken typ av ljuspunkter du väljer. Ska belysningen användas på en allmän plats, eller vid en större byggnad, kan det vara lämpligt att välja en slinga med lite större lampor. I din egen trädgård kan det givetvis också vara fint med stora lampor, men väljer du små ljuspunkter ger det ett mysigare och mer stämningsfullt sken. Riktigt små ljuspunkter, som fairylights, ger ett nästan skimrande ljus och en helt annan känsla än belysningar med större lampor.

Vacker belysning i trädgården

Om du har svårt att bestämma dig kan du hitta massor av inspiration här på nätet. Om du söker på flaggstångsbelysning, stämningsbelysning i trädgården eller liknande kommer du att hitta massor av inspirerande bilder där du ser hur olika typer av ljusslingor ser ut när de används. Du kan också hitta inspiration för din egen trädgård, och idéer om hur du kan kombinera flaggstångsbelysning med andra ljuskällor för att skapa en riktigt mysig miljö i trädgården även under höst och vinter. Ljus gör skillnad och du kan både skapa rumskänsla och framhäva vackra saker med hjälp av belysning. Rätt utnyttjad kan du till och med dölja mindre vackra partier genom att använda olika former av lampor och ljuskällor. Det gäller att lära sig hur ljuskällorna ska placeras, och hur de ska riktas för att ge den effekt man eftersträvar. Prova dig fram och skapa den miljö du önskar. Det är egentligen bara din egen fantasi som sätter gränser. Ljuskällorna finns, så det är bara att fundera på vilka som motsvarar dina krav och önskemål.

Du kan köpa både flaggstångsbelysning och annan utomhusbelysning här online. Flaggstångsbelysningen kräver ingen fast elinstallation, utan det är i de flesta fall bara att sticka in stickkontakten i närmaste eluttag. Om du köper annan belysning bör du tänka på att vissa installationer bara får göras av behörig elektriker. Just flaggstångsbelysning kräver alltså ingen sån installation, vilket betyder att du kan köpa din slinga och själv hissa och tända den. Så mycket enklare kan det inte bli att sätta stämningsfullt ljus i trädgården.

Frågor och svar kring Flaggstångsbelysning

✅ Vad använder man flaggstångsbelysning till?

Precis som namnet antyder så är det här en typ av belysning som sätts i flaggstången. Genom att sätta den på rätt sätt kan man skapa ett både mysigt och vackert intryck. Detta är framför allt populärt runt jul, då man med lite omsorg kan ge stången ett närmast julgranslikt intryck genom att placera belysningen rätt. Flaggstångsbelysning kan lysa upp rejält i vintermörkret. Här hittar du våra Toppval av Flaggstångsbelysning.

✅ Vad kostar det att köpa in flaggstångsbelysning?

Eftersom det finns många olika typer av flaggstångsbelysning finns det också en mycket varierande prisbild. Storleken spelar stor roll när det kommer till den här typen av belysning, av uppenbara skäl. Naturligtvis är det dyrare med en belysning på 14 meter än en på 8 meter exempelvis. Vissa varianter kostar cirka 2 500 kronor medan andra kostar 5 000 kronor. Det finns också mer påkostade varianter som kostar 7 000 kronor eller i vissa fall till och med mer. För den som vill ha ljus i stången men utan att det drar iväg så mycket kostnadsmässigt finns det dock även mer budgetvänliga alternativ. Faktum är att det går att hitta flaggstångsbelysning från cirka 700 kronor och uppåt för den som kan tänka sig att leta runt en del och jämföra priser online.

✅ Behöver belysningen förankras i marken?

Det finns olika modeller. Viss belysning behöver förankras i marken, medan andra enbart monteras på stången. Det här är något som det kan vara värt att titta närmare på innan du gör din beställning, eftersom vissa uppfattar att det är enklare att sätta upp den typen av belysning som inte behöver förankras. De är dock ofta lite dyrare.

✅ Vad finns det för skäl till att välja en flaggstångsbelysning som inte förankras i marken?

Egentligen spelar det inte så stor roll för utseendets skull vilken variant man väljer. Däremot väljer vissa bort de markförankrade alternativen på grund av att marken lutar kraftigt just där, eller på grund av att det är offentlig mark där både barn och hundar kan tänkas springa runt. Hemma i trädgården finns det däremot inga anledningar att avstå från förankring, såvida det inte även där springer hundar och barn som inte gärna vill avstå från sina lekrundor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Flaggstångsbelysning Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin