Låsbom

Om du har ett förråd eller annan byggnad där du vill ha en säker låsanordning kan det vara smart att investera i en låsbom. Visst finns det bra lås på marknaden, men många av låsen är inte tillräckligt för att hålla tjuven borta. Med en låsbom på dörren får tjuven jobba betydligt hårdare för att ta sig in och han kommer med största sannolikhet inte ens försöka. Sitter låsbommen på utsidan kan han heller inte jobba ostört, och risken för upptäckt blir allt för stor.

Bäst Låsbom

Snabbmeny:
Toppval Låsbommar Vanliga frågor


Det finns ju många anledningar till att man vill ha ett pålitligt lås. I verkstäder och på byggarbetsplatser, till exempel, förvaras verktyg och maskiner som är mycket åtråvärda i mindre ärliga personers ögon. Ofta är det också nödvändigt att ha ett ordentligt lås av säkerhetsskäl, så att obehöriga inte kan ta sig in och komma till skada. Och om man vill ha en säkrare anordning än ett vanligt lås är en låsbom den perfekta lösningen. Låsbommen sitter tvärs över dörren, eller delar av denna, och förhindrar på så sätt att dörren bryts upp. Du kan själv välja om låsbommen ska vara vänster- eller högerhängd.

Andra typer av låsbom är plattjärnsbommen, och containerlåset. Den senare används oftast för att låsa containrar, därav namnet Det finns alltså många olika modeller av låsbommar, alla med den gemensamma nämnaren att de gör det svårare för obehöriga att ta sig in.

Ett bra lås är inte bara till för att du ska få ha dina tillhörigheter i fred. Om du har en försäkring ställs krav på hur du förvarar dina saker för att du ska kunna få ersättning från försäkringen vid inbrott och liknande. Kraven finns alltid angivna i försäkringsbrevet, och det är inte ovanligt att det krävs att ett företag ska ha extra säkra låsanordningar. Det finns tre nivåer på kraven, vilka klassificeras i skyddsklass 1,2 och 3. Ett bra inbrottsskydd ska inte bara göra det svårt att begå inbrott utan det ska också avskräcka från försök till inbrott samt försvåra bortförandet av eventuellt stöldgods.

Montera en låsbom på ditt förråd eller garaget

Skyddsklass tre är det högsta kravet och det gäller för verksamheter som vill försäkra egendom som är mer stöldbegärlig än annan. om du vill försäkra saker som inte är lika stöldbegärliga är kraven på inbrottsskydd lägre och det kan vara tillräckligt med lås som håller skyddsklass ett eller två.

I kraven ingår många moment och det är inte bara låsen som bedöms. Väggar, tak, dörrar och annat som kan påverka möjligheten att ta sig in räknas in, men naturligtvis också hur dörrar och portar låses. I dessa bedömningar räknas en invändig låsbom som ett säkrare alternativ än en låsbom som monteras på utsidan.

Om du vill montera en låsbom på ditt förråd eller garaget behöver du förmodligen ha bommen på utsidan om det inte finns en annan ingång till utrymmet. Du måste ju själva komma åt bommen för att låsa och låsa upp, och det gör du ju inte om den sitter på insidan av den enda dörren.

Toppval Låsbommar 2024

Vi har valt dessa Låsbommar som våra Toppval.
Galvaniserade låsbommar med kåpa.

Inbrotten ökar kraftigt i landet, och det finns vissa tider på året när det är extra riskabelt att lämna sin bostad, eller andra utrymmen, obevakade. Ibland kan man se inbrottsvågor där hus efter hus i ett och samma område haft besök av tjuvar som tagit sig in, eller gjort försök att komma in i tomma hus. Denna ökning av inbrott har fått till följd att allt fler ser över sina hus. Att skaffa larm är ett sätt att försöka minska risken för inbrott, och grannsamverkan ett annat. Områden med aktiv grannsamverkan blir allt fler, vilket ger en viss trygghet. Många ögon ser naturligtvis mer än ett par, och det är också positivt att man är uppmärksam på vad som hände vid grannarnas hus, och inte bara sitt eget. Att tala om för grannen när man åker bort, och be henne eller honom att ta in posten, är en bra förebyggande åtgärd. Om du vet att någon kommer till ditt hus för att vattna blommor, eller se till huset, kan du berätta för grannarna vem som kommer och vilken bli denne kör. Då vet de att allt är som det ska när din husvakt kommer, men kan slå larm om det dyker upp andra bilar som inte bör vara där.

Det finns många små knep att ta till för att förebygga inbrott, och många små åtgärder kan bli till ett riktigt bra skydd. Många bäckar små blir till en hel å heter det ju i det gamla ordspråket, och det ligger faktiskt något i det. Håll grannarna informerade, låt inte posten ligga i lådan så att tjuven ser att du är bortrest, sätt på bra lås och skaffa eventuellt larm. Då har du gjort allt du kan för att hålla tjuven borta och för att få ha dina tillhörigheter i fred.

Vid sommarstugan, båthuset eller någon annan byggnad som du inte har uppsikt över är det förstås svårare att förebygga. Men en låsbom kan du alltid montera, och den håller med största sannolikhet tjuvarna på utsidan. Låsbommar finns i olika utföranden och i olika dimensioner. Där du behöver vara extra försiktig kan du montera en rejäl låsbom som är avsedd för att säkra dörrar till lager, verkstäder och byggarbetsplatser. Ju kraftigare låsbom desto svårare för tjuven att ta sig igenom.

Du kan köpa låsbommar både i bygghandeln och hos företag som har specialiserat sig på lås och låsanordningar. Det största utbudet hittar du här på nätet. Här finns allt samlat på ett ställe vilket gör det enklare att välja och att hitta den rätta låsbommen för ändamålet.

Du kan se specifikationer och beskrivningar om de olika bommarna på respektive produktsida, och där kan du se vad de olika produkterna lämpar sig bäst för. Här finns också bilder och recensioner som kan ge dig inspiration för hur du bäst ska göra din redskapsbod, förråd eller verkstad inbrottssäker. Eftersom allt finns samlat på ett ställe är det också enklare att jämföra priser, så att du kan köpa din låsbom där du får den till det bästa priset.

Frågor och svar kring Låsbommar

✅ Vad är en plattjärnsbom?

Det är en låsbom som kan sättas framför en dörr eller en port, som bidrar med en extra nivå av trygghet när det kommer till inbrottsskydd. Låsbommen kan visserligen användas även till vanliga ytterdörrar till exempelvis en lägenhet, men det är kanske ännu vanligare att den används till garageportar eller förrådsportar, där man kanske inte har samma goda kontroll som över bostadsdörren. Här hittar du våra Toppval av Låsbommar.

✅ Vad behöver man tänka på vid köp av en låsbom?

Att välja längd på bommen så att den passar den dörr eller port den ska skydda är förstås viktigt, liksom att välja om den ska vara höger- eller vänsterhängd. Det är också bra att kontrollera att det följer med en komplett monteringssats, så att du vet om det är något som automatiskt kommer med leveransen eller något du behöver köpa separat. Det kan också vara intressant att fundera på om det ska sitta en kåpa över låset. Det finns nämligen plattjärnsbommar både med och utan detta. Även tjocklek kan variera mellan olika bommar, så fundera också över vad som behövs gällande det måttet.

✅ Hur mycket kostar en låsbom?

Det beror helt på vilket företag du vänder dig till för att köpa bommen, hur lång den ska vara, om den kommer med eller utan monteringsmaterial och i vissa fall kan det även finnas andra faktorer som spelar in. Det finns varianter för runt 1 000 kronor, men det finns också låsbommar som kostar mellan 2 500 kronor och 3 500 kronor. Naturligtvis kan typen av dörr som bommen ska skydda påverka. Det krävs av naturliga skäl en betydligt längre bom för att skydda en stalldörr än en vanlig lägenhetsdörr exempelvis.

✅ Är det svårt att montera en plattjärnsbom?

Nej, det brukar inte vara speciellt svårt. Det viktigaste är förstås att ha rätt monteringsmaterial samt de nödvändiga redskapen. Så länge du har det bör det inte vara några problem att få bommen på plats.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Låsbommar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin