Svampkorg: De 5 bästa korgarna för svampplockning (bäst i test)

Bäst Svampkorg


Även om de flesta tycker om sommaren är det många som välkomnar sensommaren och hösten. För det är nu man kan gå ut i skog och mark och skörda av naturens delikatesser. Att plocka svamp eller bär en varm sensommardag är både skön rekreation och ett sätt att fylla frysen och förgylla måltiderna.

De 5 bästa Svampkorgarna 2024

Vi har valt dessa Svampkorgar som våra Toppval.
Perfekta korgar att ha med sig i skogen när man ska plocka svamp:

⭐ Bäst i test: Hopvikbar svampkorg

Hopvikbar svampkorg testad ute i skogen.

En perfekt lösning för att samla in skogens guld! Svampväskan är både lätt och rymlig och får enkelt plats i fickan eller ryggsäcken. Nätbotten och nätet på sidorna gör att innehållet förblir ventilerat, så att både svampar och bär kan samlas in. Med en kapacitet på upp till 10 liter har du gott om utrymme för att ta med dig skogens skatter hem. Den är enkel att tvätta för hand och kan hopvikas för att få plats när den inte används.

Svampkorgens mått:
Uppfälld: ca 28 cm x 17 cm x 24 cm
Hopvikt: ca 12 cm x 14 cm

Fördelar med Hopvikbar Svampväska:

 • Lätt och rymlig
 • Får enkelt plats i fickan eller ryggsäcken
 • Ventilerat innehåll
 • Kapacitet på upp till 10 liter svamp (2 kg)
 • Enkel att tvätta för hand
 • Hopvikbar

Knapp för att se priset på den hopvikbara korgen.


2. Svampkorg Granngården

Svampkorg Granngården placerad på en vacker gräsmatta.

Granngårdens svampkorg är ett elegant och praktiskt alternativ för att ta med dig på skogsturer. Korgen är tillverkad av träspån av högsta kvalitet, vilket gör att den är både robust och lätt att ta med. Den rymmer upp till 10 liter och har måtten Längd 36cm, Bredd 12cm och Höjd 22cm.

 • Kvalitativ träkorg för att samla svamp i
 • Robust och lätt att ta med
 • Elegant och praktiskt alternativ för att ta med på skogsturer
 • Rymmer upp till 10 liter svamp (2 kg)
 • Måtten Längd 36cm, Bredd 12cm och Höjd 22cm

Knapp för att se priset på svampkorgen från Granngården.


3. Egmont Rottingkorg

Egmont Rottingkorg för svampplockning

Denna underbara korg är skapad för att ge stil och funktion till din heminredning. Handvävd med omsorg i Polen är den ett dekorativt föremål som även är praktiskt att använda. Den passar utmärkt för att förvara leksaker och andra små föremål, eller som en bärkorg för svamp och frukt. Med denna korg från Egmont Toys får du det bästa av båda världar.

Rottingkorgens mått: 23 x 17 x 28 cm

 • Handvävd med omsorg i Polen
 • Dekorativ och praktisk
 • Kan användas som bärkorg för svamp och frukt
 • Rymmer upp till 11 liter färsk svamp

Knapp för att se priset på Egmont Rottingkorg.


4. Klassisk korg

Klassisk korg för att lägga den plockade svampen i.

En klassiska spånkorg från Skinbjerg Design är perfekt för att samla svamp. Den högkvalitativa korgen är tillverkad av robusta material och har stora dimensioner för att optimalt kunna förvara dina svampar. Med en bredd på 25 cm, en längd på 35 cm och en höjd på 10 cm ger den dig den rymd som krävs för att ta med dig på dina skogsturer.

 • Högkvalitativ design
 • Gjord av robusta material
 • Optimal förvaring av svampar
 • Rymmer upp till 9 liter kantareller

Knapp för att se priset på Klassisk korg.


5. Svampkorg Biltema

Biltema svampkorg på en skogsväg inför svampplockningen.

Biltema erbjuder en unik svampkorg som är perfekt för att samla in skogens läckerheter. Tillverkad av slitstark konstgjord rotting, är den försedd med en ståltrådsram och två handtag som gör det bekvämt att bära. Denna praktiska och stilrena svampkorg är ett måste för alla naturentusiaster.

Mått på korgen: 36 x 25 x 15 cm

 • Tillverkad av slitstark konstgjord rotting
 • Ram av ståltråd
 • Två handtag som gör det bekvämt att bära
 • Praktisk och stilren design
 • Rymmer mycket svampar, upp till 13,5 liter

Knapp för att se priset på produkten hos Biltema.


Hur vi betygsätter produkter

Att plocka svamp är både roligt och spännande
Blåbär, lingon och hjortron hör till de skogens läckerheter som de flesta känner till och vågar sig på att plocka. Men många plockar hellre svamp, och det finns gott om ätbara svampar ute i den svenska naturen. Att plocka svamp är både roligt och spännande och det är förstås en extra bonus om man får med sig många goda svampar i sin svampkorg.

Lär dig vilka svampar som är ätliga
För att du ska få största möjliga utdelning av svampplockningen är det bra att lära sig så mycket som möjligt om svampar. Detta för att du ska kunna känna dig säker på vilka svampar som är ätliga och vilka du ska låta stå kvar. Om du känner till svamparna minskar risken att giftiga svampar smyger sig ner i korgen, men kunskap gör också att du kan plocka ur ett större sortiment. Om du kan urskilja de ätliga svamparna kan du få en betydligt större skörd.

Om du inte redan har kunskapen rekommenderar vi att du går en svampkurs för att få ut så mycket som möjligt av dagarna i skogen.

Tips för en lyckad svampplockning:

 • Planera svampplockningen i förväg. Visst kan man hitta svamp på en vanlig skogspromenad, men om du inte är förberedd är det svårare att ta vara på vad naturen bjuder. Ta med en svampkorg när du går ut. En svampkniv, det vill säga en kniv med borste, är också bra att ha med. Plocka alltid svamp i en korg och inte i en plastkasse. I en kasse riskerar svampen att bli mosad, men den största anledningen till att undvika plastkasse är att svamp är ett känsligt livsmedel och det finns risk för att både bakterier och larver börjar växa i en tät plastpåse.
 • Plocka bara fräsch och fast svamp. Grovrensa svampen redan i skogen så att inte skörden blir smutsig av jord och annat skräp.
 • Sikta på de mellanstora svamparna. De små exemplaren behöver stå kvar och växa på sig, och stora svampar är ofta angripna av insekter.
 • Planera in efterarbetet redan innan du ger dig ut för att plocka svamp. Svamp är, som sagt, känsliga och de behöver tas om hand direkt. De klarar inte att stå i kylskåp mer än några timmar, så du bör se till att du har tid att ta hand om skörden direkt när du kommer hem. tänk också på att det kan bli mycket varmt i bilens bagageutrymme, något som svampen inte mår bra av.
 • Finrensa svampen som ska ätas direkt och skär den i mindre bitar. Låt svampens fukt koka in och tillsätt sedan smör, grädde, olivolja eller vad du vill ha och krydda med salt. Om svampen inte ska ätas direkt utan sparas ska du inte tillsätta fett. Man kan också torka svamp och då är det viktigt att processen är kort så svampen inte hinner mögla. Skär därför svampen i tunna skivor och torka i svamptork eller på nät med god ventilation. Skogssvamp ska aldrig ätas utan att tillagas.
 • Ha alltid koll på vad du plockar. Är du det minsta osäker så är det principen ” hellre fria än fälla” som gäller i svampskogen.
 • Undvik vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Denna tumregel hjälper dig att undvika de allra giftigaste svamparna.
 • Ha alltid respekt för svampar. Varje år förgiftas människor av svamp och en del förgiftningar kan leda till döden. Tyvärr kan man inte känna på smaken om en svamp är giftig eller inte. Förra året hamnade flera personer på sjukhus efter att ha ätit vit flugsvamp, och det såldes också giftig svamp på torget i en svensk stad. Det är, med andra ord, viktigt att veta vilken svamp man plockar för att undvika misstag som kan bli ödesdigra.

Bra utrustning för svampplockning
För att lyckas bra med svampplockningen gäller det förstås också att ha bra utrustning och att veta när det är lämpligast att plocka. Bästa vädret för svampplockning är när det är mulet men inte regnar. När det är soligt syns svamparna sämre och vätan vid regn försämrar svamparnas kvalitet. Utrustningen för svampplockning är förstås en svampkorg, kniv och en liten borste. En luftig korg är det bästa för förvaring av svampen. Plockar du olika sorters svamp kan det vara bra att ha små lådor eller papperspåsar för de olika sorterna.

Det är också bra att vara utrustad med kompass eller GPS för din egen säkerhet. Se också till att mobilen är laddad när du går hemifrån.

Traditionellt är svampkorgar tillverkade av spån, rotting eller pil. Numera tillverkar man också korgar av juteväv, som är ett lät och luftigt material. Dessa korgar går att fälla ihop till en rulle, vilket gör att de inte tar stor plats alls under förvaring. Du kan lätt få med dig några svampkorgar av denna typ ut i svampskogen, och behöver inte återvända till bilen så fort du fyllt en korg.

En hopfällbar svampkorg i juteväv kostar mellan 250 och 300 kronor. Svampkorgar i spån eller liknande material kan du få från cirka hundra kronor. Det finns, som sagt, många olika modeller av svampkorgar. Några är försedda med lock, så att du inte riskerar att tappa svampar på vägen när du går genom skogen. I det stora utbudet av svampkorgar här på internet kan du hitta korgar för alla smaker, korgar som givetvis också kan användas till annat än svamp.

Frågor och svar kring Svampkorgar

✅ Varför plocka svamp i korg?

Att plocka svamp i en korg är ett bra sätt att säkerställa att svampen håller sig fräsch och färsk. Genom att lägga svampen i en korg får den tillräckligt med syre och håller sig längre än om den till exempel läggs i en tätslutande plastpåse. För att undvika att få med jord och skräp i korgen, bör man välja en praktisk och bekväm korg som är skön att bära runt i skogen.

✅ Vad bör man tänka på när det är dags att införskaffa en svampkorg?

Först och främst bör det nämnas att det här inte är något komplicerat inköp. En korg av den här typen behöver inte ha en mängd funktioner och det finns inte några enorma skillnader mellan olika modeller. Det du behöver fundera över är hur stor korgen behöver vara. Det avgörs förstås främst av hur stora mängder svamp du brukar plocka. Material är också något du kan fundera över. Det finns många traditionella korgar som gör sig utmärkt för den här typen av aktivitet, men det finns också hopfällbara och tvättbara korgar i olika typer av tyg. Fördelen med dessa är att de tar mindre plats när de inte används, samt just det faktum att de faktiskt går att tvätta.

✅ Hur mycket kostar en svampkorg?

De enklaste korgarna kostar inte mer än cirka 50 kronor. Det bör dock nämnas att dessa generellt är ganska små. De duger förmodligen bra för någon som bara vill ha en liten korg att ta med sig på skogspromenader, om det skulle dyka upp några fina svampar längs vägen. För den som ger sig ut för att plocka stora mängder svamp är dock den här typen av korg förmodligen för liten. Större svampkorgar finns att köpa för cirka 130 – 600 kronor.

✅ Vilket material är svampkorgar tillverkade av?

Det finns olika varianter. Vissa korgar är tillverkade av flätat trä. Det kan röra sig om olika träslag, exempelvis pilträd. Andra korgar är tillverkade av säckväv, nylon eller annat tygmaterial.

✅ Behöver man verkligen en svampkorg, eller går det lika bra att använda en plastpåse?

Det är definitivt en fördel att ha en korg. Om svampen läggs i en korg blir det mer luft. Det gör att svampen håller sig fräschare och finare. Det ger också svamparna mer utrymme, vilket gör att de slipper tryckas ihop och mosas av de lager som hamnar ovanpå. Ur miljösynpunkt är det förstås också bättre med en korg. Den kan återanvändas gång på gång, medan plastpåsen troligtvis kasseras efter en användning.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin