Snösläde

Att ha ett eget hus med trädgård är för många en dröm. Och det är ju inte så konstigt med tanke på den frihet man har om man bor i ett eget hus, och har en egen trädgård att gå ut i. Man är fri att forma sitt boende efter sina egna behov och önskemål, och man har friheten av att kunna gå ut i trädgården precis när man vill. Man kan odla vad man vill, grönsaker och bär till hushållet eller enbart blommor till lyst.

Bäst Snösläde

Snabbmeny:
Toppval Snöslädar Vanliga frågor


Att hålla uppfarten ren under en snörik vinter

Att vara husägare innebär också ansvar. När man bor i ett eget hus finns det ingen hyresvärd att ringa när något går sönder, utan man får fixa problemen själv. Det kommer inte heller en fastighetsskötare och klipper gräs på sommaren, eller röjer bort snön efter vinterns snöfall. Skötsel av hus och tomt ingår förstås i en husägares ansvar. En snörik vinter kan det förstås bli ett tungt jobb att hålla uppfarten ren, men de flesta ser nog ändå dessa sysslor som något som hör till och som ibland till och med kan kännas stimulerande.

Rätt verktyg för effektiv snöröjning

Med rätt redskap blir de flesta jobb både enklare och roligare. När det gäller gräsklippning finns det massor av alternativ att välja på, allt från handdrivna rotorklippare till självgående gräsklipparrobotar. Även för snöröjningen har du en del alternativ beroende på hur du vill sköta snöröjningen, och hur stor yta du ska hålla ren från snö.

En snösläde är rätt verktyg för en effektiv snöröjning.

Har du stora ytor att röja och om du bor i mycket snörika trakter kan det kanske vara värt att satsa på en snöslunga som sköter det tyngsta jobbet med att få bort snön. Men för en vanlig uppfart eller grusgång klarar du dig säkert med något av de redskap som används för att skotta snö för hand. Det är ju bra att röra på sig, och rätt utförd kan snöskottningen bli till nyttig vardagsmotion. Om du bara har en smal gång som ska skottas kan en vanlig snöskyffel vara tillräcklig. Men, om du har en snösläde får du med dig mer snö samtidigt som det är lättare att forsla bort snön. Snösläden skjuter du framför dig och får på så sätt med all snö som ligger i dess väg. Du slipper lyfta eller kasta undan snön som du måste göra med en vanlig snöskyffel. Att använda en snösläde är därför betydligt skonsammare än att skotta snö på traditionellt sätt. Dessutom finns snöslädarna i olika bredd, vilket gör att du kan få en modell som underlättar snöröjningen oavsett hur stor yta du har att skotta.

Röja en stor mängd snö på en gång

En snösläde är, som de flesta nog vet, ett verktyg som är avsett för snöröjning. Den kan närmast beskrivas som en snöskyffel som är extra djup, och därför kan ta en stor mängd snö på en gång. Snösläden har ett tvåhandsfattat handtag och flaket är vinklat så att det glider över snön. Man skjuter snösläden framför sig och eftersom den kan glida på snön kan man skjuta den upp för en snöhög, eller ner i ett dike, för att tippa av snön. Du slipper alltså det tunga jobbet att lyfta skyffeln för att lägga undan snön. Det finns också varianter av snöslädar som har tippbart flak för ännu enklare avlastning.

Toppval Snöslädar 2024

Vi har valt dessa Snöslädar som våra Toppval.
Ergonomiska handtag för en behaglig arbetsställning vid snöröjning.

1. Snösläde Fiskars SnowXpert

Att sköta snöröjningen kan vara både tidskrävande och tungt, oavsett om du bor i villa med en normalstor trädgård att ta hand om, eller om du bor på en större gård. Då är det förstås viktigt att du införskaffar bra verktyg att använda. Den här snösläden från Fiskars kommer att underlätta för dig när snön kommer. Skaftet är stadigt och rejält och snösläden är utrustad med en slitskena som gör den både starkare och mer hållbar. Du kan med andra ord röja undan snön i en rad vintrar utan att det här redskapet sviker.

Snösläde Fiskars SnowXpert

Handtaget har en vinkling som gör det ergonomiskt och enklare att styra redskapet. Skopan är utformad på ett sätt som gör den lätt utan att göra avkall på styrkan. Du kommer med andra ord kunna röja undan snön som fallit utan att snösläden är onödigt tung att använda, något som du kommer vara tacksam över när blötsnön lägger sig som ett täcke över gården.

Kolla priset

2. Snösläde Masi Proffs Maxi

Om du är på jakt efter en ergonomiskt utformad snösläde som samtidigt gör jobbet så enkelt som möjligt för dig, är den här modellen från Fiskars högst troligt vad du söker. Handtaget är ergonomiskt och har förstärkningar på insidan som gör att du som använder den får en så bekväm arbetsställning som möjligt när du ska röja snö.

Snösläde Masi Proffs Maxi

Du kan räkna med att denna snösläde håller länge eftersom den är utrustad med en slitskena som gör den extra tålig och hållbar. Även om du behöver plocka fram redskapet ofta och använder snösläden för att röja undan stora mängder snö varje vinter kan du utgå från att denna håller i många år om inget oförutsett sker. Snösläden väger 7 kg och den har en arbetsbredd på 83 cm. Med denna kan du räkna med ett snyggt resultat när du är klar med jobbet. Att få undan snön blir dessutom enklare än med en mindre påkostad snösläde.

Kolla priset

3. Snösläde Masi Nova Max

Om du har trädgårdsgångar, garageuppfarter eller gårdsplaner som behöver skottas rena från snö bör du se till att införskaffa en bra snösläde som hjälper dig med jobbet. Den här modellen kallas Masi Nova Max och den är lätt att hantera samtidigt som den är effektiv. Den är konstruerad enligt en patenterad design och materialet som använts är både slagtåligt och köldtåligt vilket förstås är stora fördelar. Snöslädens handtag är hållfast och man har försett redskapet med en slitskena tillverkad i stål som gör den extra hållbar.

Snösläde Masi Nova Max

När du använder den här snösläden kommer du upptäcka att den glider lätt genom snön, vilket gör uppdraget enklare. Det spelar ingen roll om du är stor eller liten, den här snösläden hör till de enklaste att hantera och du kommer snabbt känna att det går lätt att lyfta den tack vare handtaget. Masi har stor vana av att tillverka produkter för snöröjning och det är något som verkligen lyser igenom här.

Kolla priset

Snösläde eller snöslunga?

Snösläden gör snöröjningen enklare och mindre tung. Med en bred snösläde blir jobbet också effektivare eftersom du får med mer snö åt gången. Det allra lättaste sättet att få bort snön från garageuppfarten eller grusgången är förstås att använda en snöslunga. Snöslungan gör jobbet helt och hållet själv och det enda du behöver göra är att skjuta den framför dig. men, är det för den skull alltid bättre att ha en snöslunga? Vilket är det bästa alternativet vid snöröjning vid det egna hemmet?

Det finns inget generellt och entydigt svar på frågan. Det finns många faktorer som kan påverka valet av snöröjningsredskap. Det beror på hur stor tomt du har, om du bor i snörika trakter, hur mycket snö som ska fraktas undan och din hälsostatus. Och det är förstås också en fråga om tycke och smak. en del vill att allt jobb ska gå så snabbt och lätt som möjligt och ser snöslungan som lika självklar som en självgående gräsklipparrobot. Andra tycker om att jobba fysiskt och ser både gräsklippning och snöskottning som ett bra sätt att röra på sig och få lite nyttig motion. Har man en relativt liten tomt kan det också kännas helt onödigt att investera i stora, dyra maskiner för att göra ett jobb som egentligen inte tar särskilt mycket tid i anspråk. Och även om du har en snöslunga till hjälp, kan det vara nödvändigt att ha någon form av snöskovel eller snösläde för att rensa mindre områden från snö.

Man får skotta mycket på vintern

Om du gillar att vara ute och inte tycker att snöskottningen är särskilt betungande finns det förstås ingen anledning att köpa en snöslunga. Den kostar betydligt mer än en snösläde, och kräver dessutom någon form av drivmedel. Värnar du om miljön är kanske snösläden det självklara alternativet just på grund av att den inte påverkar miljön alls.

Att skotta snö för hand

Att skotta snö för hand

Att det är viktigt att röra på sig vet alla, och många av oss har ett stillasittande arbete och rör oss alldeles för lite. Om du skottar bort snön för hand rör du på dig, och om du ser till att använda dina redskap på rätt sätt, och använder rätt teknik, kan snöskottningen bli till ett stärkande träningspass. Tänk bara på att ta tid på dig när du skottar snön. Då hinner du tänka på hur du rör dig, så att du undviker alltför monotona rörelser som sliter onödigt på kroppen.

Det finns många olika modeller av snöslädar och vilken du ska välja beror i första hand på hur din tomt ser ut och hur mycket snöröjning du har. Om du ska skotta en bred uppfart, eller en stor yta, är det förstås bra att välja en bredare släde så att du får med så mycket som möjligt. Å andra sidan blir mycket snö tung, så om du vill att det ska gå lätt att skjuta snösläden kan det vara bättre att välja en mindre modell.

Frågor och svar kring Snösläde

✅ Vad används en snösläde till?

Den används till att skotta snö. Man kan enklast beskriva den som ett alternativ till den klassiska snöskyffeln. Här hittar du våra Toppval av Snöslädar.

✅ Vilka fördelar respektive nackdelar finns med en snösläde jämfört med en vanlig snöskyffel?

En klar fördel med snösläden är att det ryms betydligt mer snö på den än på en klassisk skyffel. Detta kan dock medföra en nackdel på samma gång, nämligen att den kan bli väldigt tung att hantera. Det senaste gäller främst om det är tung snö, vilket brukar vara när temperaturen stiger och det börjar bli blöt snö.

✅ Hur mycket kostar en snösläde?

Det finns snöslädar att köpa från cirka 350 kronor. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan finnas funktionsmässiga skillnader mellan olika modeller, och det är därför viktigt att man även väger in detta när man ska fatta ett beslut. Vissa snöslädar är dyrare och kostar runt 1 000 kronor, och i vissa fall upp emot 2 000 kronor. Detta kan ofta bero på att de är tillverkade av ett mer hållbart material och att det rör sig om mer solida konstruktioner.

✅ Vad bör man tänka på vid val av snösläde?

Materialet är naturligtvis viktigt vid valet av släde. Det finns olika alternativ, och vissa är mer hållbara än andra. Aluminium och plast är några av de alternativ du kommer att hitta på marknaden. Kom också ihåg att det inte bara är själva bladet på släden som är intressant när det kommer till material. Även skaftets material har betydelse. Undersök också vilken typ av handtag som finns på släden. Det är en fördel om det blir så ergonomiskt välanpassat som möjligt när du ska använda redskapet. Vidare bör du förstås läsa på om de olika produkterna innan du bestämmer dig. Läs mer om varje produkt och vad de har att erbjuda när det kommer till funktioner och hållbarhet. En snösläde är en typ av redskap som behöver tåla mycket och den ska hålla för regelbunden användning under flera vintrar. Undersök till exempel vilka snöslädar som har slitskenor för bästa resultat och hållbarhet. Det kan också vara intressant att tänka på att det kan skilja en del prismässigt mellan olika återförsäljare. Att ta chansen att jämföra priser online kan därför vara en god rekommendation eftersom det kan leda till besparingar på hundratals kronor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Snöslädar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin