Skidhjälm

Fler och fler väljer att använda hjälm när de åker skidor och snowboard. Detta är förstås väldigt positivt. Hjälmen ökar säkerheten och utgör ett bra skydd. För att skyddet verkligen ska bli bra är det dock viktigt att välja skidhjälm med omsorg. Alla modeller är inte lika effektiva, och framför allt passar inte alla modeller alla huvuden lika bra. Därför är det viktigt att det här valet får ta den tid som behövs för att du ska kunna hitta den bästa produkten. Detta gäller oavsett om hjälmen ska köpas till dig själv eller dina barn.

Bäst Skidhjälm

Snabbmeny:
Toppval Skidhjälmar Skidhjälmar barn Vanliga frågor


Hjälmens passform

Passformen är naturligtvis av största vikt när det gäller den här typen av produkt. Det är viktigt att hjälmen sitter tätt mot huvudet, men det får inte gå till överdrift så att den blir obekväm att bära. Vissa vill kunna ha en tunn mössa under hjälmen, andra föredrar att åka utan. Det här är något som det är viktigt att ta ställning till innan produkten väljs ut och köps. Om en mössa ska bäras under är det viktigt att produkten provas ut med den på. Om du har tänkt köpa en skidhjälm på nätet går det naturligtvis bra, men det kan då vara en fördel att prova olika modeller på förhand. Det kan naturligtvis göras i en sportbutik, men det kan även göras på en skidanläggning där det ofta hyrs ut material av god kvalitet. Om du inte har möjlighet att testa den går det naturligtvis att hantera det ändå. Hur du då bör göra ska vi titta närmare på i ett senare avsnitt.

Så vet du att passformen är god

Hur vet du då att hjälmen sitter bra? Det är faktiskt väldigt enkelt om du provar ut hjälmen i en fysisk butik eller på en skidanläggning. Du gör det helt enkelt med hjälp av ett skaktest. Skaka huvudet åt sidorna och åt sidan. Det är viktigt att hjälmen fortfarande sitter ordentligt på plats. Naturligtvis gäller detsamma när den hjälm du köper ska användas av ditt barn. För att kunna göra ett skaktest förutsätter det naturligtvis att du har fysisk tillgång till hjälmen. Om det skulle vara så att du inte har det, är det klokt att välja en butik som ger möjlighet till enkla returer.

På så sätt kan du få hem produkten, prova den i lugn och ro, göra skaktest och se till att den verkligen passar. Skulle det visa sig att det finns några brister kan du returnera hjälmen och köpa en ny. Eftersom leveranstiderna ofta är korta kan du ha en ny vara i din brevlåda eller hos ditt postombud inom några veckor. När du provar hjälmen, eller låter ditt barn prova den, är det också viktigt att du testar att knäppa och knäppa upp den. Det är en klar fördel om det är enkelt att knäppa och knäppa upp bandet. Det ska också vara möjligt att justera hakbandet på ett enkelt sätt.

Hjälmens passform

Så går du tillväga om du vill köpa din hjälm online

Det har tidigare nämnts att det är en fördel att kunna prova ut en skidhjälm, men det är naturligtvis inte ett måste. Det går alldeles utmärkt att beställa en hjälm online. För det allra mesta passar hjälmen alldeles utmärkt och skulle den mot förmodan inte göra det så går det i allmänhet både snabbt och enkelt att skicka tillbaka produkten och istället beställa en ersättningsvara.

För att vara så säker som möjligt på att hjälmen ska passa finns det naturligtvis storlekstabeller du kan utgå från för att hitta den mest passande storleken. Du får räkna med att tabellerna brukar ange ett spann i cm på varje storlek. Det är inte så märkligt som det kan verka. Hjälmarna går att justera på olika sätt. Spannet avser alltså de mått som hjälmen kan få beroende på hur den justeras. De vanliga spannen på en hjälm i storleken Small-Medium är 53-56 cm. Medium-Large har normalt ett spann på 56-59 cm och Large-XL har vanligen ett spann på 59-61 cm. Du bör alltid titta efter en storlekstabell på den webbutik du planerar att handla från, då storlekarna kan skilja sig något åt från en butik till en annan.

För att veta vilken storlek som är den rätta behöver du med andra ord mäta omkretsen på huvudet. Det gör du enkelt med hjälp av ett måttband. I de allra flesta fall blir valet av storlek rätt om du följer de mått du får fram och den tabell som brukar finnas att hitta i webbutikerna.

Toppval Skidhjälmar vuxna 2024

Vi har valt dessa Skidhjälmar som våra Toppval.
Hjälmar som skyddar mot slag och passar ihop med de flesta skidglasögonen.

===

===

Skidhjälmar för barn

Hjälmar i cool design med tuffa färger som ger ökad bekvämlighet för växande barn och låter hjälmen användas länge. Hjälmar som är både snygga och säkra. Ger ditt barn en skön upplevelse som gör skidåkningen enklare och roligare:

===

===

Titta på olika egenskaper

Det är naturligtvis inte bara storleken som har betydelse när du ska köpa en skidhjälm till dig själv eller något av dina barn. Du behöver även titta på några olika egenskaper som är viktiga. Något som är mycket viktigt är att granska om hjälmen är utrustad med MIPS. Detta är ett rotationsskydd och det ger ett väldigt effektfullt skydd mot olika typer av huvudskador. Hjälmar utan MIPS skyddar främst mot slagskador och andra typer av våld mot huvudet. De skyddar däremot inte mot rotationsskador. Detta är beklagligt med tanke på att det rapporteras att just rotationsskadorna står för en stor del av alla skador i skidbackar. Att välja en MIPS-försedd hjälm är därför väldigt klokt, och även om det kostar mer med en sådan variant, är det definitivt värt pengarna.

Skidhjälmens Material och ventilation

Material och ventilation

Saker som är värda att undersöka när du ska köpa en skidhjälm är valet av material och ventilationsförmågan hos produkten. När det gäller material består en hjälm vanligtvis av flera lager med olika material. Det yttre laget är ofta tillverkat av ABS-plast. Det förekommer dock även andra alternativ, exempelvis polykarbonat. Många hjälmar, i synnerhet de av god kvalitet, är försedda med förstärkning av någon typ. Det extra lagret brukar benämnas som kevlar, och detta förstärker hjälmens skyddande egenskaper rejält. Det höjer även priset, men just när det gäller hjälmar bör du inte kompromissa med kvalitet för att få en så billig produkt som möjligt. Det kan naturligtvis vara bra att läsa på om olika material, så att du kan bilda dig en uppfattning om vilken hjälm som ger det allra bästa skyddet. Om du inte känner att du har den tiden, är det åtminstone klokt att kontrollera i produktbeskrivningarna att de hjälmar du överväger att köpa är försedda med någon typ av kevlar.

Ventilation en viktig egenskap

Det är starkt att rekommendera att köpa en skidhjälm med god ventilationsförmåga. Det är lätt att det blir varmt och svettigt i hjälmen och då är det viktigt att fukten kan ta vägen någonstans. Hur ventilationen fungerar kan dock variera. Vissa skidhjälmar har inbyggd ventilation, andra har ventilationsingångar som kan öppnas och stängas manuellt.

Viktigt med certifiering för skidhjälmen

Viktigt med certifiering

Något som det är mycket viktigt att säkerställa är att den hjälm du väljer att köpa är testad och godkänd och har certifiering som bekräftar detta. Hjälmen ska vara CE-märkt och just denna har certifikatsbenämningen CE-EN 1077. Genom att välja en skidhjälm med CE-märkning har du gjort ditt bästa för att välja en säker och ordentligt testad hjälm.

Viktigt att tänka på

När det gäller både hjälmar i allmänhet och skidhjälmar i synnerhet finns det några saker att tänka på. Att köpa en hjälm av god kvalitet som dessutom passar på det huvudet den ska sitta på är förstås mycket viktigt, men det finns faktiskt saker som är viktiga att tänka på även när hjälmen finns i din ägo.

  • Byt hjälm om den utsatts för trauma. Det går inte nog att betona hur viktigt det är att en hjälm som utsatts för yttre våld byts ut. Även om skadorna inte syns vid första anblicken, kan det finnas dolda skador som gör att hjälmen inte ger fullgott skydd i framtiden.
  • Om hjälmen inte längre passar perfekt ska den också bytas ut. En alltför trång hjälm, eller en hjälm som sitter felaktigt, ger inte fullgott skydd.
  • Att justera hakbandet till korrekt storlek och att alltid se till att hjälmen är knäppt när den används är mycket viktigt.

Frågor och svar kring Skidhjälmar

✅ Hur mycket kostar en skidhjälm?

Det beror helt på storlek, material, varumärke samt vilka egenskaper den har. De allra billigaste hjälmarna kostar runt 300 kronor. Det är dock vanligare att en skidhjälm kostar från 600 kronor och uppåt. Om du vill ha en skidhjälm utrustad med MIPS kostar den vanligtvis mer. Många skidhjälmar kostar mellan 1 000 och 2 000 kronor.

✅ Hur mäter man sitt huvudomfång på bästa sätt?

Du använder ett måttband och mäter huvudet strax ovanför öronen och ögonbrynen. Du jämför sedan huvudmåttet med de storlekar som finns i butiken. Vanligtvis finns en tabell som visar förhållandet mellan mått och storlek.

✅ Kan man köpa en lite för stor hjälm till ett barn, så att han eller hon har något att växa i?

Nej, samma direktiv gäller när du ska köpa en hjälm till ett barn som när en hjälm ska köpas till en vuxen. Hjälmen ska ha god passform och sitta bra och säkert på barnets huvud. Det är viktigt att den inte är för stor, då det kan leda till att den ramlar av eller halkar på sned, vilket kan bli ödesdigert vid ett fall eller slag.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Skidhjälmar Skidhjälmar barn Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin