Dunjacka

Att hitta den rätta vinterjackan som värmer ordentligt även när det är riktigt kallt ute, samtidigt som den är snygg, kan vara något av en utmaning. Ett av de populäraste alternativen, som gått hem hos personer i alla tänkbara åldersgrupper i många år är dunjackan. Den är varm, skön och dessutom snygg. Vad mer kan man egentligen begära?

Bäst dunjacka

Snabbmeny:
Dunjackor Dam Dunjackor Herr Dunjackor Barn Vanliga frågor


Fördelar med dunjackor

Det finns mycket positivt att säga om dunjackor. De här plaggen har en väldigt god isolerande förmåga. Det gör att de är väldigt varma. Särskilt anmärkningsvärt är isoleringsförmåga i förhållande till vikt. En annan fördel är att dunjackorna vanligtvis håller länge, och de håller formen och isoleringsförmågan under lång tid, vilket naturligtvis är en klar fördel. Det bör dock nämnas att dun kommer mest till sin rätt i situationer där användaren inte svettas speciellt mycket. Det är nämligen ett material som är känsligt mot väta, vilket innebär såväl yttre väta som regn och snö, som väta som kommer från användaren i form av svett. Om det är en kall och klar vinterdag utan nederbörd är med andra ord dunjackan optimal att använda. En snöig dag där temperaturen ligger runt nollstrecket finns det dock andra syntetiska material som passar bättre.

Estetiska faktorer

Något som får många att gilla dunjackorna är dess utseende. Det finns väldigt många som anser att dunjackorna hör till de snyggaste jackorna som finns på marknaden. De går att matcha fint med jeans, men passar även till exempelvis chinos. Dunjackor finns självklart i en rad olika färger, vilket gör att de kan matchas med så gott som vilka byxor som helst. Den som vill kan satsa på svart, vitt eller grått som är neutrala nyanser och därmed stilsäkra val. De passar ihop med vilka andra färger som helst. Om du däremot ofta bär neutrala färger på dina övriga plagg, kan det vara trevligt att ha en mer färgrik jacka, som kan fungera som en kontrast.

Fördelar med dunjackor

Vilken dunjacka är bäst?

Alternativ till dunjackan

Det dun som används i dunjackorna kommer ofta från antingen änder eller gäss. Anddun är det vanligaste alternativet. Av etiska skäl, men också av kostnadsmässiga, finns det många som väljer att satsa på en jacka med syntetisk stoppning istället för äkta dun. Den här typen av stoppning ger inte samma effektiva värme i förhållande till vikt. Det innebär att jackan behöver vara tyngre för att den ska kunna isolera och värma på samma sätt som en dunjacka. Däremot klarar sig syntetiskt material betydligt bättre vid nederbörd. Detta är också en av de främsta anledningarna till att många väljer att köpa syntet. På vintern kan det vara svårt att veta hur vädret kommer se ut och många anser att de gärna vill kunna använda sin vinterjacka varje dag, oavsett väderlek. Där har syntetiska jackor ett övertag på dunjackor, även om det har blivit vanligare att stoppningen i dunjackorna behandlas för att tåla väta bättre än tidigare.

Dunjackor för damer 2024

Vi har valt dessa Dunjackor som våra Toppval för damer.
Varma och snygga jackor för kvinnor:

===

===

Dunjackor för herrar 2024

Vi har valt dessa Dunjackor som våra Toppval för herrar.
Varma och snygga jackor för män:

===

===

Dunjackor för barn & ungdomar 2024

Vi har valt dessa Dunjackor som våra Toppval för barn.
Välj en vindtät och vattenavvisande dunjacka för ditt barn. En jacka som är varm nog för en riktigt kall svensk vinter:

===

===

Dunjackans pris

Hur mycket en dunjacka kostar beror på en rad olika faktorer. Vilken butik du köper jackan i spelar naturligtvis roll. Även om det gäller en likadan produkt kan olika butiker ha vitt skilda priser. Det är inte ovanligt. Av den anledningen är det viktigt att du inte nöjer dig med att du har hittat en jacka du gillar. När du väl har kommit fram till vilket plagg du vill ha bör du även ta dig tid att jämföra vilken butik som säljer just det plagget till det mest förmånliga priset. Det kan du spara mycket pengar på.

Dunjackans pris

Stoppning

Något annat som påverkar priset är jackans stoppning. Att en dunjacka är stoppad med dun är förstås ingen hemlighet. Det är dock viktigt att känna till att det inte är 100% dun som utgör dess stoppning. Det vanligaste är att stoppningen utgörs av en kombination av dun och fjäder. Dunet står för den största andelen. Exakt hur det är fördelat kan variera. Det är vanligt att det är 80 % dun och 20 % fjäder. Det förekommer dock även jackor där fördelningen är 70 % dun och 30 % fjäder även om detta inte hör till vanligheterna. Det senare ger heller inte samma effektiva isolerande egenskaper.

Beträffande övrig fördelning på 80/20 respektive 90/10 är det förstås lätt att anta att den jacka som har en fördelning på 90/10 ska vara varmare och bättre isolerad än en jacka på 80/20. Så behöver det dock inte vara. Jackan med lägre andel dun kan vara lika varm, på grund av att man har mer stoppning i den. Den relevanta frågan i just det här avsnittet är förstås huruvida andelen dun i jackan påverkar priset. Svaret är att det kan det definitivt göra. Dun är generellt ett dyrare material och en hög andel dun kan definitivt göra att priset på jackan blir högre. Det behöver dock inte alltid vara så, eftersom mängden stoppning, som ju också påverkar den totala mängden dun, kan göra att vissa jackor blir dyrare trots att andelen dun är lägre. Det kan förstås finnas frågor kring vad fjädrarna gör för nytta i en jacka. Svaret är att de har en viktig funktion att fylla, även om det inte är de som står för de värmande egenskaperna. Dess uppgift är att samla dunet och bidra till att fukt i viss mån kan transporteras bort.

Fill power

När det pratas om dunjackor pratas det ofta om fill power. Det är en viktig term för den här typen av klädesplagg, och det är också något som kan påverka priset. För att ge en kort förklaring kan man säga att fill power beskriver dunets isolerande förmåga. Ett högt värde är önskvärt. Det lägsta värdet brukar ligga på ca 175, medan det högsta ligger runt 900. Enheten som det mäts i är cm3/g. Ett värde under 400 anses tyda på relativt låg dunkvalitet. Mellan 400 och 450 räknas generellt som medelhög kvalitet medan 500-550 betraktas som ett bra värde. Om värdet ligger på 550-750 räknas det i regel som väldigt bra, medan värden över 750 betraktas som utmärkt kvalitet. Naturligtvis kan priset påverkas av detta. Dun av riktigt god kvalitet kostar vanligtvis mer och om du köper en jacka med riktigt hög fill power är den i allmänhet dyrare än en jacka med lågt fill power-värde. Å andra sidan kan du räkna med att jackan är bättre, så det går att slå fast att du betalar mer för god kvalitet.

Detaljer som kostar

Detaljer som kostar

De faktorer som nämns ovan är vanligtvis de som påverkar jackans pris allra mest, men det finns även några andra till synes små detaljer som kan ha betydelse för kostnaden. Om det finns en krage av äkta päls är det något som gör att priset stiger, i vissa fall rejält. Utseendemässigt är det inte alltid det är så stor skillnad på en krage av äkta päls och en av fuskpäls, men prismässigt märker du definitivt skillnad. Fickornas kvalitet är också något som kan ha betydelse för priset. Vissa jackor är försedda med fickor som är stora och fodrade, något som resulterar i ett högre pris. Det finns även andra detaljer som kan påverka, så som dragkedjan och andra saker.

Vad hamnar priset på

Då är förstås en intressant fråga vilket prisspann en dunjacka vanligtvis hamnar inom. Svaret är att intervallet kan vara väldigt stort. Det finns dunjackor att hitta som kostar runt 400 kronor. Vanligtvis är det lättviktsjackor som är de billigaste. Där är mängden dun inte lika stort, vilket gör att kostnaden blir lägre. För välisolerade, tyngre vinterjackor blir priset ofta rejält mycket högre. Att en dunjacka med hög fill power och hög andel dun kostar upp emot 3 000 kronor eller till och med mer är inte speciellt ovanligt. Naturligtvis beror priset även på varumärke. Vissa varumärken är generellt dyrare än andra, och det visar sig förstås även när det kommer till jackor med stoppning av dun.

Frågor och svar kring Dunjackor

✅ Finns det några dunjackor som tål vatten?

Det beror på i vilken utsträckning du menar att de ska tåla vatten. Dun är inte ett material som klarar väta på något bra sätt. Det du kan göra för att öka tåligheten är att välja en jacka med skalmaterial som yttre skikt. Då står jackan emot väta under en längre stund än om du väljer en vanlig jacka. När vätan väl har tagit sig igenom det yttre skiktet ger inte längre isoleringen något bra skydd mot kylan, och det tar dessutom lång tid att få fyllningen att torka när det väl har blivit blött, så om du söker en vattentålig jacka är inte en dunjacka det bästa alternativet. Då kan det vara klokare att välja en jacka med syntetisk stoppning. Om du däremot vill ha en varm jacka som ska kunna tåla ett lätt duggregn medan du tar dig från bussen till hemmet kan en skaljacka med dunstoppning fungera.

✅ Går det att tvätta en dunjacka i tvättmaskin?

Ja, det gör det vanligtvis. Efter tvätten kan den torktumlas tillsammans med tennisbollar. På så sätt återställs dunets fluffighet, så att den återfår de egenskaper man önskar att den ska ha. Det är dock viktigt att läsa tvättråden på plagget, så att den tvättas och torktumlas på rätt värme.

✅ Är dunjackor hållbara?

Ja, dun är generellt ett betydligt mer hållbart stoppningsmaterial än syntetiskt material. Om dunplagg tas om hand rätt håller de här plaggen generellt väldigt länge.

Källor:

Snabbmeny:
Dunjackor Dam Dunjackor Herr Dunjackor Barn Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin