Familjetält

Vad brukar du ägna dig åt när du har semester? Brukar du resa utomlands på charterresa tillsammans med din familj? Eller ge dig ut på bilresa genom Sverige tillsammans med familj eller goda vänner? Brukar du kanske oftast stanna på hemmaplan och hålla dig till att besöka någon badplats i närheten eller gå på bio och teater? Oavsett vilket kan det vara roligt att testa något nytt, för att få lite omväxling. En bra början är att införskaffa ett familjetält. Med ett sådant i ditt ägo kan du ge dig ut på äventyr med såväl familj som vänner och alltid ha någonstans att övernatta.

Bäst Familjetält

Snabbmeny:
Toppval Familjetält Vanliga frågor


Att utforska Sverige

Att utforska vårt avlånga land kan vara betydligt mer intressant än vad många tror. Det finns många vackra och fascinerande platser att se och det finns väldigt mycket att göra och uppleva. Sannolikheten är stor att du hittills inte har sett hela landet. Kanske har du sett ganska stora delar av södra Sverige, medan de norra landsdelarna är något av en vit fläck på kartan. Kanske är det främst i norr du har befunnit dig, utan att ha haft möjlighet att utforska Skåne, Småland och andra sydliga landskap. Oavsett vilka delar du fortfarande inte haft möjlighet att se och upptäcka så finns det mycket roligt att göra under lediga dagar. För att du ska kunna resa relativt planlöst, och kunna göra spontana avstickare är det klokt att välja att, åtminstone vissa nätter, bo i tält. På så sätt behöver du inte förhålla dig till några förhandsbokningar. Du kan resa dit du vill resa, och du kan stanna så länge du vill stanna. För att du ska kunna resa tillsammans med sällskap är det klokast att införskaffa ett familjetält. I det får flera personer plats. Ofta finns det plats för fyra personer i ett familjetält, men det finns också större modeller.

På campingplats eller i det fria

Fördelen med tält är att det går att välja sovplats med stor valfrihet. Du kan naturligtvis hyra in dig på en campingplats om en passande sådan finns längs din resväg. Att få plats för en husvagn på en camping kan vara svårt men att få en tältplats brukar inte vara speciellt svårt. Det beror dels på att det finns fler platser för tält, vilka heller inte kräver eluttag och liknande förmåner. Det beror även på att det vanligtvis inte är lika många som reser på semester med enbart tält att sova i. Det kan förstås vara så att det inte är lika bekvämt att sova i tält under flera veckors tid, som att sova i en stuga utrustad med bekväma sängar. Under någon enstaka natt här och där fungerar det däremot alldeles utmärkt att sova i tält. Det är också viktigt att komma ihåg att valet av liggunderlag har stor betydelse för hur bekväm upplevelsen blir. Med ett bra och rejält liggunderlag går det mycket väl att tillbringa flera nätter i rad i tält utan att det blir obekvämt. Ett tält kan även användas utanför campingplatsen. Det går alldeles utmärkt att tälta på en öppen plats i skog och mark eller vid en sjö, förutsatt att platsens regler tillåter detta. Det gör att du inte blir bunden av att hålla dig i närheten av campingplatser när det börjar närma sig natt, vilket naturligtvis gör att du blir mer flexibel.

På campingplats eller i det fria

På vandring inom landets gränser och utomlands

Att dra ut på långvandring kan vara fantastiskt spännande. Det är inte bara något som äventyrstörstande ungdomar kan göra. En vandring kan människor i alla åldrar ge sig ut på, så länge man är i relativt god fysisk form. Det går alltid att anpassa vandringen efter de egna fysiska förutsättningarna. Att vandra i fjällen kan till exempel ge en fantastisk upplevelse med många underbart vackra vyer. Terrängen kan dock vara krävande, och för den som inte är van vid att röra på sig kan det vara bättre att börja med en lugnare strapats. Att vandra i plana landskap kan också vara fint. Det finns många platser, både i Sverige och andra länder, som går att se och utforska utan att man behöver ge sig ut i djup terräng och ut på branta klättringar. När dagarna närmar sig sitt slut är det bara att resa familjetältet, så har du och dina vandringskamrater någonstans att sova, väl skyddade från vindar och regn.

Toppval Familjetält 2024

Vi har valt dessa Familjetält som våra Toppval.
Stora kompakta campingtält som är perfekta för helgresor eller touring. Ljusa och luftiga tält, som rymmer flera personer och har gott om förvaringsutrymmen.

1. Limestone 6-person

Oavsett om du ska ut och campa med familjen eller om du och dina vänner ska ut på vandring och vill ha ett bra tält att övernatta i, är det klokt att titta på familjetält. Det här tältet från Marmot kommer i en härlig limegrön nyans, men det är förstås inte färgvalet som i första hand gör att ni bör välja detta. Något som däremot bör göra er motiverade att satsa på det här tältet är rymligheten. Det får plats sex personer i det här familjetältet och den rejäla takhöjden gör att ni kan röra er relativt fritt där inne. Det finns två ingångar, vilket kan underlätta när ni är flera som ska dela på tältet.

Det ska helst vara enkelt att sätta upp ett tält och här har det underlättats genom användning av färgkodade clips samt stänger och tältduk. Duken kommer med ventilering för att ni ska få god luftkvalitet inne i tältet, något som annars lätt kan bli ett bekymmer när flera personer sover i samma tält.

Kolla priset

2. Wiglo Lt V.2 6-pers Tent

När du ska dela tält med flera andra personer är du förstås mån om att tältet ska vara tillräckligt rymligt för att ni ska slippa trängas. Det här tältet kommer från Bergans och det är ett rejält familjetält som har plats för sex personer. Här har tillverkaren även tagit hänsyn till det faktum att de flesta som campar även har med sig packning. Det finns med andra ord tillräckligt med utrymme för att en normal mängd packning också ska få plats.

När du får hem det här tältet kommer det med både innertält och yttertält. Om du vid något tillfälle skulle vilja använda enbart yttertältet fristående så går det också alldeles utmärkt. Något som också har vägts in vid tillverkningen är behovet av syre inne i tältet även när flera personer vistas där. Det finns därför ett flertal ventilationsöppningar och tanken med detta är förstås att se till att luftflödet är så bra som möjligt.

Kolla priset

3. Varanger 4-6 Outer Tent Incl. Pole

Familjetältet Varanger kommer från Helsport som är ett familjeägt företag med stor erfarenhet av högkvalitativa tält. Just det här tältet är ett yttertält med tillhörande stänger. Den kommer med andra ord inte med något innertält vilket är viktigt att tänka på vid inköp. En stor fördel med det här tältet är att det är utrustat med flera ventilationsöppningar som går att justera. På så sätt har du som användare goda förutsättningar att bibehålla god luftkvalitet inne i tältet även när ni är flera som vistas där.

Tyget är flamskyddat och yttertältets väv är tillverkat i polyester medan det finns en beläggning på väven av polyuretan. Tältet har en ingång och den skyddas med insektsskydd. Om du någon gång har tältat i norra Sverige eller i närheten av en sjö eller en tjärn vet du att myggor och andra insekter kan vålla stora bekymmer på sommaren och hösten. Tack vare det inbyggda insektsskyddet kan du hålla dem utanför tältet.

Kolla priset

Olika typer av familjetält

Det finns flera fördelar med familjetält framför mindre enmanstält och tvåmanstält. För det första är de naturligtvis större och erbjuder därmed sovplats för fler personer. Du kan utan problem ta med din familj på färden utan att det blir trångt. Familjtält kan dock se ut på olika sätt och storleken kan variera. Hur många personer som ryms i tältet beror på vilket tält du väljer.

Olika typer av familjetält

Tält med flera sovrum

När du ser ett tält framför dig ser du förmodligen en plats med ett stort rum samt möjligen ett förtält. Det är dock inte alla tält som ser ut på det sättet. Det finns faktiskt familjetält som är uppdelade i flera sovrum. Det gör att var och en i familjen kan få ett eget litet krypin. Naturligtvis rör det sig inte om några stora rum, det finns trots allt begränsningar för hur stort ett tält faktiskt är, men det blir ändå mer avskilt än ett vanligt tält där alla sover i samma öppna utrymme. Ofta finns det ett större rum, där familjen kan samlas när det är dags att äta, spela sällskapsspel eller bara umgås i största allmänhet. I tillägg till det större rummet finns en rad mindre privata sovrum. I vissa tält är det två rum, i andra tre. I vart och ett av dessa rum kan en person bo, men det brukar även gå att få plats med två personer per rum i många av tälten.

Stora öppna tält för många personer

Alla familjetält är inte indelade i flera mindre rum. Det finns även gott om tält som enbart har ett enda stort rum. Det ger förstås inte samma möjlighet till avskildhet som ett uppdelat tält men däremot ger det en fördel i och med att den här typen av tält ofta är mindre i hopfällt tillstånd och väger dessutom mindre. Det är förstås en fördel om det ska tas med på vandring. För den som enbart tar sig fram i bil spelar däremot inte detta så stor roll. Detta gör att ett stort öppet tält är ett passande och lämpligt alternativ för den som är ute på vandring, fisketurer eller andra friluftsstrapatser. För familjesemestern däremot kan det ofta vara mer lämpligt med ett tält indelat i sektioner.

Stora öppna tält för många personer

Sektionsindelade tält med flera ingångar

Att det finns tält utrustade med flera rum har vi redan varit inne på. Det är bra av fler anledningar än att det ger familjemedlemmarna mer avskildhet och privatliv. Det är även bra eftersom det gör att man kan hålla majoriteten av rummen fria från smuts. För den familj som har husdjur är detta till exempel väldigt praktiskt. Om husdjuren sover i det stora rummet, går det också att se till att de tar sig in i det rummet via en ingång. De behöver då aldrig passera de andra rummen, och det blir på så sätt lättare att hålla grus, löv och andra naturföremål borta. Nackdelen med de här tälten är att de ofta är både större och tyngre än andra familjetält.

De tar stor plats i ett packutrymme. De är alltför tunga för att bära med på en vandring, då någon behöver bära packningen på ryggen, så för det ändamålet är de här tälten inte aktuella. För den stora familjen kan de däremot vara ett lämpligt alternativ. Det gäller att bilens packningsutrymme är stort nog. Om så är fallet är den här typen av familjetält ett ypperligt val när barnfamiljen ska på campingsemester.

Så mycket kostar familjetältet

Hur mycket ett familjetält kostar beror förstås på vilken modell du har fastnat för. Det kan förekomma stora prisskillnader eftersom det finns stora skillnader på de olika varianterna. Enklare modeller med plats för 6-8 personer, med ett öppet rum hör till de billigare alternativen. Dessa går ofta att köpa för mellan 2 500 och 3 500 kronor, även om det självklart även finns dyrare varianter. Om du vill ha ett familjetält med flera rum får du betala mer. Dessa kostar vanligtvis mellan 6 000 och 8 000 kronor, även om priserna även där naturligtvis kan variera.

Frågor och svar kring Familjetält

✅ Hur mycket väger vanligtvis ett familjetält?

Det varierar också. Det är vanligt att de här tälten väger mellan 15 och 25 kg, men om du är ute efter ett av de mer påkostade alternativen med flera rum och ingångar och stora utrymmen, väger de ofta mer. Då kan vikten hamna på upp emot 45 kg.

✅ Kan familjetält användas vilken årstid som helst?

Det beror helt på vilket tält du väljer. Vissa är tillverkade för att tåla olika temperaturer och väderlekar, medan andra främst är till för användning på sommaren. Det här är förstås viktigt att titta på innan köpet sker, eftersom det är viktigt att du väljer ett tält som passar det användningsområde du har tänkt dig.

✅ Hur många personer kan sova i ett familjetält?

Det finns olika varianter. Vissa rymmer fem personer, andra sex eller åtta personer. Det finns flera olika storlekar på tält, vilket också påverkar antalet sovplatser.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Familjetält Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin