Båtkikare

Bäst Båtkikare

Snabbmeny:
Toppval Båtkikare

Dela på Facebook Dela på Twitter


För att du ska vara så säker som möjligt när du beger dig ut på båten är det viktigt att du har en kikare med dig. En båtkikare är nämligen en nödvändig sak för att du lättare ska upptäcka eventuella grund och andra båtar. Att ta med kikaren när du beger dig ut med båten bör vara lika självklart som att du tagit med dig sjökort och pass.

Viktiga egenskaper hos en båtkikare

Förutom att en båtkikare kommer öka din trygghet är det dessutom trevligt att kunna titta på detaljer som du inte kan se med ögonen. Till exempel saker på stränderna, andra båtar, djur och så vidare.

Äger du inte en bra båtkikare bör du givetvis köpa en. Köp av kikare är dock inte alltid det lättaste. Det finns nämligen en hel del du måste känna till och vilka egenskaper som är viktigast.

Att tänka på vid köp av båtkikare

Några av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska köpa en båtkikare är:

  • Objektivdiameter och förstoring
  • Fokus
  • Vattentäthet
  • Synfält

Objektdiameter och förstoring

En av de första egenskaper du bör ta en titt på när du ska köpa båtkikare är objektdiameter och förstoringen. När du ser namnen på kikare kommer du ofta se siffor efter namnet, till exempel 8×25 eller 7×35. Detta är siffrorna som beskriver förstoringen samt objektdiametern. Den första siffran beskriver kikarens förstoring och den andra siffran beskriver front linsens storlek (objektdiametern).

För båtkikare, eller marinkikare som det även kallas, är kikare med måtten 7×50 ett av de vanligaste och populäraste alternativen. Det innebär alltså att kikaren har en förstoring på 7 gånger och en 50 millimeter objektdiameter.

Att tänka på vid köp av båtkikare

En större frontlins

Jämfört med andra kikare så har båtkikare ofta en större objektdiameter samt en lite mindre förstoring. Det här beror på att den större objektdiametern kommer ge dig en bättre och ljusare bild, vilket är viktigt för att du även ska kunna se ordentligt när det är mörkt. Den större frontlinsen innebär dock även en lite dyrare och större kikare. För att en båtkikare ska anses vara en bra kikare bör den ha en objektdiameter på minst 50 millimeter.

Förstoringen

De flesta tycker att kikare som kan förstora mycket är bäst. Men när du befinner dig på en båt kan det vara en negativ sak att din kikare har en högre förstoring. Det blir nämligen svårare för dig att hålla bilden stilla. När kikaren skakar en del kommer du snabbt inse att objektet du försöker titta på kommer åka ur bild. Det spelar heller ingen roll ifall du är säker på att du har stadiga händer, båtar gungar en hel del vilket kommer leda till att även du och kikaren skakar.

En 7x förstoring brukar vara vad som rekommenderas när det kommer till båtkikare. En förstoring på 7 gånger räcker i de allra flesta fallen. Du kan alltid ta med dig ytterligare en kikare med större förstoring ifall du skulle behöva den till någonting speciellt.

Toppval Båtkikare 2024

Vi har valt dessa Båtkikare som våra Toppval.

Fokusen

Det finns olika typer av fokus när det kommer till kikare, individuell fokus, fokusfria kikare och kikare med centerfokus.

Individuell fokus, fokusfria kikare och kikare med centerfokus.

Individuell fokus

Båtkikare som har individuell fokus innebär att du kan ställa in fokusen för båda ögonen, separat. Detta är ett vanligt alternativ för båtkikare. Fokuseringsratten sitter, på kikare med centerfokus, i mitten på kikaren. Men för båtkikare med individuell fokus sitter det en liten ratt på varje okular.

Dessa typer av kikare är i de flesta fallen vattentäta vilket är ett måste när du letar efter en båtkikare. Nackdelen med detta är att det kan ta en stund för dig att ställa in fokusen på saker som befinner sig närmare dig.

Fokusfria kikare

Fokusfria kikare

Kikare som är fokusfria har en fixerad fokus på ett 50 meters avstånd och ibland även lite längre. Dessa kikare är inte rekommenderade ifall du behöver en kikare för kortare avstånd eller när du behöver en med en perfekt bild. Det positiva med fokusfria kikare är dock att du slipper justera fokusen själv vilket kan vara lite krångligt ibland.

Centerfokus

Centerfokus innebär att du kan ställa in fokusen i båda ögonen på samma gång med hjälp av en centerfokusratt. Den sitter vanligtvis i mitten av kikaren. Fördelen med denna kikare framför de med andra fokusar är att den är väldigt lätt att använda. Det är även möjligt att fokusera på saker som är nära. Nackdelen med dessa kikare är att väldigt få modeller är vattentäta.

Synfält

En kikares synfält beskriver kort förklarat hur bred bild du kan se med kikaren på ett bestämt avstånd. Kikare som har en större förstoring har vanligtvis ett mindre synfält. En stor objektivdiameter innebär att synfältet är större. Du som letar efter en kikare med ett större synfält bör därför välja en med stor objektivdiameter och liten förstoring.

När du befinner dig ute på båten, speciellt om du är på havet, är det viktigt att du väljer en båtkikare med ett större synfält.

Porroprisma design

Det finns speciella kikare som är anpassade för att du ska få ett stort synfält. Kikare som har en porroprisma design ger ett stort synfält som är perfekt när du beger dig ut med båten.

Vattentäthet

När du är ute på vatten är det en självklarhet att du behöver en kikare som är vattentät. Chansen att den blir blöt är rätt stor eftersom det kommer skvätta vatten. Har du otur kan det dessutom börja regna. På grund av detta är det viktigt att du väljer en båtkikare som tål vatten.

Men kikare som sägs vara vattentäta är inte alltid 100% vattentäta. De kanske klarar av skvätt och lättare regn, men skulle du tappa dem i vattnet kommer de gå sönder.

De bästa kikarna är helt vattentäta och klarar sig även ifall du skulle tappa dem i vattnet. Dock måste du ändå tänka på att rädda kikaren snabbt så den inte sjunker till botten.

Ett tips är att du väljer en kikare som förseglats med O-ringar. Detta ser till att smuts och fukt inte tar sig in i kikaren.

Ögonavståndet

Ögonavståndet är ytterligare en sak du bör tänka på. Det är viktigt att du har det rätta ögonavståndet mellan öga och okular för att få en så fokuserad och skarp bild som möjligt. Skulle du ha glasögon rekommenderas det att du väljer en båtkikare med ett ögonavstånd på minst 14 millimeter. Det finns dock även kikare som är specialanpassade till glasögonbärare.

Sammanfattning

Det behöver inte vara svårt att välja den rätta båtkikaren. Förhoppningsvis har vår köpguide hjälpt dig hitta den rätta båtkikaren.

Det som rekommenderas är att du väljer en kikare med max 7x fokus och en objektdiameter på 50 millimeter. Det är även ett stort plus ifall du väljer en med individuell fokus för att kunna ställa in fokusen på båda ögonen separat. Tänk även på att välja en vattentät kikare som klarar av minst några meters djup.

Läs även vår guide om båtkompass här.

Snabbmeny:
Toppval Båtkikare

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin