Gummistövlar

De allra flesta äger nog, eller har någon gång ägt, ett par gummistövlar. Det här är helt enkelt något som varje barn och vuxen bör ha i sin ägo. Visst är de bra att ha när det regnar ute, men de kan också vara till nytta i många andra sammanhang. De finns idag i många olika färger och med olika mönster. Från att tidigare ha varit mörkt gröna i nyansen, finns det idag betydligt fler valmöjligheter. Det gör att du kan klä dig i stövlar även vid andra tillfällen än då du ska ge dig ut i skogen.

Bäst Gummistövlar

Snabbmeny:
Toppval Gummistövlar Vanliga frågor


Stövlar för vardagsbruk

Hösten är ofta en ganska fuktig och grå årstid, även om alla dagar naturligtvis inte är sådana. Det ska även nämnas att det finns gott om sådana dagar även under övriga årstider. När det är regnigt och blött ute är det många som drar sig för att gå ut. Faktum är dock att det ändå kommer att dyka upp många tillfällen då vi måste ut, även om det är blött och vädret lätt kan upplevas som lite trist. Då gäller det att komma ihåg att det faktiskt går alldeles utmärkt att gå ut i regnet, eller i regnets efterdyningar, så länge du har de rätta kläderna på dig.

Ett par gummistövlar gör till exempel att du torrskodd kan ta dig fram längs gatorna även när det har regnat rejält och stora regnpölar har skapats. Det är dock fullt förståeligt att du förmodligen inte vill gå runt mitt inne i staden eller samhället iklädd höga, gröna gummistövlar av den gamla klassiska typen. Detta är dock inget som bör avskräcka dig. Det finns så många andra utseenden på stövlar idag, som är riktigt snygga samtidigt som de håller dina fötter torra.

Lite lägre modeller

För bruk inne i samhället kan de klassiska gummistövlarna med högt skaft ibland kännas både onödiga och otympliga. Då är ofta ett par lite nättare stövlar att föredra. Dessa ger samma skydd mot väta som ett högre stövlarna, så länge inte vattnet går ovanför stövlarnas kant vill säga. Eftersom de ser nättare ut är de lättare att matcha med andra kläder på ett snyggt sätt. Du kan också välja bland en rad olika färger och mönster. Den som vill kan köpa ett par eleganta vita stövlar, en annan kanske föredrar ett par pastellrosa stövlar med blommor på.

Alternativen är många, och de här stövlarna eller stövletterna är enkla att matcha med jeans av olika modeller, men naturligtvis även andra typer av plagg. Med ett par låga gummistövlar kan du känna dig korrekt klädd i de allra flesta sammanhang, så pass nätta och snygga är de. Samtidigt slipper du oroa dig för att fukten ska krypa igenom skon och blöta ned dina strumpor, något som annars kan bli väldigt obehagligt när du vistas ute under en lång stund, eller om du ska besöka någon men först måste gå igenom ett stort antal vattenpölar på din färd mot målet.

Stövlar för vardagsbruk

Få hjälp att hitta de bästa Gummistövlarna.

Gummistövlar för användning i skog och mark

När det är dags att ge sig ut i skog och mark är varma kläder som andas och samtidigt håller användaren torr en betydelsefull faktor. Ett par rejäla gummistövlar är något du definitivt bör ha. Här är det viktigt att komma ihåg att det inte bara är bra att ha stövlarna de dagar då det har regnat. Även om det inte har regnat på länge kan det höga gräset vara fuktigt.

Dessutom ger stövlarna ett bra skydd när du ska ta dig fram över stockar och stenar. De ger även ett visst skydd mot ormar, som ju har en naturlig plats i naturen. Med ett par rejäla stövlar på fötterna kan du helt enkelt njuta mer av din vistelse i naturen, oavsett om du är ute för att strosa runt i de vackra skogarna, fiska vid en skogstjärn, jaga eller ta en lång skogspromenad med hunden. För att du ska ha nytta av dina skor ska du välja ett par tåliga gummistövlar av god kvalitet. När det gäller det här användningsområdet kommer du med största sannolikhet ha mest nytta av ett par högskaftade stövlar. De kan hålla dig torr om fötterna även om du skulle råka trampa ned i en bäck eller liknande.

Fodrade gummistövlar som värmer gott på vintern

Förutom de vanliga klassiska gummistövlarna som vi har sett i många år, och de nättare modellerna med lägre skaft, finns det också gummistövlar som är fodrade inuti. Anledningen till att de är fodrade är förstås att de ska kunna användas även när det är kallt ute, och ge fötterna den värme de behöver för att du ska orka stanna ute under flera timmar. Det kan variera från en stövel till en annan, hur låga temperaturer de tål. Därför är detta något du behöver titta på innan du köper fodrade gummistövlar. Se till att välja ett par som uppfyller dina krav.

Om du vet att det sällan kommer bli kallare än strax under 0-gradigt, kan du satsa på nästan vilka fodrade stövlar som helst. Om du däremot tror att du kommer vistas ute i betydligt kallare temperaturer än så, och vill kunna ha nytta av dina gummistövlar även då, är det viktigt att du ser över vad som står om lägsta temperatur i produktbeskrivningen. Det krävs då att du gör ditt val med mer omsorg.

Toppval Gummistövlar 2024

Vi har valt dessa Gummistövlar som våra Toppval.
Bekväma stövlar med ergonomisk design som tål tuffa förhållanden.

===

===

Att välja rätt gummistövlar

Det finns mycket att tänka på när nya gummistövlar ska köpas. De ska inte bara skydda mot vatten, de ska vara bekväma också. Passformen är förstås mycket viktig när du ska köpa stövlar. De ska sitta bra på foten och det är viktigt att de inte glappar i hälen, eftersom du då lätt kan få skavsår. Däremot bör du få plats med en rejäl strumpa i stöveln, som värmer när det är lite kallt och ruggigt ute. Det är en fördel om det är lätt att ta på och av stöveln, eftersom det kan hända att du behöver få av och på den när du befinner dig ute i skogen ibland. Kanske behöver du ta på ytterligare en strumpa för värmens skull, eller kanske behöver du tömma ur en sten. Då är det förstås viktigt att du inte är beroende av ett skohorn för att kunna få på stöveln igen. Vissa gummistövlar har små öglor uppe på skaften, som finns till just för att underlätta den här proceduren. Detta är en egenskap som inte alls är så dum.

Att välja rätt gummistövlar

Ta en titt på sulan

När du ska köpa stövlar är det klokt att ta en titt på hur sulan ser ut. För att du ska kunna få bra grepp när du går, är det en fördel om sulan är försedd med grova mönster. Det gör att sulorna inte blir lika halkiga och du kan ta dig fram hjälpligt även om det råkar ligga is på vattenpölarna här och var. Det finns stora skillnader på sulorna mellan olika stövlar, vilket innebär att du bör ta en ordentlig titt och fundera en stund innan du väljer vilket par du ska satsa på. Även innersulan har för övrigt betydelse. I synnerhet om du går ofta och långt i dina gummistövlar är det viktigt att de ger god stötdämpning. Det finns flera alternativ där innersulan ger stötdämpning samtidigt som den formar sig behagligt efter foten. Stövlar med dessa egenskaper är ofta dyrare, men det är värt varje krona eftersom det ger kraftigt förhöjd komfort.

Ta en titt på stövelns sula

Varierande hållbarhet

Det är lätt att anta att de flesta gummistövlar liknar varandra och därför har ungefär samma egenskaper när det kommer till hållbarhet. Så är dock inte fallet. Vissa modeller är av bästa tänkbara kvalitet, och är försedda med förstärkningar som gör att de är mycket tåliga och står emot det mesta. Den typen av stövlar är dyrare, men kan också hålla i väldigt många år. Andra stövlar kostar bara någon hundralapp, men är förhållandevis tunna och inte alls av lika tåligt material. Även om de är billigare att köpa kommer de behöva bytas ut snabbare, och i långa loppet blir det sällan mer ekonomiskt att satsa på dessa.

Frågor och svar kring Gummistövlar

✅ Vid hur låga temperaturer går det att använda fodrade gummistövlar?

Det beror helt på vilken modell du köper. Det finns faktiskt riktigt bra och robusta stövlar som tål temperaturer ända ned till 60 minusgrader, vilket ju är en temperatur som ytterst få levande varelser någonsin får uppleva. De allra flesta har dock en minimigräns som inte är fullt så imponerande. Vissa modeller tål temperaturer ned till 15 minusgrader, medan andra tål ännu mindre. Eftersom skillnaderna är så stora är det viktigt att du undersöker detta noga, och inte förlitar dig på att alla fodrade gummistövlar värmer dina fötter tillräckligt på vintern.

✅ Hur mycket kostar ett par gummistövlar av god kvalitet?

Det går att hitta riktigt bra gummistövlar av förstklassig kvalitet från cirka 500 kronor och uppåt. Om du vill ha ett par fodrade gummistövlar som tål riktigt kalla temperaturer kostar dessa vanligtvis minst 900 kronor, men är du bara ute efter ett par riktigt bra terrängstövlar kan du alltså hitta sådana för runt femhundra.

✅ Vilket material är gummistövlar tillverkade av?

Det finns olika varianter. Vissa är till exempel tillverkade av naturgummi, som är ett hållbart material. Det du bör tänka på om du vill köpa stövlar av naturgummi är att det kan vara olika hög halt naturgummi i dem. Här är det en fördel att satsa på en så hög halt som möjligt. Andra stövlar är tillverkade i ett material som heter neopren. Det är ett material som ser till att kylan stängs ute, liksom naturligtvis vatten. För stövlar som ska användas i kalla temperaturer är neopren ett ypperligt val.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gummistövlar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin