Sparkstötting

Vare sig man gillar vinter och snö eller inte inser man att det är en årstid med helt andra förutsättningar än vår och sommar. Med snö och is på marken kan det ibland vara svårt att ta sig fram. För alla som regelbundet motionerar i löparspåret kan det vara nödvändigt att hitta andra motionsformer, eftersom det kan vara svårt att ta sig fram i skogen. En snörik vinter byter många gärna ut löparskorna mot pjäxor och sträcker ut i de vita skidspåren. Men alla vintrar är inte snörika, och i stora delar av vårt land är inte heller skidåkning möjlig trots att det är vinter.

Bäst Sparkstötting
Snabbmeny:
Toppval Sparkstöttingar Vanliga frågor


Om vägarna är isiga och hala är det riskabelt att promenera, och ibland kan det till och med vara svårt att ta sig till affären, eller att promenera för att göra sina dagliga ärenden. Många äldre kan till och med bli isolerade under vissa perioder för att man inte vågar ge sig ut på hala vägar

Som tur är finns det ett fortskaffningsmedel som fungerar som bäst just på snö och is. Sparkstöttingen, eller sparken rätt och slätt, var betydligt vanligare förr, men fler och fler upptäcker nu hur säkert man tar sig fram med en spark även i svåra väglag.

Sparken har gamla anor

De flesta vet nog vad en spark är och hur den ser ut, men en liten beskrivning kan kanske ändå vara på sin plats. En sparkstötting, eller spark som den ofta kallas i vardagstal, är ett mindre fordon som kan liknas vid en kälke eller släde med medar. Sparken har gamla anor, och har faktiskt använts ända sedan mitten av 1800-talet, och då främst i de nordiska länderna.Medar av stål

Sparken är uppbyggd av två medar, oftast av stål, längst ner. Fram hålls medarna samman av en stång. Ovanpå medarna finns en sits, eller ett slags stol, med en styrstång högst upp. Denna konstruktion är traditionellt av trä. Medarna fortsätter bakom stolen, som slutar ungefär mitt på medarna. För att ta sig framåt står man med en fot på meden och sparkar sig fram med den andra foten. Och det är naturligtvis detta sätt att ta sig fram som har gett sparkstöttingen dess namn. Tack vare medarna kan man ta sig fram på hala underlag, och sparken är alltså perfekt för osandade vägar, med is eller packad snö. Däremot fungerar den inte på sandade eller saltade vägar. Sparken är det bästa alternativet när vägarna är hala, och tack vare sparkstöttingens stabila konstruktion kan man ta sig fram utan att riskera att halka och skada sig. Man håller sig i styret och har en fot på meden, vilket gör att man inte riskerar slinta med foten och ramla.

Sparken har, som sagt, använts under mycket lång tid, och förr fanns sparkar i de flesta hem. eftersom det går snabbt och lätt att ta sig fram på vintervägar fick sparken ersätta cykeln under vintern. På isiga vägar kan man komma upp i ganska höga hastigheter utan större ansträngning. Där väglaget är bra för sparkstötting kan man lätt komma upp i 15 – 20 km i timmen. Sparken är alltså et både snabbare och säkrare sätt att ta sig fram än promenader när vintern håller landet i sitt grepp.

Allt fler upptäcker sparkens fördelar och idag tillverkas det många nya modeller av sparkstötting. Bland annat finns det numera sparkar där även sisten och styret är i metall, och sparkar som går att fälla ihop. Ett exempel på en modern spark är den så kallade Ljusdalssparken. Den har en stol som delvis är tillverkad av metall, är hopfällbar och har höj- och sänkbart styre. Dessutom har den löstagbara skidor av plast på medarna vilket gör att man även kan köra den på lösare snö.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Första sparken med stålmedar lanserades 1909

Den mest klassiska sparkmodellen är Orsasparken, som lanserades 1909 och var den första sparkstöttingen med stålmedar. Medarna på denna spark var av fjäderstål av patenterad konstruktion och hade en knorr i ändarna.

Det finns många svenska tillverkare av sparkar, men världens största tillverkare finns i grannlandet Finland. På sparkstöttingfabriken E S Lahtinen Oy i Seinäjoki producerar man cirka 10 000 sparkstöttingar per år. De flesta av dessa är avsedda att användas året runt, och är därför också försedda med fyra hjul. I produktionen ingår också tävlingssparkar.Redan under 1880-talet förekom sparkåkning som en vinteridrott. Sparkåkningen infördes då till Stockholm från landets norra delar där man sedan länge såg sparkåkning som ett uppskattat vinternöje. År 1888 bildades en sparkstöttingklubb i Stockholm och ett år senare höll man sin första tävling, ett lopp på cirka 15 kilometer. Tävlingar på sparkstötting ingick även i Nordiska spelen som kan sägas vara en föregångare till vinter-OS.

Sparkstötting som sport

På senare år har man åter tagit upp sparkstötting som sport, framför allt i Finland där sparktävlingar åter blev en seriös sport runt 1990-talet. Det förekommer numera lopp på 100 km där man kommer upp i hastigheter på 30 km i timmen.

Sparkstöttingen är i första hand ett praktiskt transportmedel för vardagsbruk när väglaget är besvärligt för cykling och promenad. Genom åren har sparken utvecklats och det har, förutom de klassiska sparkarna, kommit olika specialmodeller.

Hopfällbara sparkar

Hopfällbara sparkar har tagits fram för att underlätta användningen av parkstötting i det moderna samhället. En hopfällbar spark kan du enkelt vika ihop om du vill ta med den i bilen eller på bussen. Det gör den också lätt att stoppa undan för sommarförvaring. Det finns olika konstruktioner på hopvikbara sparkar, men oftast lossar man sitsen från ryggstödet, och fäller sedan ryggstödet framåt eller bakåt. På vissa modeller kan också medarna delas bakom ryggstödet tack vare två bultar.

En annan specialmodell är enmedingen. Sparkar med bara en med har funnits länge. Hos Gemla Fabriker i Diö har man tillverkat en enmedig spark som lanserades redan 1910. En modernare variant, monomeden, utvecklades av Lars Eriksson och Bengt Pettersson som belönades med Utmärkt Svensk Forms jubileumspris för bästa produkt 1995.

Då och då kan man också se motoriserade sparkar, men det handlar i de flesta fall om hemmabyggen. Än så länge finns inga motordrivna sparkar i kommersiell produktion.
 

Frågor och svar kring Sparkstöttingar

✅ Vem kan ha nytta av en sparkstötting?

När det gäller en sparkstötting så är det inte bara nytta som är viktigt att väga in i bedömningen. En spark kan också skänka mycket glädje. Du kan till exempel ge ditt barn en spark som han eller hon kan åka på under vintermånaderna. Detta brukar vara mycket uppskattat. På en sparkstötting kan också en förälder skjutsa ett barn, exempelvis när det är dags att besöka livsmedelsbutiken för att göra en kompletteringshandling. Sparken kan också vara ett utmärkt hjälpmedel för äldre personer som har svårt att gå när det är halkigt ute, men som gärna vill ta sig ut och röra lite på sig även på vintern. Även för personer med svag balans kan det här vara ett populärt fordon som kan vara till mycket hjälp och nytta. Här hittar du våra Toppval av Sparkstöttingar.


✅ Var får man åka med en sparkstötting?

Den räknas som ett fordon men användaren räknas som gående. Det är de regler som gäller för gångtrafik som gäller även för den som tar sig fram med hjälp av en spark. I första hand ska man ta sig fram på gångbanor eller använda vägrenen. Om inte den möjligheten finns går det bra att använda cykelbanan. I absolut sista hand kan körbanan användas. I så fall ska den som kommer på sparkstötting se till att befinna sig så långt till vänster som möjligt.


✅ Är det svårt att hitta en bra sparkstötting?

Nej, det är inga problem alls. Det finns gott om butiker som säljer sparkstöttingar för såväl vuxna som barn. Det finns nischade butiker som säljer olika typer av vinterutrustning, däribland sparkstöttingar, men det går också att köpa den här typen av fordon i många vanliga butikskedjor som säljer allt från tält till just sparkstöttingar.


✅ Hur mycket kostar en spark?

Majoriteten av alla sparkstöttingar kostar mellan 1 000 och 2 000 kronor. Det finns dock några exemplar som går att köpa till ett lägre pris. Det finns också mer avancerade modeller som kostar mer. Generellt kan sparkstöttingar för barn vara något billigare än fullstora sparkar. Det innebär att det kan gå att hitta en spark för barn med en prislapp från cirka 800 kronor. Naturligtvis beror priset till stor del på vilken butik man besöker, då exempelvis stora butikskedjor ofta ligger betydligt lägre i pris än specialbutikerna som är specialinriktade på den här typen av produkter. Ofta kan dock de produkterna vara mer hållbara och eventuellt även ha andra funktioner och egenskaper, något som kan vara intressant att tänka på.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Sparkstöttingar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: