Liggunderlag

När du förbereder en vandring, oavsett om det är en fjällvandring, en vandring genom orörd natur i Spanien eller en vanlig långtur genom det landskap du bor i, har du förmodligen en väl genomtänkt packlista. På den listan står sannolikt liggunderlag som en punkt. Det är dock inte bara på vandringen som liggunderlaget kan komma till användning. Det här är ett föremål som med fördel kan finnas i var mans hem, då det kan användas såväl på fotbollscuper som när det kommer ett oväntat antal gäster på besök och vill övernatta.

Bäst Liggunderlag

Snabbmeny:
Toppval Liggunderlag Vanliga frågor


Då används liggunderlaget

Ett liggunderlag kan plockas fram och komma till användning vid en rad olika tillfällen. Det finns naturligtvis inga begränsningar för när det kan användas, det är helt upp till var och en att bestämma när det är ett lämpligt tillfälle. Det vi ska göra här är att titta på några av de vanligaste användningssituationerna. På så sätt kan du se direkt om det här är en produkt som du skulle ha nytta av. Naturligtvis behöver det inte vara uteslutet att du kan ha nytta av underlaget även om just dina aktiviteter inte finns med i listan. Det här är som sagt bara några av alla de exempel som finns.

 • Idrottscup eller tävling med övernattning.
  Det här är en företeelse som kanske inte är så vanlig i vuxen ålder, men som förekommer frekvent för ungdomar. Om du har idrottande barn är det här med stor sannolikhet något du kommer stöta på förr eller senare. Ofta sover barnen i ett klassrum på en skola tillsammans med sina lagkamrater i samband med cuper och läger. Då behövs något att sova på. Ibland används liggunderlag, ibland luftmadrasser. Om utrymmet är kraftigt begränsat kan det vara en god idé att välja att skicka med just liggunderlag. Det tar mindre plats på golvet än en madrass.
 • Vandringsäventyret i svenska fjällen.
  När du ska ut och vandra i fjällen, oavsett om det sker vintertid när du ska ta dig fram genom snö, eller om det sker på sommarhalvåret, vill du förmodligen ha en så lätt packning som möjligt. Samtidigt behöver du naturligtvis ha med dig alla de nödvändiga saker som gör din färd så behaglig som möjligt. Du behöver något att ligga på i tältet när det blir dags att sova, och då är liggunderlaget det lämpligaste alternativet. Det tar liten plats i din packning och väger dessutom väldigt lite. Detta är en stor fördel när du ska bära på packningen i stundvis tung terräng.
 • Vandringsturer på utlandsresan.
  Det finns många som tycker om att resa till andra länder i andra syften än att ligga på stranden och sola. Just vandringar är något som många uppskattar. Det är till exempel vanligt att man beger sig till Kanarieöarna och andra platser, och där ger sig ut på långa turer till fots. Då finns det ytterligare en aspekt att ta med i beräkningen. Det ska inte bara vara enkelt att frakta med packningen till fots när du väl är framme vid startdestinationen. Det ska dessutom vara enkelt att frakta det på flygresan eller tågresan, något som är minst lika viktigt. Där har du ofta storleksbegränsningar att förhålla dig till, både när det gäller mått på väskor och framför allt vikt. Det finns dessutom en begränsning för hur många väskor du får ta med, såvida du inte vill betala väldigt mycket i tillägg. Då är liggunderlaget en utmärkt lösning. Det väger inte mycket, är lätt att rulla ihop till hanterbar storlek och ger ett stabilt underlag att ligga på när natten kommer.
 • Spontana semesterturer med övernattning i tält.
  För några årtionden sedan var det vanligt att familjer åkte ut på semester inom landet utan att ha färdiga planer för hela resan. Ofta fanns en plan för de första nätterna, men därefter tillkom nya planer och önskemål under resans gång. Övernattningarna skedde ofta i tält, någon gång i stugor som hyrdes. Även om detta inte är lika vanligt idag, finns det fortfarande både hela familjer, par och ensamma resenärer som gör på detta sätt. På ett härligt spontant sätt tar man helt enkelt semestern som den kommer. För att kunna göra detta krävs det att man har rätt utrustning liggande i bilen. Ett tält behövs förstås, men även sovsäckar eller täcken, kuddar och liggunderlag. Genom att ha med all denna utrustning blir det lätt att kunna ta hänsyn till önskemål som dyker upp under resans gång.

Det här är som tidigare nämnts bara några av alla användningstillfällen som finns för den här sortens produkt. Att det kan användas ofta och vid många olika typer av tillfällen är i kombination med det låga priset en utmärkt anledning att köpa ett eller flera liggunderlag.

Då används liggunderlaget

Inköpsprocessen

Att köpa liggunderlag är förhållandevis lätt. Att hitta ett enkelt liggunderlag är väldigt lätt, det finns i väldigt många olika butiker. Frågan är väl egentligen om det räcker med ett enkelt alternativ för dig, eller om du behöver något mer avancerat. Det beror på hur underlaget kommer att användas, vem det kommer användas av, på vilket underlag och i vilka temperaturer. De enklare varianterna är billiga, finns som sagt i många olika butiker och är enkla att rulla ihop och ut igen.

De passar bra när det är dags för en enstaka övernattning, exempelvis i samband med en skolresa eller en idrottstävling. De passar däremot inte lika bra för äventyrare som ska vistas ute på vandring i en månad, och ska sova i många olika miljöer och temperaturer. Då behövs ett mer avancerat alternativ. Då kan en uppblåsbar variant vara bättre lämpat.

Toppval Liggunderlag 2024

Vi har valt dessa Liggunderlag som våra Toppval.
Perfekta val för vandringen eller kajakturen. Erbjuder värme för optimal sovkomfort.

===

===

Enkla cellplastliggunderlag

De enkla underlag som de allra flesta nog tänker på när de hör ordet liggunderlag, är gjorda av cellplast. Det går att köpa ett sådant från tio kronor och uppåt. De dyraste underlagen av den här typen är inte heller speciellt dyra. De kostar vanligtvis någon hundralapp. Ett sådant inköp är med andra ord inget som någon behöver avstå från av ekonomiska skäl. Däremot är det naturligtvis viktigt att fundera över om det är det bästa alternativet i förhållande till situationen. Det finns faktiskt fördelar med cellplastunderlagen jämfört med dyrare underlag som är uppblåsbara. De här produkterna är hållbara.

I naturen är det inte helt ovanligt att ett underlag utsätts för närkontakt med vassa pinnar och stenar. Ett underlag av cellplast håller bra för detta och det vållar sällan några större skador. Ett uppblåsbart underlag kan däremot punkteras direkt av sådan närkontakt, och då går det helt enkelt inte att använda mer. För att försäkra dig om att ha något att sova på, kan det därför vara en god idé att ha med ett liggunderlag av den enkla typen, även om du i huvudsak planerar att sova på ett uppblåsbart underlag. På så sätt kan du även se till att stänga ute kylan som kommer från marken när du ska sova, om du placerar cellplastprodukten under den uppblåsbara. Det ger god isolering och du kan sova gott utan att frysa.

Enkla cellplastliggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag

Det finns som sagt mer avancerade liggunderlag också, och de är vanligtvis uppblåsbara. Det innebär att de ger ökad komfort, vilket är en fördel för den som ska spendera flera nätter utomhus eller sovandes på liggunderlag inomhus. Nackdelen, om man ska se det som en sådan, är att priset är högre. Det är vanligt att de här produkterna kostar över 1 000 kronor. För den som lever friluftsliv ofta är det förstås en prisvärd investering, eftersom produkten kommer användas regelbundet. För den som enbart sover på liggunderlag någon enstaka natt per år eller till och med mer sällan än så, är det däremot förmodligen inte värt pengarna. Då kan ett billigare alternativ av cellplast fungera bättre.

Uppblåsbara liggunderlag

Att välja storlek och modell

Det är inte bara material du behöver ta hänsyn till när du ska välja ett liggunderlag. Du behöver även titta på storleken på de olika produkterna, och välja något som passar dig. Om du är lång behöver du till exempel se till att du kan sträcka ut dig i full längd utan problem. Om du är lite bredare byggd behöver du även se till att du breddmässigt får plats att ligga på underlaget utan att det blir obekvämt. Det här har väldigt stor betydelse för komforten. Det kan finnas skillnader i mått på de olika underlagen på marknaden, så det här är något du behöver ägna viss uppmärksamhet, och det krävs att du verkligen läser produktbeskrivningarna.

Frågor och svar kring Liggunderlag

✅ Vilka liggunderlag väger minst?

Det gör vanligtvis cellplastvarianterna. Ofta är det stora skillnader viktmässigt mellan cellplast och uppblåsbara modeller. Det finns dock underlag som är uppblåsbara där man verkligen har lagt fokus på att få till en produkt som väger lite, så om du vill ha ett alternativ som är lätt att bära med på vandringen, men ändå vill ha ett uppblåsbart alternativ, får du leta efter lättviktsprodukterna.

✅ Vilka fördelar finns med ett uppblåsbart liggunderlag?

Det finns flera fördelar. Dels är de betydligt mycket bekvämare att ligga på än ett tunnare underlag av cellplast, dels tar de upp mindre plats i packningen eftersom de inte är uppblåsta när du transporterar dem. Detta är troligtvis de två enskilt viktigaste fördelarna.

✅ Hur skyddar jag mig bäst mot kyla underifrån vid användning av liggunderlag?

För det första har olika produkter olika god isoleringsförmåga. Det första du bör göra är därför att se över just denna punkt innan du köper ett nytt underlag. Se till att välja något med goda isolerande egenskaper. Därutöver kan det vara bra att kombinera två liggunderlag. Antingen kan du lägga ett cellplastunderlag som grund under eller uppblåsbart underlag, eller två cellplastunderlag på varandra. Det ger bättre skydd mot markkyla och gör dessutom att komforten ökar.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Liggunderlag Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin