Skidglasögon

Att åka skidor nedför snörika backar när solen skiner och himlen är klarblå kan lätt bli en vana. För många är skidåkningen närmast en livsstil och det är lätt att förstå hur det kan bli så. Det ger verkligen en härlig känsla av frihet att susa nedför backarna, oavsett om det sker i hög fart, eller relativt långsamt. Det är dock viktigt att ha rätt kläder och rätt utrustning för att det ska bli en så fantastisk upplevelse som det kan vara. Förutom skidbyxor och skidjacka och ett par handskar som ger dig bra grepp om stavarna behöver du också ett par skidglasögon. Här bör det också påpekas att du inte bör välja första bästa par. Precis som när du ska välja vanliga glasögon eller solglasögon bör du låta processen ta tid, jämföra olika par och se över olika aspekter, för att hitta de mest lämpliga.

Bäst Skidglasögon

Snabbmeny:
Toppval Skidglasögon Skidglasögon barn Vanliga frågor


Därför behövs glasögon vid skidåkning

Ett par skidglasögon har flera uppgifter. De skyddar förstås mot vind, vilken ju kan bli ganska hård när du åker nedför en brant backe. De skyddar även mot snön, som ju är så ljus att det kan bli skadligt för ögonen. Glasögonen skyddar även mot solen och dess UV-strålar, något som naturligtvis är oerhört viktigt. Att de fyller viktiga funktioner råder det alltså ingen tvekan om. Det blir också betydligt enklare för dig att se backen eller pisten när du åker med glasögon. Vidare har du ett bättre skydd för ögonen om du skulle råka ramla och få något mot ögat. Det kan vara en stav, en sten, en pinne eller något annat som hamnar fel. Då är glasögonen till stor hjälp.

Att tänka på vid val av skidglasögon

Att det är viktigt att ha ett par skidglasögon när det är dags för utförsåkning har du nog också konstaterat, men vad är det då som är viktigt att tänka på när det ska köpas ett par? Det finns flera saker som är viktiga att tänka på, och de viktigaste ska vi ta en titt på här.

val av skidglasögon

Bra passform är A och O

Det absolut viktigaste när du ska köpa ett par skidglasögon är att välja ett par med en passform som passar dig. Det kan förekomma stora skillnader mellan olika exemplar, och precis som när det gäller vanliga glasögon passar inte alla varianter på alla huvuden. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att de inte bara ska passa ditt huvud, de ska även passa din hjälm. Alla hjälmar är inte lika, på samma sätt som att alla huvuden inte är det. Du bör därför prova olika modeller, för att kunna känna efter vilka som sitter bäst. När du väl har hittat de varianter som fungerar för dig, finns det naturligtvis inget som hindrar att du letar rätt på det bästa priset och beställer dem online istället för att betala onödigt mycket för dem i en vanlig butik.

Toppval Skidglasögon vuxna 2024

Vi har valt dessa Skidglasögon som våra Toppval.
Glasögon som sitter lätt och bekvämt runt ansiktet. Sitter bra och säkert på plats vid höga farter. Anpassar sig efter rådande ljusförhållande för bästa möjliga sikt.

===

===

Skidglasögon för barn

Se upp i backen för små alpinstjärnor, utrustade med dessa högkvalitativa Skidglasögon för barn:

===

===

Viktigt med rätt linser

När det gäller linsen finns det en hel del att tänka på. Det är den här delen av valet som ofta upplevs som mest komplicerad, och det är också en av de delar som är allra viktigast. När vi har gått igenom den här biten kommer du inse att det kan vara bäst att ha två par glasögon att alternera mellan. Om du inte har den möjligheten kan du också satsa på ett par skidglasögon på vilka du kan byta lins.

Det kan också vara så att du alltid åker skidor under samma yttre förhållanden, och då blir kanske inte detta aktuellt. När det gäller glasögonens lins finns det flera saker att titta på. Såväl färg som form och typ av lins spelar roll. Det här är alltså en del av valprocessen där det kan ta lite tid, eftersom du bör läsa på lite kring de olika linstyperna innan du fattar ditt beslut. Detta är naturligtvis något du kan vända dig till de som arbetar i butiken för att få hjälp med, oavsett om du handlar i en vanlig butik eller på webben.

Viktigt med rätt linser

Linsernas färger

Om du tittar runt bland de skidglasögon som finns kommer du snabbt kunna konstatera att färgen på linsen kan variera rejält. Det viktiga för dig att titta på är egentligen främst hur mycket ljus som släpps igenom av linsen. Det här har förstås stor betydelse för din upplevelse i skidbacken. Skalan som ljusinsläppet mäts efter kallas VLT. Det är en förkortning för Visible Light Transmission. Man använder en procentuell skala vid angivelse av de här talen, och här är det viktigt att känna till att ett lågt tal betyder mörkare linser, medan ett högt tal betyder ljusa linser.

Det går egentligen inte att bestämt säga att något av det är bättre än det andra. Det beror helt enkelt på vilka yttre förhållanden som råder under dina dagar i backen. Det är värdefullt med mörka glasögon som inte släpper igenom så mycket ljus, om det är klara och soliga förhållanden. Om det däremot är en grå och dimmig dag vill du förmodligen ha ljusa glasögon med så bra ljusinsläpp som möjligt. Vilken färg du bör välja beror med andra ord på vilka förhållanden som oftast råder när du åker skidor. Om det varierar kraftigt bör du kanske överväga att ha minst två par att byta mellan. Det kostar visserligen en del i inköp, men det kan definitivt vara en investering värt priset. Om du trots allt vill hålla dig till ett par, kan det vara klokt att välja linser med medelljusa linser.

De hamnar alltså i mittskiktet på VLT-skalan och kan användas både i solljus och dimma, även om de naturligtvis inte är lika anpassade för något av förhållandena som ett par linser enbart avsedda för starkt ljus eller enbart framtagna för dimma. Om vi ska titta på färger med namn, så brukar det ofta sägas att orange linser är de mest allroundanpassade, medan gula linser passar bra i disiga förhållanden. När du åker på kvällen, då det är mörkt ute, är genomskinliga linser att rekommendera. Rosa linser är bra vid dåliga ljusförhållanden.

Typ av lins

Vad menar vi då när vi säger typ av lins? Finns det olika typer? Ja, det gör det faktiskt. Du kommer till exempel kunna hitta spegellinser, vilka har flera bra funktioner. När solen ligger på gör spegelbehandlingen att ljuset skickas bort. Det underlättar förstås för dig i backen, eftersom det gör att du ser betydligt bättre även om det är riktigt ljust och soligt ute. Att du dessutom kan titta på vad du vill utan att någon kan se vad du tittar på är naturligtvis också en ganska rolig bonus, även om det förmodligen inte är det som får dig att välja den här typen av lins i första hand.

Frågor och svar om Goggles

Fotokromatiska linser

Det här är den typ av lins du bör satsa på om du ofta åker skidor på platser där de yttre förhållandena ofta ändras. Det kan till exempel vara en plats där det nästan alltid är dimmigt på förmiddagen för att spricka upp närmare lunch. Då är det både mer ekonomiskt och mer praktiskt att använda den här typen av linser, istället för att köra med två olika glasögon. Nackdelen med linser av den här typen är att de kostar mer, men de ger å andra sidan verkligen valuta för pengarna.

Polariserande linser

Det finns både fördelar och nackdelar med linser av den här typen. De ljusreflexer som kommer från snön minskas med de här linserna, vilket är den stora fördelen. Det som hamnar på minuslistan är att det är svårare att se isfläckar och andra förändringar i backen, som du kan ha stor nytta av att se. Du behöver alltså väga fördelar mot nackdelar för att skapa dig en uppfattning om vad som är mest värt för dig.

Frågor och svar kring Skidglasögon

✅ Hur mycket kostar ett par skidglasögon?

Det finns många faktorer som påverkar glasögonens pris, främst de faktorer vi har diskuterat ovan. Mer avancerade linser gör till exempel ett par glasögon betydligt dyrare. Det finns exemplar som säljs för 300 kronor men det finns också modeller som kostar 3 000 kronor. Vad du ska välja beror främst på var du brukar åka skidor, vilka förhållanden som brukar råda där, samt hur ofta du åker och vilken tid på dygnet.

✅ Finns det några fördelar med att handla skidglasögon online?

Ja, främst kan du spara en hel del pengar genom att handla online, vilket ju brukar vara något som de flesta gärna vill göra. Det är dock en fördel om du innan du gör ditt köp har möjlighet att prova glasögon på någon fysisk butik eller skidanläggning, så att du kan komma fram till vilken typ av skidglasögon som passar dig bäst.

✅ Hur ska jag rengöra mina skidglasögon?

Använd en mikrofiberduk särskilt avsedd för ändamålet. På så sätt undviker du att repa glasögonen och förstör inte linsens behandling. Det är vanligt att man torkar av dem med ärmen på tröjan om de blir immiga, men undvik detta. Tröjans material kan orsaka skador på linsen.

✅ Går det att torka skidglasögon som blivit blöta i ett torkskåp?

Nej, materialet i skidglasögonen kan förstöras av den typen av torkning. Värmen är inte bra, så detta bör undvikas.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Skidglasögon Skidglasögon barn Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin