Elrullstol

Bäst elrullstol

Snabbmeny:
Toppval Elrullstolar

Dela på Facebook Dela på Twitter


Alla människor vill kunna känna sig fria att göra aktiviteter på egen hand eller kunna ta sig dit de vill. Detta inkluderar naturligtvis även människor som lider av en funktionsnedsättning som påverkar vardagen och gör dem rörelsebegränsade. Det kan till exempelvis handla om en ryggmärgsskada eller multipel skleros. Att med sin egen kropp kunna ta sig fram i dessa situationer kan vara en omöjlighet, men med hjälp av en elrullstol kan vissa delar ändå bli förenklade.

Friheten med en elrullstol

En vanlig och manuell rullstol kräver att du har en viss styrka i överkroppen, vilket är något som alla inte har. Denna typ av rullstol är då inte lämplig, eftersom den inte kommer att kunna användas på rätt sätt. Om du har svaghet i överkroppen eller snabbt blir trött är en elrullstol det bästa alternativet, men vad ska man tänka på innan man köper en och hur väljer man rätt?

Skillnaden mellan en elrullstol och en manuell rullstol

Vad är skillnaden mellan en elrullstol och en manuell rullstol?

Det är stora skillnader mellan en elrullstol och en manuell rullstol. Den manuella rullstolen har oftast en mycket lägre vikt och är dessutom hopfällbar (i de flesta fall). Manuella rullstolar är billigare i inköp, ger din överkropp motion och träning, samtidigt som den lätta vikten gör den enkel att transportera efter behov.

Tittar man på den elektriska rullstolen så är denna inte lika mångsidig som det manuella alternativet, åtminstone inte om man jämför volym och vikt. Det innebär dock inte att den är sämre, utan endast mer lämpad för ett annan typ av behov. Om du har svaga armar eller neurologiska störningar kan elrullstolen hjälpa dig att ta dig fram, utan någon större ansträngning. Här finns t.ex. elstyrda funktioner som tilt, lyft av sits, benstöd eller ryggfällning. Elrullstolen är, å andra sidan, dyrare i inköp och eftersom den är driven med hjälp av ett batteri är den inte alltid lika tillförlitlig. Huruvida du ska välja en elektrisk rullstol eller en manuell beror dock helt på de individuella behov som du har.

Toppval Elrullstolar 2023

Vi har valt dessa Elrullstolar som våra Toppval.

Välj elrullstol utifrån dina behov

Är det en elektrisk rullstol som du är i behov av gör du rätt i att vända dig till en expert när du ska välja modell och funktioner. En expert kan hitta den rätta elrullstolen utifrån dina individuella behov. Först och främst är det rekommenderat att du tar kontakt med din förskrivare, men du kan också vända dig till andra människor med samma åkomma som du för att höra om deras erfarenheter och råd inom ämnet. Om du inte känner någon kan du med fördel använda dig av forum på nätet.

Välj elrullstol utifrån dina behov

Ytterligare en sak som är viktig att ha i åtanke är att du måste säkerställa att du vet vilka mobilitetsbehov som du har. Vad gäller t.ex. när det kommer till att använda elrullstolen i bostaden och hur är det med transporter? Om du funderar på att skaffa dig en eldriven rullstol är sannolikheten stor att du också måste byta ut bilen för att kunna transportera rullstolen på ett smidigt sätt.

Välj rätt elrullstol för dig

Att välja rätt elrullstol är en ganska klurig uppgift som kräver kunskap och förståelse för de olika funktioner som elrullstolarna har. Tittar man på marknaden kan man se att allt från modeller till designer, pris och funktioner varierar väldigt kraftigt. Gemensamt för alla är dock att de består av en sits, manöverenhet, drivenhet och ett batteri. Därefter kan elrullstolen vara antingen centrumhjulsdriven, bakhjulsdriven eller framhjulsdriven.

Välj rätt elrullstol för dig

Varje konfiguration kommer med sina för- och nackdelar. Tittar man på den framhjulsdrivna elrullstolen är denna att rekommendera om du ofta kommer att befinna dig i trånga miljöer. De bakhjulsdrivna elrullstolarna är helt klart mest kursstabila, medan elrullstolar med en centrumdrivning är rekommenderade främst för inomhusbruk.


Tips på fler av våra köpguider:


Välj en elrullstol med en skön och bekväm sits

Valet av sits är faktiskt mycket viktigare än man kan tro och sanningen är att även sitsen kan fås i mängder med olika varianter. Idag finns det många elrullstolar som erbjuder eldrivna tillvalsfunktioner. Som tidigare nämnt kan detta innebära att stolen kan tilta, få en lutning, ett lyft eller hjälpa dig till en full ståposition.

Att veta vilken sits man behöver är inte det lättaste och därför rekommenderar vi att du kontaktar din arbetsterapeut för att få hjälp i frågan. Arbetsterapeuten kan, med sin kunskap och erfarenhet, se till att du får rätt ryggstöd och sittdyna. Här kan du även få hjälp att välja ut kapacitet på batteriet utifrån dina förutsättningar och behov.

Svårt att använda händerna? Det finns lösningar!

Ett vanligt missförstånd är att man tror att även en elrullstol kräver en viss styrka i hand och handleder, men så är inte fallet. De moderna elrullstolar som finns idag kan utformas precis efter dina behov och det finns många olika tillval som förenklar vardagen. Skulle det vara så att du inte kan använda dig av dina händer kan du satsa på någon av de specialreglage som marknaden erbjuder. Några exempel på sådana reglage är bland annat möjlighet att manövrera din elrullstol med hakan, munnen eller huvudet.

Nutid och framtid

Det är lätt att man endast fokuserar på de nuvarande behov som man har när man ska köpa en elrullstol, men det är också viktigt att inte glömma bort dina framtida behov. Den elrullstol som du väljer måste kunna fungera både nu och då och det innebär att du måste göra en hel del informationssökningar. Att bara välja den första bästa elrullstolen är sällan ett bra alternativ. Se därför till att du rådfrågar så mycket du kan, att du undersöker vad marknaden har att erbjuda, men även att du får möjlighet att testa de olika varianterna.

Anledningen till varför detta är så viktigt är inte bara för att elrullstolar är dyra i inköp, utan för att du trots allt kommer att behöva tillbringa väldigt mycket tid i stolen. För den som har svåra åkommor kan stolen vara det enda sättet att ta sig runt och förflytta sig på egen hand och då är det naturligtvis väldigt viktigt att man har gjort ett klokt och medvetet val som man blir nöjd med.

Snabbmeny:
Toppval Elrullstolar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin