Cykelglasögon

Tar du cykeln till jobbet, eller cyklar mycket av andra anledningar, kan det vara skäl i att skaffa ett par cykelglasögon. Det finns de som tror att man skaffar sin utrustning för att synas eller signalera något, men så är det givetvis inte. Funktionella sportkläder och tillbehör har alltid en funktion att fylla. När det gäller cykelglasögon så skyddar de naturligtvis ögonen mot solljus. Men de ger också skydd mot insekter, grenar och vind så att du kan cykla i alla väder utan att riskera att skada ögonen. Det är alltså inte för att se tuff ut som man sätter på sig ett par glasögon inför cykelturen.

Bäst Cykelglasögon

Snabbmeny:
Toppval Cykelglasögon Vanliga frågor


Att välja Cykelglasögon

Det kan vara svårt att hitta rätt när man ska köpa cykel, men det är faktiskt inte heller alltid lätt att köpa cykelglasögon. Utbudet är enormt, och priserna varierar kraftigt. Vilka glasögon just du ska ha är förstås en helt individuell fråga, som till största delen avgörs av vad du vill ha ut av dina glasögon. Behöver du bara ett par glasögon för att skydda ögonen när du är ute och cyklar, eller vill du kanske kunna byta linser för olika användningsområden? Oftast har de allra billigaste cykelglasögonen fasta linser, och då behöver man vara beredd att betala lite mer om man vill ha glasögon som man kan byta linser på. Vill du byta linser ska det naturligtvis också vara lätt att byta dem på de glasögon du väljer.

En del glasögon kommer med utbytbara linser i flera färger, medan andra säljs med ett par linser, med möjlighet att köpa till linser i andra färger.

Cykelglasögon med justerbar näsdel

Det finns glasögon som uttryckligen kallas cykelglasögon, men det fungerar naturligtvis bra att cykla med andra sportglasögon också. Det absolut viktigaste är ju att glasögonen sitter bra, och att de inte guppar eller halkar ner på näsan när du cyklar eller sportar på annat sätt. om du väljer lätta cykelglasögon med justerbar näsdel är det lättast att få dem att sitta perfekt. Om det också går att justera skalmarna är det förstås ett extra plus.

Cykelglasögon med justerbar näsdel

Du använder förmodligen hjälm när du cyklar och det är ett bra tips att testa glasögonen tillsammans med hjälmen, så att du ser att det fungerar friktionsfritt. Men, om du inte cyklar till butiken vill du kanske inte bära med dig en cykelhjälm, och då kan det vara bra att se till att du har möjlighet att lämna tillbaka glasögonen om de inte skulle passa med hjälmen.

Fotokromatiska linser

Om du köper dina cykelglasögon hos en optiker kan du beställa glasögonen med fotokromatiska linser. Dessa linser ändrar färg efter ljusförhållande, och du behöver alltså inte byta linser vid olika förhållanden. Då fungerar samma lins i alla väder, men det kan vara bra att tänka på att linsens förändring inte är blixtsnabb, så den hänger inte riktigt med när du cyklar genom snabba skuggpartier i skogen, till exempel.

De flesta köper nog sina cykelglasögon i sportaffären, och då har du oftast att välja mellan glasögon med fast lins eller med utbytbara linser så att du själv kan byta färg på linsen utifrån de ljusförhållanden som råder.

Toppval Cykelglasögon 2024

Vi har valt dessa Cykelglasögon som våra Toppval.
Lätta, snabba och strömlinjeformade för att se allt snabbare under cykelturen.

===

===

Tål påfrestningar

Kan man inte använda vanliga solglasögon också när man åker cykel undrar du kanske. Jo, visst fungerar dina vanliga solglasögon som skydd mot solen oavsett om du sitter på en cykel eller inte. Problemet är vanliga solglasögon sällan sitter tillräckligt bra för att sitta kvar under sportande, och dessutom finns risken att de går sönder. Cykelglasögon och sportglasögon i allmänhet har linser som är gjorda i ett starkare material och som tål de påfrestningar de utsätts för. Ofta är linserna tillverkade av polykarbonat som är ett i stort sett okrossbart material. Och det är ju skönt att veta att man inte riskerar att linsen går sönder om något händer. Skulle olyckan vara framme behöver du i alla fall inte oroa dig för att få glassplitter i ögat. Ramen är också tillverkad i ett starkare material, ett material som också är lättare och mer flexibelt. Sportglasögon har också fler justeringsmöjligheter än vanliga solglasögon, så att du får så lite friktion som möjligt. Eftersom de oftast går att justera både på skalmarna och vid näsan kan du anpassa glasögonen helt så att de passar just dig.

Cykelglasögon förstärker kontraster vid flatljus

Förstärka kontraster vid flatljus

Att man kan byta linser på glasögonen är inte bara till för att ge skydd mot solljuset i olika förhållanden. Färgade linser kan också hjälpa dig att förstärka kontraster vid flatljus. Olika linser har olika ljusgenomsläpp, och delas in i olika kategorier där de lägsta kategorierna släpper igenom mest ljus.

Glasögon som dämpar ljuset under soliga dagar

Glasen i moderna cykelglasögon, och sportglasögon, är specialgjorda och utvecklade för att man ska kunna se lika bra i alla väder. De dämpar ljuset under soliga dagar, men ger också bättre kontraster i gråväder och halvmörker. Och här har vi kanske den allra största skillnaden mellan cykelglasögon och vanliga solglasögon. Dina vanliga solglasögon dämpar solljuset, men är inte särskilt användbara alla de där dagarna när solen mest lyser med sin frånvaro.

Utvecklade för att användas vid cykling

Det finns sportglasögon som är speciellt utvecklade för att användas vid cykling, löpning och en rad andra aktiviteter, men många av dem fungerar lika bra vilken sportaktivitet du än ägnar dig åt.

Glasögonen finns i ett brett prisspektrum, och att bra kvalitet kostar mer vet de flesta. Ibland får du också betala för annat än kvalitet, som till exempel för varumärke. Om du inte bryr dig om märket kan du faktiskt köpa riktigt bra cykelglasögon till hyfsat låga priser.

Frågor och svar kring Cykelglasögon

✅ Behövs verkligen cykelglasögon?

Ja, det är en väldigt god idé att använda cykelglasögon när man är ute och cyklar. Det finns flera anledningar till detta. Kort beskrivet är glasögonen framtagna för att skydda cyklistens ögon. Det gör de på olika sätt. De skyddar bland annat mot grus, små stenar och kvistar som kan sprätta upp mot ögonen. De skyddar även mot små insekter som kan flyga in i ögat och irritera. Vidare ger de ett bra och nödvändigt skydd mot solljus. Här hittar du våra Toppval av Cykelglasögon.

✅ Går det att köpa cykelglasögon med styrka för den som har en synnedsättning?

Ja, det går alldeles utmärkt. Det finns flera butiker som tillhandahåller den här typen av cykelglasögon. Det gör att den som behöver kan skydda sina ögon under cykelturen samtidigt som skärpan i synen slipper bli lidande.

✅ Vad bör man tänka på vid köp av cykelglasögon?

Det är viktigt att komma ihåg att olika människor har olika ansiktsform. Det gör att olika glasögonmodeller passar olika bra på olika personer. Det kan därför vara bra att prova flera olika modeller, för att se vilka som sitter bäst på huvudet. Det är viktigt att inte skalmarna skaver och det är även viktigt att tänka på att glasögonen ska kunna användas samtidigt som man har en hjälm på sig utan att det skaver eller blir obekvämt. Att prova glasögon och hjälm tillsammans kan därför vara en bra idé. Något annat som är värt att fundera över är vilken linstyp som är den bästa att använda. Kontrasthöjande linser rekommenderas ofta. För att komma fram till vilka linser som är bäst gäller det att veta var man främst kommer att cykla. Cykling i skogen ställer andra krav än cykling på landsväg. På landsväg kan mörkare linser fungera bra, medan det behövs ljusare linser i skogen där det av naturen redan är mörkare.

✅ Vad kostar ett par cykelglasögon av god kvalitet?

Cykelglasögon finns i olika prisklasser beroende på om man vill ha dem med eller utan styrka samt vilken typ av lins man vill ha. Många ligger i prisklassen mellan 2 000 och 3 000 kronor. För det priset kan du få ett par väl fungerande cykelglasögon som skyddar ögonen på ett bra sätt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Cykelglasögon Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin