Cykelvagn

Cykelkärror kan vara till stor nytta i vardagen för småbarnsföräldrar. Det finns dock ett ännu bredare användningsområde och fler som kan använda vagnarna än enbart föräldrar. Den kan till exempel vara till stor hjälp om du ska ta dig någonstans på cykel och behöver ta med dig mer packning än du får plats med i en ryggsäck. Detta är något som kan hända alla, oavsett om du har barn eller inte. Det kan bli aktuellt om du ska ut och campa med vännerna, när du ska ta dig till tåget för att åka till släkten över midsommar eller om du vill bege dig ut på cykelsemester.

Bäst Cykelvagn
Snabbmeny:
Toppval Cykelvagnar Vanliga frågor


Skjutsa barn i cykelvagn

Om man har barn som man vill skjutsa på cykel finns det två olika sätt att lösa det på. Antingen köper man en sits som man sätter på pakethållaren, eller så införskaffar man en cykelvagn. Det är inget fel på något av alternativen. Faktum är att båda är bra. Fördelen med att välja vagnen är att du även får plats med ryggsäckar och annan packning. I vissa vagnar går det även att skjutsa två barn, vilket inte går med en sits på cykeln.

Säkerhetstänk är viktigt

Det är viktigt att komma ihåg att säkerhetstänket måste vara lika högt när du skjutsar ditt barn i en cykelkärra som om du skjutsar i en cykelsits. Det är mycket viktigt att barnet använder cykelhjälm även i vagn. Även om det inte är vanligt med olyckor så är man som cyklist ganska oskyddad i trafiken. Därför bör både cyklisten och den som färdas i kärran ha hjälm på sig. Det är också viktigt att komma ihåg att kärran ska vara utrustad med lampa eller röd reflex bak för tydlig synlighet. Det ska även finnas reflexer på kärrans hjul. Detta är viktigt att komma ihåg, då det även visar i trafiken att lasten, det vill säga kärran, är bredare än själva fordonet, det vill säga cykeln.

Det är även viktigt att cykeln som framför kärran är utrustad med bra bromsar. Enligt lagen ska cykeln vara försedd med två oberoende bromssystem för att den ska få dra en cykelkärra. Se till att du testar bromsarnas skick och bromsförmåga med jämna mellanrum. Även om bromsarna var bra förra sommaren är det ingen garanti för att de fortfarande är bra. Ett tips, som inte är något krav men som kan vara till nytta är att sätta fast en backspegel på cykelns styre. Med hjälp av denna kan du kasta ett öga på barnet eller barnen i kärran då och då under färden. Det ger ökad trygghet för dig som förälder.

Skjutsa barn i cykelvagn

Bälte och störtbåge ska finnas

Även om vi redan har listat en rad säkerhetsåtgärder så är det inte färdigt i och med detta. Det finns även andra saker att tänka på. Det ska till exempel finnas en störtbåge på cykelvagnen. Den är till för att skydda barnet om kärran mot förmodan skulle välta. I vagnen ska det även finnas bälte, och det ska finnas ett per sittplats. Oftast finns det bara en sittplats, men det finns även vagnar med två sittplatser. Allra bäst är det om det finns ett grenbälte.

 

Att köpa en cykelvagn

De flesta cykelvagnar påminner om varandra utseendemässigt. Låt dig dock inte luras att tro att de har samma egenskaper på grund av det. Det kan skilja kraftigt på kvalitet, utrymme, maxvikt och andra faktorer. Se därför till att jämföra de alternativ som finns innan du slår till. Det är viktigt att du väljer en stabil och säker variant. Det första du bör försäkra dig om är att de vagnar du tittar på har märkningen EN15918. Om de har den märkningen betyder det att de är testade och godkända enligt europeiska säkerhetskrav samt kvalitetskrav. Det ger dig med andra ord en grundläggande trygghet. Om du hittar en kärra som inte har denna märkning bör du direkt plocka bort den från de tänkbara alternativen och titta vidare, oavsett hur bra du tycker att den verkar vara i övrigt.

Att köpa en cykelvagn

Aspekter att ta med i beräkningen

När du väl har tittat efter så att märkningen finns där, har du kommit en god bit på väg. Det betyder dock inte på något sätt att du är klar och kan gå till kassan med din produkt. Nej, du har en del jämförelser kvar att göra och en hel del saker kvar att granska. Du bör härnäst titta efter hur det ser ut med stabiliteten. Det är av största vikt att du väljer en kärra som inte välter lätt. Även om du naturligtvis cyklar försiktigt så finns det gupp, kanter och annat i trafiken och sådant måste kärran klara av. Se därför till att satsa på stabilitet och kvalitet. Att satsa på en kärra med bred hjulbas är ett bra sätt att se till att kärran inte tippar i första taget. Du ska också säkerställa att det finns ett störtbåge, något som vi även tog upp under stycket om att framföra cykelkärran på ett säkert sätt. För att göra färden så bekväm som möjligt för ditt eller dina barn rekommenderar vi också att du väljer en cykelvagn med bra fjädring.

Oavsett om du cyklar inne i staden eller ute på en grusväg har detta betydelse. Det kommer bli betydligt behagligare att skjutsas i kärran om fjädringen är av god kvalitet. En annan funktion som ökar bekvämligheten är möjligheten att fälla sätet i kärran. Det är kanske inte en nödvändig funktion, men i synnerhet för dig med små barn kan det vara en väldigt trevlig extra bekvämlighetsfunktion. Om du bara vill kunna hämta hem ditt barn från förskolan kanske inte detta är en relevant funktion, men om ni i er familj tycker om att ge er ut på lite längre cykelturer då och då, kan det definitivt vara bra att välja en kärra som har denna funktion. Det kan förstås leda till ett något högre pris men det kan det vara värt. För att kärran ska kunna användas under en relativt lång period är det också klokt att titta på höjden i vagnen. Det är naturligtvis bra om det finns gott om utrymme för tillväxt hos barnet, så att det går att använda cykelvagnen under flera års tid.

Bara cykel eller även jogging och promenad?

Innan du bestämmer dig slutgiltigt för vilken kärra du ska köpa är det klokt att fundera över om du bara vill kunna använda cykelkärran när du cyklar, eller om du även vill att den ska gå att använda vid promenader och joggingrundor. Det finns vissa modeller som går bra att använda även på detta sätt, men det gäller inte alla. Det är därför viktigt att du funderar klart över detta innan du fattar ett beslut, så att du verkligen tillgodoser alla behov.

Att jämföra priser

Oavsett vad du köper bör du ta åtminstone lite tid till att jämföra priser. När du väl har bestämt dig för vilken modell du vill ha, är det smart att undersöka vilken butik som ger dig det bästa priset. Om du köper kärran online, vilket ofta är en god idé, är det viktigt att du tittar på totalpris, så att du även tar med fraktkostnaden i beräkningen. Ofta är det trots frakten nätbutikerna som erbjuder de bästa priserna.

Om du vet på ett ungefär vilken kärra du vill ha, men fortfarande inte har fattat ett slutgiltigt beslut, kan det även vara klokt att jämföra priser på de olika varianterna som du har svårt att välja mellan. Om produkterna verkar likvärdiga i övrigt kanske du vill låta priset fälla det slutliga avgörandet. Det behöver inte alls vara fel att ta hänsyn till priset, så länge du inte tummar på kvaliteten för att få en så låg kostnad som möjligt.
 

Frågor och svar kring Cykelvagnar

✅ Hur tung last får en cykelkärra belastas med?

Det beror på vilken typ av kärra du väljer. Oftast finns det en total maxvikt och en maxvikt per barn som skjutsas i kärran. Vad beträffar totalvikten brukar den gränsen ofta ligga på runt 50 kg, men den kan ibland vara något lägre satt. Viktgränsen per barn är ofta satt till strax över 20 kg. Det är viktigt att komma ihåg att det även finns mindre cykelkärror tillverkade för enbart ett barn. Där kan ofta totalvikten ha en gräns på 25 kg ungefär.


✅ Vad kostar en bra cykelvagn?

Precis som med alla andra typer av produkter finns det prisskillnader. Alla cykelvagnar kostar inte lika mycket, vilket är fullt förståeligt med tanke på skillnad i funktioner, maxvikt, tillverkare och mycket annat. Det finns cykelkärror som kostar runt 1 500 kronor men även varianter som kostar det dubbla. Vi rekommenderar därför att du tar dig tid att titta på flera olika produkter, läsa igenom vilka funktioner som finns och på det sättet upptäcka vad som påverkar priset. Då kan du också utvärdera vilka funktioner du behöver, och på så sätt ser du också ungefär hur mycket du får vara beredd att betala för just den typ av cykelvagn du vill ha och behöver.


✅ Bör man ha en flagga på en cykelvagn?

Ja, det är definitivt att rekommendera. Cykelvagnen hamnar lägre ned än själva cykeln och kan vara svår att se. Om du sätter en flagga på den blir det tydligare för dina medtrafikanter att du drar en last efter cykeln, något som ökar säkerheten.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Cykelvagnar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv: