Vandringsryggsäck

Planerar du att ge dig ut på en långvandring framöver? Håller du som bäst på att göra upp planer för rutterna? Då har du kommit en bit på väg. Glöm bara inte att utrustningen är väldigt viktig när du ska ut och vandra långt. Det går förstås att nämna många bitar som ska falla på plats innan det är dags för dig att ge dig iväg. Du behöver hitta de rätta kläderna och de rätta skorna bland annat. Något som du inte heller får glömma är att skaffa en riktigt bra vandringsryggsäck.

Bäst Vandringsryggsäck

Snabbmeny:
Toppval Vandringsryggsäckar Vanliga frågor


Egenskaper hos en bra vandringsryggsäck

Vad är det då du ska leta efter när du ska välja ryggsäck inför din vandring? Finns det några skillnader med en sådan ryggsäck jämfört med en vanlig klassisk ryggsäck, eller går det lika bra att välja vilken modell som helst? Svaret är att det finns skillnader, och du bör definitivt överväga att köpa en av de modeller som är specifikt anpassade för just vandring och liknande aktiviteter. Det finns dock inte en variant som passar bäst för alla. Vilken modell som är den bästa beror helt på vilken typ av aktivitet du ska ut på. Den som passar bäst om du ska bestiga Kebnekaise kanske inte passar bäst om du ska vandra på Lanzarote. Hur länge du ska vara ute och vilken typ av packning du behöver ha med dig påverkar vilken ryggsäck du bör välja. Det finns dock en del egenskaper som är gemensamma för de allra flesta bra ryggsäckar.

Flera fickor

Antalet fickor på ryggsäckar kan variera. Hur många fickor man vill ha och behöver kan förstås också variera, men att det är en fördel att ha flera råder det inga tvivel om. Det gör det betydligt enklare att skapa en bra struktur och ordning i väskan. Det blir då lättare att veta var du ska leta när du behöver något från packningen. Om det finns ett separat fack på utsidan där en vattenflaska kan placeras är det bra. En sådan behövs nämligen på alla vandringar även om du bara är ute på dagsturer. Vatten ska du alltid se till att ha nära tillhands. Det är viktigt att regelbundet fylla på med vätska när du är ute och rör på dig.

Egenskaper hos en bra vandringsryggsäck

Väl tilltagen volym

En vandringsryggsäck behöver en betydligt mer rikligt tilltagen volym än en vanlig ryggsäck. Det ska få plats allt från sovsäck till vattenflaskor och klädombyten. Det gäller med andra ord att väskan erbjuder rikligt med plats. Tänk dock på att det finns stora skillnader när det kommer till volym från ryggsäck till ryggsäck. Välj inte automatiskt den vandringsryggsäck som har störst volym. Anpassa istället valet efter vilken typ av strapats du ska ut på. Ska du ut på en vandringstur över dagen klarar du dig förmodligen med en volym på mellan 20 och 35 liter. Ska du vandra över en helg kanske 35-50 liter är en lämplig volym.

Är det däremot en längre tur, exempelvis en veckotur du ska ut på, då behöver du en större ryggsäck med 60-90 liters volym. I en sådan får det plats rejält med packning och faktiskt även ett tält. Det kanske låter som en överdrift, men faktum är att du ju behöver någonstans att sova om du ska vara ute på tur i en hel vecka eller mer, och då kan ett tält vara alldeles utmärkt att ha med.

Bärsystem

När du tänker på saken inser du nog att en fylld ryggsäck med de volymer som nämns ovan blir ganska tunga. Att de väger mellan 15 och 30 kg med packning är inte ovanligt. Med detta i åtanke inser du nog också att det är väldigt viktigt att bärsystemet är bra, så att belastningen blir jämnt fördelad. På så sätt kan du bära din packning utan att det sliter för mycket på rygg, axlar och knän. Det blir också betydligt enklare att ta dig fram om ryggsäcken sitter bra på din rygg. Ett justerbart och bra höftbälte bör finnas, och axelbanden bör vara justerbara och lagom breda för att göra det bekvämt att ha dem på. Alla remmar ska sitta bekvämt och det är viktigt att ingen av dem skaver. Kom också ihåg att du ska lite på första upplevelsen. Om du besöker en butik och provar en ryggsäck med tyngder i, och upplever att något skaver eller känns obekvämt, kommer det kännas ännu mer obekvämt när du väl är ute på din vandring. Tro aldrig att du kommer vänja dig vid väskan, det kommer snarare bli värre när du har haft den på i flera timmar. Låt det därför ta sin tid och vänta med att köpa något tills du har hittat en modell som du verkligen tycker är bekväm.

Toppval Vandringsryggsäckar 2023

Vi har valt dessa Vandringsryggsäckar som våra Toppval.
Ryggsäckar med fler funktioner, låg vikt och hög bärkomfort med stabila rygg-, axelremmar och höftbälten. Det är enkelt att justera rygglängden.

===

===

Storlek och anpassning

Olika människor är olika långa och olika breda. Olika ryggsäckar är också olika stora. Det är viktigt att du hittar en modell som passar dig storleksmässigt, och som går att justera för att anpassa den till din kropp. Att kunna justera rygghöjden är till exempel väldigt viktigt. Det är av stor vikt att väskan och dess ryggplatta ger dig ett bra stöd vid ländryggen, snarare än att dingla fritt på ryggen. När det handlar om en så pass tung väska med mycket packning är det otroligt betydelsefullt att den sitter precis som den ska. Rätt storlek och goda justeringsmöjligheter är därför viktiga faktorer.

Låt ryggsäcken kosta

Låt ryggsäcken kosta

En bra vandringsryggsäck kostar betydligt mer än en vanlig klassisk ryggsäck. Om du inte har tittat så noga på priserna tidigare är det mycket möjligt att du kommer få en smärre chock när du börjar leta mer seriöst efter den rätta produkten. Medan du kan hitta en vanlig ryggsäck för 150-200 kronor, är det inte ovanligt att en vandringsryggsäck kostar 800 kronor eller mer. Det finns ett flertal modeller som kostar mellan 1 000 och 2 000 kronor också. Hur mycket en väska kostar avgörs dels av volymen, dels av funktioner, bärsystem, material och kvalitet. Naturligtvis går det inte att slå fast att alla de billigaste ryggsäckarna är svaga kvalitetsmässigt, och att alla de dyra modellerna är bra.

Däremot ligger det ofta något i att du får vad du betalar för, och de allra billigaste varianterna saknar ofta en del av de nyttiga funktioner som finns hos de dyrare modellerna. Här gäller det förstås att komma ihåg att alla kanske inte behöver de mest avancerade funktionerna och den största volymen. Då kan det definitivt finnas rimliga skäl att välja en av de billigare sorterna. Låt vandringsryggsäcken kosta tillräckligt mycket för att du ska få en hållbar och bra ryggsäck, men betala inte mer än du egentligen behöver.

Packa smart

Även om du väljer en av de största ryggsäckarna är det inte säkert att du kommer ha gott om plats över när du har packat. Ofta tenderar många att packa tills väskan är full, oavsett hur mycket eller lite plats det finns. Har man en mindre väska tar man med sig mindre packning, har man en större väska tar man med sig mer packning. Känner du igen dig i detta? I så fall är det troligt att du kommer få pressa igen sömmarna på väskan för att kunna knäppa, även om du har en volymmässigt riktigt stor ryggsäck. Vi råder dig att tänka efter en extra gång innan du packar. Se till att packa så smart du bara kan. Dels bör du se till att verkligen ha en genomtänkt struktur när du packar, så att det blir enkelt att hitta vad än du behöver, dels bör du se till att bara ta med sådant som du verkligen tror att du kommer behöva. Vi menar naturligtvis inte att du ska plocka ur ditt enda klädombyte eller din vattenflaska, men lämna sådant som sällan brukar komma till användning.

Frågor och svar kring Vandringsryggsäckar

✅ Kan vem som helst använda vilken vandringsryggsäck som helst, eller ska damer och herrar ha olika modeller?

Det beror egentligen både på vem du frågar och vilka ryggsäckar du tittar på. Vissa vandringsryggsäckar är universella och ska kunna användas av alla. Andra ryggsäckar är särskilt framtagna för antingen kvinnor eller män. Ta gärna en titt både på sådana varianter som ska kunna användas av alla, och för sådana som är utvecklade specifikt för ena könet. Läs gärna igenom beskrivningen så att du kan se vad skillnaden är, och ta därefter ett beslut kring om du behöver en specialanpassad modell eller om någon av allroundväskorna fungerar för dig.

✅ Vad är en lättviktsryggsäck?

Det är en lättare ryggsäck som väger mindre. Den hjälper dig att få en lättare packning eftersom den i sig är lättare än andra väskor. Tänk dock på att maxvikten ofta är lägre satt på dessa än på vanliga ryggsäckar. Välj därför inte en sådan om du ständigt brukar ligga på gränsen för tillåten maxvikt i en vanlig ryggsäck.

✅ Var i vandringsryggsäcken bör sovsäcken placeras?

Den bör ligga i botten för att få en bra fördelning i väskan. Att ha en av de största sakerna i botten, som i det här fallet sovsäcken, är också klokt för att få en bra bas att placera de andra sakerna på.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Vandringsryggsäckar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin