Långfärdsskridskor

Intresset för långfärdsskridskor har ökat markant de senaste åren. De här skridskorna är avsedda att användas för längre skridskoturer och de är även enklare än vanliga skridskor att använda på ojämn is. På skenorna som är extra långa sitter antingen en vandrings- eller längdåkningspjäxa. Det gör dessa pjäxor betydligt bekvämare än vanliga skridskor.

Bäst Långfärdsskridskor

Snabbmeny:
Toppval Långfärdsskridskor Vanliga frågor


Att köpa långfärdsskridskor

Att köpa långfärdsskridskor för första gången kan kännas komplicerat. Det är inte riktigt detsamma som att köpa vanliga skridskor, vilket du snabbt kommer upptäcka. Här gäller det för det första att hitta en skena i rätt längd, något som kan framstå som svårt för den som inte har någon erfarenhet av den här typen av skridskor. Även om det naturligtvis kan vara komplicerat, finns det faktiskt ganska tydliga rekommendationer vad beträffar skenans längd. Den som har storlek 39 eller mindre på pjäxan, närmare bestämt mellan 36 och 39, brukar rekommenderas en skenlängd på 45 cm. Om du använder pjäxor i storlekarna 40-43 brukar istället en skenlängd på 50 cm rekommenderas. 55 cm i skenlängd brukar föreslås för större pjäxstorlekar. Värt att nämna är att man ofta rekommenderar att välja en kortare skenlängd om man satsar på en bindning med lös häl. Det kanske inte alls blir aktuellt i ditt fall, men om det skulle bli det bör du väga in detta i ditt val.

När du väl har funnit den rätta skenstorleken är det förstås dags att även väga in andra aspekter för att du ska kunna hitta den rätta skridskon. Vi ska därför titta lite på vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa den här typen av skridskor.

Att köpa långfärdsskridskor

Ramkonstruktion

Ramkonstruktionen på skridskon är viktig. Den säger en hel del om hur slitstark produkten är, vilket naturligtvis är viktigt. Komposit är ett vanligt förekommande material, och detta brukar också vara ett hållbart val. Komposit är också ett lättviktigt material, vilket gör att skridskor av detta material är lätta och behagliga att ha på även vid långa turer på isen. Kolfiber nanokomposit är ett annat lätt och bra material.

Bindningar

Det finns olika typer av bindningar till långfärdsskridskor och valet kan spela stor roll. Det mest praktiska är om du köper kompletta set, där du får såväl skena och bindning som pjäxa. På så sätt vet du att allt passar ihop och är avsett att användas tillsammans. Den klassiska bindningsvarianten består av rembindning och fast häl. Det finns dock även andra lösningar. Klick-in med fast häl är ett annat alternativ, och för den som vill ha lös häl finns Rottefellabindningar och bindningar från Salomon. Vissa skridskor, främst nybörjarmodeller, är försedda med snowboardbindning. Detta är några av de varianter som finns. Du kan läsa på mer om de olika alternativen, rådfråga erfarna skridskoåkare i din närhet, eller helt enkelt prova dig fram. Det är definitivt värt att lägga lite tid och eftertanke på valet av bindning, eftersom detta även påverkar stabiliteten.

Pjäxorna

Naturligtvis har valet av pjäxor också betydelse. De ska vara bekväma och det ska finnas lite extra utrymme framme vid tån, eftersom detta bidrar till att hålla kylan ute. Däremot är det viktigt att du inte köper ett alltför stora kängor, då detta kommer minska stabiliteten vilket är något du absolut vill undvika. Det är viktigt att den variant du väljer är rörliga i fotleden, i synnerhet framåt, då detta har stor betydelse för dina rörelser när du tar dig framåt på skridskorna. Det är även viktigt att pjäxorna är stabila och ger ett stadigt stöd åt foten och fotleden. Det är även viktigt att de är bekväma att gå i. anledningen till det är att det kan bli aktuellt att ta av dig skenorna och förflytta dig till fots mellan två sjöar när du är ute på långtur. Att pjäxorna ska vara tåliga och dessutom stå emot vatten och vind på ett bra sätt kanske låter självklart, men det är ändå bra att ha i bakhuvudet när du ska sondera terrängen och försöka välja bland alla alternativ som finns i butikerna.

Toppval Långfärdsskridskor 2024

Vi har valt dessa Långfärdsskridskor som våra Toppval.
Långfärdsskridskor med suveräna åkkänsla. Passar både rutinerade skridskorävar och nybörjare.

===

===

Så mycket kostar ett par långfärdsskridskor

Det pratas ofta om att alltför få motionerar regelbundet. Kanske kan en del av detta ha sin förklaring i att väldigt många sportartiklar faktiskt är väldigt dyra att köpa. Alla har tyvärr inte ekonomin som krävs för att kunna köpa all nödvändig utrustning. Det finns dock även produkter vars pris är betydligt mer rimligt och lyckligtvis hör långfärdsskridskor till den kategorin. Naturligtvis finns även dessa i olika prisklasser, vilket beror på att det finns skillnader när det kommer till typ av bindningar, skenor, typ av pjäxor och material på ramen, bara för att nämna några bidragande faktorer.

De billigare varianterna för vuxna kostar mellan cirka 1 800 och 2 200 kronor. För cirka 3 000 kronor kan du hitta ett par långfärdsskridskor som fungerar bra. Om du vill köpa ett komplett set kan du hitta ett sådant för mellan 4 500 och 6 000 kronor. Det kan förstås låta som ett ganska högt pris, och det är det naturligtvis om man bara tittar på det som en engångskostnad. Om du däremot tänker på hur lång tid de här produkterna faktiskt kan användas om du väljer produkter av god kvalitet, inser du att priset egentligen inte blir så högt. Det är definitivt ett betydligt beskedligare pris än om du ska köpa en komplett hockeyutrustning, vilket är ett annat tänkbart alternativ för den som är förtjust i att åka skridskor.

Så mycket kostar ett par långfärdsskridskor

Att åka långfärdsskridskor

Att åka långfärdsskridskor är lite speciellt jämfört med vanlig skridskoåkning. Eftersom tanken är att du ska ge dig ut på långa turer, krävs också en annan teknik, för att du ska kunna ta dig fram på ett bekvämt sätt. Det finns föreningar och grupper du kan hänga med ut på tur, om du vill få sällskap på turen samtidigt som du kan få tips och råd gällande tekniken. Det finns dock även en rad bra tips att hitta online, och naturligtvis det förutom bra guider i skriven text, även en del videoklipp som kan ge dig hjälp på traven.

En bra basposition har stor betydelse

Din basposition, eller grundläggande position, har väldigt stor betydelse. Du bör ha böjda knän och en rygg som är något krum. Det kan förstås låta som en konstig position, men det är precis så du ska stå. En sådan ställning hjälper dig nämligen att slappna av och du slipper bli trött i ryggen, vilket är vad som händer om du istället svankar med ryggen, vilket är vanligt förekommande.

Helt annorlunda skridskoskär

Om du tidigare har spelat ishockey, eller åkt på den sortens skridskor för skojs skull, kommer du att få lära om en hel del när det kommer till skridskoskären. De ser nämligen ut på ett helt annat sätt när du åker långfärdsskridskor. Där är det vanligt att ta det klassiska utåtgående sneda skäret i starten, men därefter gör du inte det. Då använder du istället den typen av skär som brukar användas när man åker skridskor på bana. Trycket styrs utåt åt sidan. Kroppens tyngd används för sidoförflyttning i en pendlande rörelse.

Höften ska röra sig i en rörelse som är parallell med isen. Det brukar beskrivas som att du ska försöka forma ett D med din fot när du tar dina skär. Det kan vara svårt att se detta framför dig om du inte tidigare testat, men det finns som sagt en hel del videos som kan visa dig hur det ska se ut. Tycker du fortfarande att det är svårt finns det som sagt alltid grupper att gå med i, eller kurser att delta i för att få kläm på tekniken. När du väl har kommit in i den här stilen kommer du upptäcka att du på ett snabbt och bekvämt sätt kan du förflytta dig över isarna på nolltid. Många finner detta väldigt avkopplande och roligt, samtidigt som det ger en bra form av motion.

Frågor och svar kring Långfärdsskridskor

✅ Bör jag köpa stavar att använda tillsammans med mina långfärdsskridskor?

Det är upp till dig. Många väljer att ha med stavar. Vissa använder dem hela tiden, andra använder dem då och då. Det finns egentligen inget rätt och fel, du avgör själv vad som fungerar bäst för dig. Stavarna kan vara till hjälp när det kommer till balans och fartökning, men vissa tycker ändå att det är enklast att åka utan. Vad du tycker vet bara du själv.

✅ Finns det långfärdsskridskor för barn?

Ja, det gör det. Det går att hitta från storlek 26, kanske till och med ännu mindre om du letar riktigt noga. Det gör att barnen tidigt kan få lära sig åka på den här typen av skridskor, och redan i tidig ålder kan ni ta med sonen eller dottern ut på en härlig vinterutflykt på isen.

✅ Vad är viktigt att ha med när man åker långfärdsskridskor?

Isdubbar, ispik och visselpipa bör du alltid ha med dig när du är ute på isen. Detta är inget undantag. Se alltid till att ha med alla dessa tre hjälpmedel så ökar du genast säkerheten markant. En bra ryggsäck som är bekväm att bära på ryggen är också bra att ha, så att du på ett enkelt och praktiskt sätt kan forsla med dig all nödvändig packning på turen.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Långfärdsskridskor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin