Damasker

Damasker är kanske inte ett av de plagg som är mest bekanta för den stora massan. Det är dock ett plagg som kan vara till stor nytta och som många gånger fyller en viktig funktion. Det här är ett plagg som används tillsammans med skor eller kängor, för att ge ett bra skydd mot såväl vatten som smuts.

Bäst Damasker

Snabbmeny:
Toppval Damasker Vanliga frågor


Då är damaskerna bra att ha

I vilka situationer kan då damasker komma väl till pass? Det är naturligtvis högst individuellt. Det finns självklart inte ett tillfälle då alla plockar fram damaskerna. Det som är rätt tillfälle för en person kanske är helt irrelevant för en annan och vice versa. Det vi ska göra här är att titta på några av de situationer då de kan vara nyttiga att ha.

 • Bra att ha vid fiske
  Att en fisketur betraktas som balsam för själen för många är inte någon nyhet. Oavsett om det handlar om att ge sig ut i skogen, för att stå på en sten i kanten på en skogstjärn för att meta eller kasta, eller om det handlar om att åka ut på sjön i en liten eka för att pröva fiskelyckan, är det många som upplever att just fisketurer är det som får dem att koppla av allra bäst. För att stunden ska bli behaglig är det förstås viktigt att den som ska ge sig ut är rätt klädd. Om du vill testa fiskelyckan behöver du förstås se till att ha tillgång till ordentlig utrustning, men du behöver även se till att du har de rätta kläderna. Här handlar det inte om vilka märken på kläder du väljer, utan vilka plagg och deras egenskaper. Du kan förstås välja att ha stövlar på dig om du vill. Det är vanligt. Det finns dock även många som anser att höga stövlar ger dem begränsad framkomlighet när de ska ta sig fram genom skog och mark. Av den anledningen är det många som föredrar låga skor eller kängor. En nackdel med detta val av skor är dock att du lättare blir blöt. Där kommer dock damasker in i bilden och kan vara till stor hjälp. Dessa dras upp över benen, och sitter med en resårrem fast under skon, så att de ger ungefär samma effekt som ett stövelben. De ser till att vattnet inte kan leta sig in i skons skaft och de ser även till att dina byxor förblir torra. Utseendemässigt ser de ut ungefär som en benvärmare, men funktionsmässigt har de ett helt annat uppdrag.
 • Då är damaskerna bra att ha

 • Till nytta för jägaren
  En jägare spenderar mycket tid i skogen. Där kan det vara torrt och varmt, men det kan lika gärna vara vattenpölar och bäckar som sträcker sig högt upp över stubbar och stenar. Det kan även vara rikligt med snö, beroende på årstid. Visst finns det många jägare som klär sig i högskaftade stövlar när de ska ut på jakt, men precis som för fiskare finns det många som anser att deras rörlighet blir begränsad när de har stövlarna på. Många föredrar därför att kombinera ett par rejäla kängor med ett par damasker som träs utanpå, för att ge skydd mot såväl regn som vattenpölar. Damaskerna kan användas oavsett om det är sommar, höst, vår eller vinter. De ger skydd mot såväl snö som vatten och de bästa damaskerna tillåter dig att vada genom bäckar och ta dig fram igenom djupsnö utan att släppa igenom vatten. Du bör dock notera att du inte kommer att kunna vada genom bäckar i timmar utan att vattnet slipper igenom. De är främst ett skydd om du stöter på oväntade vattendrag som du snabbt behöver ta dig över. Behöver du vada genom vattendrag större delen av dagen behöver du vadarstövlar eller liknande för att hålla dig torr. Oavsett årstid är det viktigt att du håller dig varm och så torr som möjligt. Börjar du frysa tappar aktiviteten snabbt sin njutning och det kan i sådana fall bli aktuellt att avbryta dagens jakt i förtid. Det är förstås något du vill undvika, och därför är ett par damasker i packningen definitivt att rekommendera om du ska ge dig ut i lågskaftade kängor för att jaga.
 • Svampplockning kan bli en blöt hobby
  Svampplockning är en hobby som lockar människor i alla åldrar. Såväl unga som gamla och många där emellan i ålder ger sig ut för att plocka kantareller, trattkantareller och andra ätbara svampar. Vissa gör det för att de älskar svamp, andra gör det för att de älskar naturen. För många är det naturligtvis en kombination av båda dessa faktorer som gör att de söker sig ut. Det är förstås vanligt att man ser framför sig att svampplockningen ska ske på en solig höstdag med klarblå himmel, men så blir inte alltid fallet. De allra flesta som är bekanta med de svenska höstarna vet att det minst lika ofta är grått och blött. Det är dock inget hinder för att söka sig ut i skogen. Genom att dra ett par damasker över dina skor och byxor kan du ta dig fram genom blött gräs och buskar utan att du blir avsevärt blöt om fötter och ben. Det är praktiskt och det är enkelt. Damaskerna tynger heller inte på det sätt som stövlar lätt kan göra. Därför anser ett stort antal svampplockare att det här är ett väldigt bra alternativ till klassiska gummistövlar.
 • Fjällvandring, naturfotografering, fågelskådning och camping
  Ovan är bara några av de exempel som finns på tillfällen då det kan vara lägligt att ha ett par damasker att dra på. Det finns dock även många andra tillfällen. För den som tycker om att fjällvandra eller ge sig ut på campingturer kan ett par damasker i kombination med ett par rejäla skor vara till stor hjälp. För någon som är intresserad av att fotografera i naturen är damasker också bra att ha. För att kunna knäppa de vackraste naturbilderna krävs det naturligtvis att man är beredd att ta sig fram i varierad terräng och även varierande väderlek. Då gäller det förstås att ha rejäla kläder på sig. Ett par klumpiga stövlar kan dock göra att det blir svårare att ta sig fram och därför är ibland lägre kängor och pådragna damasker att föredra. Detsamma gäller för övrigt alla som har fågelskådning som största intresse. Visst förekommer det att fågelskådning sker från ett torn, avlägset från väta och fukt. Så är dock långt ifrån alltid fallet. Det kan lika gärna vara en betydligt mer krävande hobby, där det gäller att så smidigt och tyst som möjligt ta sig fram genom buskage och tät skog.

Toppval Damasker 2024

Vi har valt dessa Damasker som våra Toppval.
Skyddar dina skor och byxor mot regn, snö och smuts när du är ute och går.

===

===

Att köpa damasker

Att köpa damasker är förhållandevis enkelt. Det är en produkt som man lätt kan beställa online. Eftersom de väger så lite blir det ofta inga höga fraktkostnader. De finns ofta i lager och kan skickas omgående, något som gör att du kan ha dem i din ägo redan samma vecka. När det gäller storlek använder man sig ofta av one size, vilket gör att det inte finns något behov av att prova produkten innan du genomför ditt köp. Innan du slår till bör du undersöka hur långa damaskerna är, hur de knäpps och om de kan fästas under skon. Ofta knäpps de med kardborreband och det finns vanligtvis ett resårband som kan dras under skon, för att se till att de inte åker upp över byxbenet. Materialet är naturligtvis också intressant att titta på. Det är självklart viktigt att de är tillverkade av ett material som gör att de tål relativt hård behandling samt naturligtvis står emot väta på ett bra sätt.

Att köpa damasker

Frågor och svar kring Damasker

✅ Hur mycket kostar ett par damasker?

Det varierar från butik till butik, beroende på material och egenskaper. Det finns ett flertal modeller att hitta för runt 150 kronor. Vill du ha ett par ännu tåligare och mer anpassningsbara damasker kan de kosta något mer. Vissa modeller kostar mellan 300 och 500 kronor. De mest påkostade alternativen når upp i priser runt 700-900 kronor. Så avancerade damasker behövs sällan för den som bara ger sig ut i skogen någon gång per år för att plocka svamp. Däremot kan de vara till stor nytta för jägaren eller fjällvandraren som behöver kunna ta sig torrskodd genom skog och mark regelbundet, även i svåra väderförhållanden.

✅ Kommer alla damasker i one size-storlek?

Nej, de dyrare varianterna kommer ibland i vanliga storleksangivelser Small, Medium och Large. Många produkter kan dock användas av alla, och regleras med hjälp av längdjustering och kardborreband. Det här är förstås viktigt att undersöka innan beställning sker. Om produkten finns i olika storlekar brukar butiken även presentera en tabell där du ser vad du ska mäta för att få fram rätt storlek.

✅ Vilket material brukar damasker vara tillverkade av?

Det kan variera. Vissa är tillverkade av polyester, andra av nylon och spandex. Kombinationer av polyester, polyuretan och polyamid förekommer också samt flera andra kombinationer.

✅ Vad gör att vissa damasker är så mycket dyrare än andra?

Främst är det egenskaperna som påverkar. Vissa är avancerade med fler egenskaper, vilket gör att de tar längre tid att tillverka. De dyrare är ofta försedda med snölås, vilket enklare modeller saknar. Vattentäta dragkedjor är också något som så gott som alltid finns hos de dyrare varianterna, men inte alltid hos de billigaste. Förstärkningar som gör produkterna mer hållbara och tåliga är också sådant som bidrar till ett högre pris.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Damasker Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin