Skotork

Att kläderna blir blöta under ett regnväder behöver inte vara någon större katastrof. Kläder går ofta ganska fort att torka, och om du har ett torkskåp är kläderna klarar att användas nästa gång du ska gå ut. Men, stövlar och skor som blir blöta är det värre med. Ett par kängor, eller skor, som blivit genomvåta kan ta många dagar att torka, om du låter dem torka i rumstemperatur. Och så många par skor har du kanske inte att du kan vara utan dina vanliga skor i ett par dagar. Som tur är finns det ju hjälp att ta till för att få skorna torra snabbare. Och speciellt under höst och vinter är skotorken ett praktiskt, och för många oumbärligt, hjälpmedel. Om du skaffar en skotork med timer och överhettningsskydd kan du torka skorna under natten, och de är klara att användas när det är dags att klä på sig och gå ut nästa morgon.

Bäst Skotork

Snabbmeny:
Toppval Skotorkar Vanliga frågor


Torra skor snabbt

De flesta vanliga skotorkar består av ett fläkthuvud som man monterar på väggen, eller i vissa fall ställer på golvet. Från fläkten leder två, eller fyra, slangar den varma luften ner i skorna så att dessa torkar snabbare. Har du möjlighet att känna på skotorken innan du bestämmer dig kan du tänka speciellt på slangarna. Det är en klar fördel om slangarna är mjuka och följsamma för då är det mycket enklare att placera dem i skorna. Det finns annars ett stort utbud av skotorkar, i olika modeller och med olika funktioner. Det finns skotorkar med digital display och ett stilrent yttre om du tycker att designen spelar roll. På en sån, lite mer påkostad skotork, har du också möjligheten att få vita slangar, vilket gör torken mer diskret i de flesta miljöer. Vissa skotorkar har smarta lösningar för slangarna när torken inte används, vilket kan vara en värdefull egenskap om du har ont om plats, eller om torken är placerad på en central plats så att den är väl synlig.

Torra skor snabbt

Ställ in torktiden

När det gäller produkter med värme måste man förstås alltid tänka på säkerheten. De flesta skotorkar är utrustade med timer så att du själv kan ställa in torktiden. Många modeller har ett fast värmelåge, medan några kan ställas in på olika temperatur. Temperaturen är ofta inte så hög, men det är förstås ändå viktigt att tänka på säkerheten och välja en tork som har överhettningsskydd. Då stängs skotorken automatiskt av om temperaturen blir för hög, och du behöver inte oroa dig för att något ska hända. De flesta skotorkar på marknaden har faktiskt skydd mot överhettning, så det är inte svårt att hitta en säker tork.

Toppval Skotorkar 2024

Vi har valt dessa Skotorkar som våra Toppval.
För dig som önskar torka dina blöta skor på ett smidigt sätt. Passar alla typer av skor, pjäxor, kängor och stövlar.

===

===

Flera värmelägen

En skotork med flera värmelägen ger dig möjlighet att torka skorna på ett skonsamt sätt, ett par vanliga stövlar, till exempel, som du vill ha snabbt torra kan du torka på högre värme. Skor av läder däremot mår bäst av att torka långsamt, annars riskerar du att lädret blir sprött.

En skotork med flera värmelägen

Apparatens ljudnivå

Om du har köpt en skotork kan det vara klokt att kolla apparatens ljudnivå innan du bestämmer dig för var du ska placera den. En tork som är ljudlig placeras med fördel i ett utrymme där du inte vistas så ofta, och helst en bit från kök och andra rum som du ofta befinner dig i. Skotorken drivs av en fläkt, och olika fläktar kan ha mycket olika ljudnivåer som du säkert vet.

Hur lång tid som behövs för att torka skor och kängor beror både på hur blöta skorna är och vilken skotork du väljer. I specifikationerna till de olika torkarna, som du hittar på varje produktsida, kan du se vilken effekt skotorken har. Men, erfarenheten säger att fläktens effekt inte alltid säger om skorna torkar snabbt eller om det tar längre tid. Torktiden beror förstås också på vilket material det är i dina skor, eftersom vissa material torkar betydligt snabbare än andra. Ofta anges också hur lång tid torken behöver för att torka ett par skor, men eftersom både graden av väta och skornas material påverkar torktiden blir denna angivelse mer en fingervisning är en exakt tid.

Ställa in olika torktemperaturer

När du ska välja skotork kan du gärna läsa beskrivning och specifikationer för de olika apparaterna för att hitta den som passar dig bäst. Vi rekommenderar att du tittar på om det finns överhettningsskydd, och om du vill kunna torka alla skor på ett skonsamt sätt är det också bra om skotorken kan ställas in på olika torktemperaturer. En annan sak som spelar roll för ditt val är hur många skor du har behov av att kunna torka samtidigt. De flesta skotorkar klarar två par skor samtidigt, men det finns också torkar med fler slangar, så att du kan få hela familjens skor torra under natten. Kanske lägger du stor vikt vid design och utseende, och då får du naturligtvis också ta med denna faktor när du gör ditt val.

Frågor och svar kring Skotorkar

✅ Hur många skor går det att torka samtidigt i en skotork?

Det beror på vilken modell du väljer att köpa. Det finns modeller med två slangar som kan användas till ett par skor, samt modeller med fyra slangar där det går att torka två par skor samtidigt. Här hittar du våra Toppval av Skotorkar.

✅ Hur monterar man en skotork?

Det finns olika varianter. Vissa ska sättas upp på väggen, vilket är väldigt enkelt, medan andra helt enkelt bara ställs på golvet. Ofta är det de modeller med fyra slangar som är vägghängda medan de med två slangar ofta placeras direkt på golvet. Det kan dock variera från en modell till en annan. Gemensamt för alla skotorkar är dock att de är väldigt enkla att montera och börja använda.

✅ Vad bör man tänka på när man ska välja skotork?

För det första behöver du fundera på om det är troligt att du behöver torka mer än ett par skor åt gången. Du behöver nämligen komma fram till hur många slangar skotorken du köper ska ha. Det skiljer vanligtvis inte speciellt mycket i pris, så om du är minsta tveksam är det generellt bättre att välja modellen med fler slangar. Du bör också ta en titt på skotorkens timer. Här kan det nämligen skilja en hel del mellan olika modeller. Vissa har en maxtid på 90 minuter, vilket kan vara i minsta laget om du vill försöka få ett par riktigt blöta skor att bli helt torra. Andra kan ha 120 minuter som maxtid, men det finns också varianter som går att ställa in på upp till 180 minuter. Vidare finns det även sorter som helt saknar timer, där torken fortsätter arbeta tills du stänger av maskinen. Du bör också undersöka om det finns flera val när det kommer till temperatur, eller om det bara finns ett steg, och vad temperaturen vid torkning i så fall ligger på. Detta påverkar naturligtvis också torkningstiden. Fundera också över om du vill ha en skotork som ställs på golvet och flyttas undan när den är färdiganvänd för stunden, eller om du vill ha en sådan sort som fästs på väggen och sitter där hela tiden.

✅ Hur mycket kostar en skotork?

Skotorkar är vanligtvis ganska billiga. De brukar normalt sett kosta mellan 250 och 500 kronor, även om det naturligtvis kan finnas mer avancerade modeller som kostar mer. De torkar som är avsedda för användning i ett privat hem brukar sällan kosta mer, såvida du inte vill ha en av de varianter som även har tillhörande ställ för torkning av vantar och mössor, något som också finns på marknaden.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Skotorkar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin