Vandringsstavar

Att gå med stavar har länge varit populärt. Stavarna kan vara till god nytta såväl vid vanliga promenader som vid långa vandringar. Du behöver inte använda stavarna hela tiden, men då och då kan de komma till pass och göra vandringen betydligt lättare. Det finns gott om anledningar till att ha ett par stavar med på färden.

Bäst vandringsstavar

Snabbmeny:
Toppval Vandringsstavar Vanliga frågor


Fördelar med vandringsstavar

Ett par vandringsstavar kan se oansenliga ut men de kan ge stora fördelar för den som lär sig att använda dem rätt. Det gäller förstås främst på olika typer av vandringar, exempelvis fjällvandringar, men det gäller även på hastiga promenader. Då främst för att förbättra vad man får ut av sin träning, men även på andra sätt. När det gäller användning vid de snabba promenaderna är det dock ofta en annan typ av stavar som används, eftersom syftet är något skilt från det som finns vid en mer besvärlig vandring. Människor har olika skäl till att vilja använda stavar, men här ska vi titta på några av de fördelar som vanligtvis brukar nämnas.

Bättre balans

En av de stora fördelar som ett par vandringsstavar ger är att de förbättrar balansen. Det kan till exempel vara till nytta när du ska vandra i fjällen, där det ofta står branta sluttningar och svår terräng i vägen för framfarten. Naturligtvis är det inget du skulle vilja avvara, då det ju är en del av det som gör fjällvandringen så unik och vacker. Däremot kan det vara positivt att ha något att stödja sig på och få balans av. För balansens skull gör det stor skillnad att ha ett par rejäla stavar. De kan användas i branta sluttningar på sommaren, men kan även göra det enklare när du vill ta dig upp eller ned för berget när snön ligger djup. Det är förstås inte bara på en vandring i fjällen lite balansstöd kan vara nyttigt. Även vid strapatser i skogarna kan det finnas många tillfällen då balansen sätts på prov. När stavarna inte används kan du bära dem vid din sida istället för att använda dem. Om du väljer ett par lätta stavar blir inte detta besvärligt eller tungt på något sätt.

Fördelar med vandringsstavar

Få hjälp att hitta de bästa vandringsstavarna.

Bra för lederna

Att vara ute och vandra är naturligtvis nyttigt för din hälsa. Det gör att du får gott om frisk luft, vilket ju alla vet är hälsosamt. Det gör även att du får en naturlig motion. Tidvis kan det dock lägga en stor belastning på kroppens leder. I värsta fall kan det på lång sikt innebära att den som ofta ger sig ut på vandringar får problem med knän, höfter och andra stora leder i kroppen. Stavar kan hjälpa till att minska belastningen och de kan göra stor effekt. Det här gäller till exempel när du ska ta dig ned för branta backar. Det finns dock även gott om andra tillfällen då de ger gott stöd för knäna och höfterna. Att ha med dig ett par robusta stavar är därför mycket klokt. Förutom att det gör det lättare för dina leder gör det också att ansträngningen blir lättare att uthärda. Det kan många gånger vara tufft att ta sig fram i tunga lutningar och snårig terräng. Då är vandringsstavarna väldigt bra att ha. De gör att armarna tar över en del av belastningen som benen annars utsätts för.

Minskar skaderisken

Ett par stavar kan minska skaderisken drastiskt. Nu kanske du undrar hur det kan komma sig, men det är inte så komplicerat som det låter. När du blir trött ökar risken att du ska sätta fötterna på fel plats och därmed stuka foten eller ramla. Med stavarna får du hjälp att känna dig för, så att du är säker på att du sätter fötterna rätt. Detta kan för övrigt även vara en bra hjälp när mörkret börjar falla och du behöver ta dig fram i skymningen. Det är med andra ord enkla redskap som är till stor nytta utan att vara till någon typ av belastning.

Toppval Vandringsstavar 2024

Vi har valt dessa Vandringsstavar som våra Toppval.
Hopfällbara gåstavar – lätta men även mycket hållbara. Justera längden efter dina behov.

===

===

Behöver alla vandringsstavar?

En intressant fråga är naturligtvis huruvida alla behöver vandringsstavar eller om det här bara är något för vissa. Svaret är att vissa behöver dem mer än andra, men alla kan definitivt behöva dem. För vissa är de av ansträngningsskäl en nödvändighet. Det handlar främst om de som inte varit med om så många vandringar, eller som tidigare varit ute på enklare färder. Då kan redskapen stötta och göra att det blir mindre besvärligt. Även för den erfarne vandraren kan dock stavarna vara till nytta om än på annat sätt. För dessa är förstås ansträngningen inte så besvärlig eftersom de är vana att hantera den här typen av äventyr. Däremot kan det fortfarande vara till nytta att få stöttning i svåra partier. Det gör att det går att ta sig fram snabbare även i svår terräng. Detta är något som alla kan ha stor glädje av, oavsett hur van eller ovan man är. Du kan med andra ord tryggt köpa ett par vandringsstavar oavsett om du ska ut på din första långvandring eller om du vandrat många, många gånger i ditt liv. Den här typen av redskap är med andra ord inte en absolut nödvändighet att ha, men definitivt ett mycket välkommet inslag i vilken vandringspackning som helst.

Behöver alla vandringsstavar?

Att välja rätt vandringsstavar

Nu när du vet hur fördelaktigt det är att ha tillgång till ett par stavar har du kanske kommit fram till att du vill ha ett par. Det är onekligen ett klokt beslut, men det gäller att välja med omsorg så att du får den nytta du är ute efter. Det finns flera saker att tänka på när du ska välja.

Längden är viktig

Något som har stor betydelse är stavarnas längd. Det är av stor vikt att det går att justera längden efter behov. Det är till fördel när det blir dags att gå ned för de backar som onekligen brukar dyka upp på de flesta färder. Naturligtvis är det här behovet extra stort för den som vandrar i fjäll, men även för den som är ute på andra turer är detta nyttigt. Du behöver dels ta reda på hur långa stavarna är när de är utfällda, och i vilken mån de kan justeras. Du behöver även undersöka hur korta de blir i hopfällt skick. Detta är framför allt viktigt eftersom det säger en del om hur lätta de blir att ta med i packningen. Det kan vara en fördel att välja stavar som blir så korta som möjligt i hopfällt läge.

Längden är viktig vid val av vandringsstavar

Även vikt kan ha betydelse

Vikten har kanske inte lika stor betydelse som längden, men det betyder inte att det är en oviktig faktor. Några hundra gram kan göra stor skillnad när du ska vandra lång väg. För vissa spelar detta inte så stor roll, men för andra kan det göra väldigt stor skillnad. Det är förstås så att materialet som staven är tillverkad av har betydelse för vikten. Det är vanligt att vandringsstavar är tillverkade av kolfiber. Det är ett lätt material, som ger lätta stavar. De är också starka, men däremot ömtåliga när det kommer till smällar och slag. Slag kan få dem att spricka, och de blir då förstörda. Ett mer tåligt alternativ är stavar av aluminium. Detta material håller bättre för smällar som kan uppstå och de spricker inte lika lätt. Däremot är de tyngre. Det handlar vanligtvis inte om så stora skillnader. Det kan röra sig om runt 100 gram. För många saknar det betydelse men för andra kan det vara av enorm vikt. Därför bör du åtminstone titta på viktangivelserna innan du väljer vilken modell du ska satsa på.

Grepp och trugor

Två andra saker som det är viktigt att titta på är stavarnas grepp och trugor. När det gäller greppen är det viktigt att de är behagliga att hålla i, och att materialet ger ett tryggt och bra grepp som inte skaver. När det gäller trugorna är det viktigt att det går att byta ut dem, så att du kan ha lämpliga trugor både vid färd i skog och barmark och på fjället när det är täckt med snö. Det här är av yttersta vikt för att du ska kunna ha nytta av dina stavar i alla miljöer.

Frågor och svar kring Vandringsstavar

✅ Hur mycket väger ett par vandringsstavar?

Det kan variera beroende på vilket par du köper. Det är vanligt att vikten ligger mellan 450 och 500 gram. Vikten avser då paret, inte per stav. Det finns dock även några extra lätta varianter som inte väger mer än strax över 350 gram. För den som ska ut på tunga vandringar kan det definitivt vara värt att se över de lättaste alternativen.

✅ Hur många sektioner består vandringsstavar av?

Det varierar. Vissa består bara av två sektioner, medan andra är uppbyggda av tre eller fyra sektioner. Det finns flera olika modeller.

✅ Kan man använda vilka stavar som helst i snö?

Nej, det är viktigt att de stavar som ska användas i snö är försedda med trugor som kan hjälpa till. Annars sjunker stavarna igenom underlaget och är då till mer belastning än nytta.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Vandringsstavar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin