Båtkompass

Bäst Båtkompass

Snabbmeny:
Toppval Båtkompass

Dela på Facebook Dela på Twitter


Den här köpguiden innehåller praktiska tips och råd som är bra att ha i åtanke inför köp av båtkompass. Vi har utgått ifrån olika egenskaper, tillgängliga tillbehör, priser och omdömen och kommit fram till ett antal kriterier som vi anser bör lyftas fram som extra relevanta. Först behöver vi dock klargöra vad en båtkompass är och hur den fungerar.

Vad är en båtkompass?

När du är ute på sjön är det ganska vanligt att mobilsignalen är otillräcklig. Har du GPS eller andra elektroniska prylar i båten ska de laddas med batterier, och som vi alla vet tar batterier slut. Har du då en kompass till hands klarar du dig alltid, eftersom den vare sig kräver batterier eller satelliter för att visa vart på sjön du befinner dig så att du kan navigera rätt.

Lär du dig hantera en båtkompass kommer du alltid ha full koll på vart du befinner dig utan att ens behöva läsa en karta. Det är inte för inte som kompasser används både på land, båt och vid dykning.

Så här fungerar en båtkompass

En kompass kan faktiskt beskrivas som ett livsnödvändigt verktyg, åtminstone för en person som gillar att vara ute i naturen. Oavsett om du seglar, paddlar eller kör motorbåt behöver du veta i vilken i riktning du ska åka, samt hur du kan ta dig till önskad destination så smidigt (och ibland snabbt) som möjligt. Det hjälper kompassen dig med.

Vad är en båtkompass?

Dock behöver du själv också ha kännedom och kunskap om de olika vädertsrecken, inte minst för att underlätta navigeringen ytterligare. Här finns det faktiskt lite olika knep som kan vara bra att ta till för att lättare komma ihåg vad som är vad:

  • När kompassen visar 135 grader: du är på väg mot sydost (sjökortets nedre högra hörn)
  • När kompassen visar 270 grader: du är på väg mot väster (sjökortets vänstra sida)
  • När kompassnålen pekar uppåt: du är på väg mot norr (norr är alltid uppåt på sjökortet)

Toppval Båtkompass 2024

Vi har valt dessa Båtkompass som våra Toppval.

Varför köpa en båtkompass?

Eftersom en kompass är en relativt billig och enkel investering finns det egentligen inga argument mot att köpa en. Oavsett om du tror att du kommer att ha nytta av en båtkompass eller inte kommer du att tjäna på din investering i händelse att en nödsituation uppstår.

Dessutom tar en kompass ytterst lite plats då den enkelt kan hängas på en ryggsäck, kylväska eller förvaras i en låda/ett skåp i båten. Det viktigaste är att den förvaras säkert och oåtkomligt för barn (läs mer under rubriken “Kompassens placering”).

Varför köpa en båtkompass?

Att tänka på inför köp av båtkompass rent generellt

Det är viktigt att köpa en kvalitativ kompass och inte välja en kompass som är mer som en “accessoar” eller i form av en nyckelring. De är sällan utvecklade för att hålla över tid eller för att ge bästa möjliga resultat, även om de kan vara både fina och roliga att äga.

inför köp av båtkompass

Kompassens placering

När det gäller magnetkompasser eller plotter (med inbyggd kompass) bör dessa placeras så långt ifrån metallföremål, antenner, vajrar och dylikt som möjligt. Platsen för montering ska helst vara omkring 0,5 till 1,5 meter från föremål som kan störa kompassen. Tänk också på att en plotter måste vara i rörelse för att kunna visa riktning och rätt position (1-2 knop brukar räcka).

I kompasshuset finns även kemiskt ren vätska i form av fotogen. Vätskan fungerar förstorande och dämpande i syfte att förbättra kompassens funktioner. Om en båtkompass tappar vätska innebär det oftast att kompassen är förbrukad. Därmed bör kompassen förvaras på ett säkert ställe, helst oåtkomlig för barn och gärna i någon form av fodral eller skyddande hölje.

Kompassens användningsområde

Nästa viktiga aspekt att ta hänsyn till är ditt användningsområde. Vissa kompasser fungerar enbart i södra eller norra hemisfären, vilket betyder att nålen ska vara balanserad för global användning om du ska ut på långseglats. För “vanliga båtturer” i hemmamiljö räcker det dock gott och väl med en båtkompass utan särskilt avancerade funktioner.

Då en båtkompass främst används på vattnet bör den självklart vara vattentät. Vill du ha möjlighet att utöka användningsområdet och nyttja kompassen i samband med aktiviteter som fjällvandring, orientering, camping eller liknande, behöver kompassen vara utrustad med lite mer avancerade funktioner.

Som ett självlysande kompasshus till exempel, som gör att du enklare kan navigera i mörker. Någon form av band eller rem är också att föredra, särskilt om du vill kunna fästa kompassen på en ryggsäck, väska, nyckelknippa eller runt halsen. Även ett förstoringsglas är hjälpsamt för den som vill underlätta läsningen av kartan ytterligare.

Att tänka på inför köp av båtkompass till motorbåt

En kompass som ska användas i motorbåt kräver större dämpningsförmåga av kompassrosen för att undvika en “fladdrig visning”. God stabilit i olika förhållanden och hastigheter är därmed extra viktigt.

Det finns till exempel konformade kompassrosor som nästan inte alls påverkas av vare sig hastighet eller motorovibrationer. En kompass som är utrustad med ett enda gult styrstreck ger också möjlighet att smidigt och enkelt läsa av färdriktningen snabbt. Det krävs egentligen bara ett ögonkast.

Att tänka på inför köp av båtkompass till segelbåt

En kompass som ska användas på segelbåt behöver klara av krängningar bättre än en kompass som ska användas på en motorbåt.

Så kallade skottmonterade segelbåtskompasser med stadig kompassros och absolut precision klarar olika förhållanden och skarpa lutningar. Sådana kompasser har ofta tre (jämfört med ett) gula styrstreck som håller sig i vertikalt läge trots extrem lutning. Väljer du en kompass med två extra styrstreck kan du även läsa kompassen från relingen.

Att tänka på inför köp av båtkompass till racingbåt

Båtkompasser som används vid kappsegling och annan typ av racing är ofta utvecklade av framstående seglare. Snabb avläsning och taktiska skalor gör stor, för att inte säga, all skillnad i dessa tuffa förhållanden.

Möjligheten att upptäcka vindkantringar är en annan mycket viktig aspekt, då det kan avgöra om du vinner eller förlorar ett race. Om du då endast behöver komma ihåg ett värde i samband med avläsning kan det vara till ännu större fördel för dig, inte minst om du seglar en triangelbana där vindkantringarna är extra viktiga att se.

Läs även vår guide om båtkikare här.

Snabbmeny:
Toppval Båtkompass

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin