Frystorkad mat: Bästa torkade friluftsmaten för vandring (Bäst i test)

Den som ska ge sig ut på en längre vandring behöver ägna en del tid åt att planera packningen. Dels är det viktigt att allt det viktiga kommer med, dels är det av stor betydelse att packningen inte blir tyngre än nödvändigt. Det är också viktigt att du tänker praktiskt när du gör din planering, så att du tar med dig sådant du verkligen har nytta av men även kan använda oavsett väder och temperatur. Ett sådant exempel är frystorkad mat. De här matvarorna är lätta att bära med eftersom de väger mindre än vanliga matvaror. De är också lätta att hantera eftersom det bara krävs att det finns tillgång till vatten som kan tillsättas.>

Bäst Frystorkad mat

Toppval Frystorkad mat Vanliga frågor


Fördelar med frystorkad mat

Det finns gott om fördelar med frystorkad mat, som gör att det här är produkter som du med fördel bör ladda upp med inför dina kommande vandringar. En av fördelarna är som tidigare nämnts den låga vikten. Detta gör att du kan bära med dig stora mängder mat i packningen utan att det tynger dig nämnvärt. En annan fördel är att de tar väldigt liten plats i packningen. Du behöver alltså inte oroa dig över hur du ska få med dig all den mat du behöver för den tid du planerar att vara borta. En annan positiv faktor är att det är enkelt att tillaga den här maten. Genom att tillsätta vatten och värma den får du snabbt och enkelt en fullvärdig måltid som ger dig all den energi du behöver för att kunna fortsätta din vandring. Att det finns gott om valmöjligheter och alternativ är naturligtvis ytterligare en bonus. Det gör att du kan få i dig omväxlande kost även om du kommer att vara ute på vandring under flera veckor.

Många kan ha nytta av den här sortens mat

Det finns väldigt många som kan ha användning för den här typen av mat. Det här är kanske inte något som du tillagar till familjen där hemma när du har tillgång till ett fullt utrustat kök. Däremot går det alldeles utmärkt att ta med dessa produkter för enkel matlagning på alla typer av äventyr. Den som ska ut för att fiska kan med fördel ta med frystorkad mat. Detta fungerar alldeles utmärkt oavsett om det är en fisketur på sommaren eller isfiske på vintern som gäller. Oavsett årstid är det alltid skönt att ha så lite packning som möjligt, för att inte få för tung last. Fisketuren är dock långt ifrån det enda tillfället då det kan vara bra att ha tillgång till frystorkade matvaror.

Fördelar med frystorkad mat

Bra hjälp för jägaren
De här matvarorna är utmärkta att ha för jägaren som vistas i skogen många timmar åt gången. Det är vanligt att jaktlaget samlas någon gång mitt på dagen för att tillsammans tillaga enkel mat och äta innan det är dags att pröva jaktlyckan på nytt. Det går naturligtvis att grilla korv eller värma på en soppa, men för den som är ute och jagar varje helg kan dessa enkla rätter till slut bli ganska enformiga. Då kan det som omväxling vara både praktiskt och gott att kunna plocka fram någon av alla de frystorkade alternativ som finns.

Genom att fylla på vatten i förpackningen och värma denna, kan du snabbt och enkelt tillaga pasta carbonara, couscous med grönsaker, indisk kycklinggryta, stroganoff med ris eller något annat gott. Dessa rätter är framtagna för att ge dig ett tillräckligt näringsintag för att täcka en måltid. Smakerna är många gånger dessutom överraskande goda. Många blir positivt överraskade när de för första gången testar dessa frystorkade maträtter. Naturligtvis går det även alldeles utmärkt för ensamma jägare att med hjälp av vatten och eld tillaga någon av de torkade godbitarna. Även om du inte får sällskap runt lägerelden får du i dig ett gott mål mat.

Lämpligt att ha med på fjällvandringen
Det är självklart att frystorkade matvaror har en given plats i packningen när någon ska ut och fjällvandra. En sådan vandring pågår ofta i många dagar och det innebär att det är många saker som måste packas med. På den här typen av vandring behöver du både extrakläder och något att sova på och i. Ett par hållbara och kvalitativa vandringsstavar är också bra att ha med. Äta behöver du definitivt göra. Många väljer att ta med ett litet campingkök, om det är praktiskt möjligt. Om det inte fungerar rent praktiskt går det förstås också att göra upp eld på lämpliga platser och tillaga maten över öppen eld.

För att kunna göra detta krävs dock något annat; matvaror. Där kommer frystorkad mat in i bilden. Du kan ta med tre påsar mat per dag, och utrusta dig med tillräckligt med mat för flera veckor utan att det tar speciellt mycket plats i ryggsäcken. Många tycker att det är betydligt enklare och mer praktiskt än att ta med andra typer av matvaror, som är betydligt mer skrymmande. Den långa hållbarheten gör också att många föredrar frystorkade alternativ.

Toppval Frystorkad mat 2024

Vi har valt denna Frystorkade maten som våra Toppval.
Riktigt goda middagar som är utformade för att hålla din energi på topp under dina äventyr och vandringar.

1. Pasta Fusili Pomadoro

När du ska ut på en längre vandring eller annan typ av friluftssemester är det viktigt att du funderar över hur du ska lösa matfrågan. Att ha med frystorkad mat på turen är en bra lösning och då är denna pasta från Blå Band ett mycket gott exempel. Vissa menar att frystorkad mat är smaklös men så är verkligen inte fallet med denna goda fusili. Här får du en god pasta med tomatsås som smakar både gott och mycket. Naturligtvis ska du ha möjlighet att äta god och smakrik mat när du befinner dig ute i naturen och denna produkt är ett bra exempel på det.

En stor fördel med den här produkten är att den står sig länge även om du är på resande fot i flera veckor. Den behöver inte förvaras i någon kyl och den tar väldigt lite plats i din packning. På så sätt kan du utan problem få med dig många portioner utan att det blir tungt att bära.

Knapp för att se priset på produkten.


2. Dinner Chicken Fajita

Att kunna få i dig näringsrik mat är alltid viktigt men kanske mer än någonsin om du befinner dig ute på en längre vandring. Det finns flera aspekter att väga in när du ska ut på en sådan tur och en av dessa är förstås att du behöver packa mat som inte väger mycket eller tar upp stor plats i packningen. Med den här produkten får du en god chicken fajita som knappt tar någon plats i bagaget, där du bara behöver tillsätta vatten vid tillagning. Om du gillar smakrik mat och vill kunna njuta av sådan även när du inte är hemma, är detta något du verkligen kommer uppskatta.

Denna produkt är frystorkad och den innehåller ris och kyckling. Den är främst lämpad för middagar när du befinner dig ute på vandring eller vildmarksvistelse men det finns naturligtvis inget som hindrar att du äter den som mellanmål heller. Om du rör dig mycket under din semester är det naturligt att du behöver fylla på med energi, och då passar denna chicken fajita utmärkt.

Knapp för att se priset på produkten.


3. Crema Catalana

Även när du befinner dig ute på tur kan det vara gott att ha möjlighet att unna dig något extra då och då. Kanske vill du belöna dig själv när du har avverkat en extra besvärlig distans eller när du nått en viss bergstopp eller vad än du har satt upp för mål. Då har du den perfekta produkten här. Detta är en frystorkad efterrätt som är välkänd i Spanien. Den är tillverkad av äggulor och mjölk och när du känner smaken kommer du troligtvis tänka på både kanel och apelsin som utgör en utmärkt kombination.

En stor fördel med denna frystorkade efterrätt är att den inte innehåller några konstgjorda tillsatser och den innehåller heller inga konserveringsmedel. Trots detta har den en hållbarhet på hela tre år vilket gör att du kan ha den med dig på flera turer om den inte blir uppäten vid första tillfället. Det här är ett enkelt sätt att unna dig själv lite lyx i vardagen.

Knapp för att se priset på produkten.


Hur vi betygsätter produkter


Gott om valmöjligheter
Många avfärdar till en början tanken på att ta med frystorkad mat istället för vanliga färska matvaror. Anledningen till detta är ofta ett missförstånd. Det är nämligen många som tror att utbudet av frystorkad mat är litet och oerhört begränsat. Så är dock inte fallet. Det finns oerhört många alternativ, vilket gör att de allra flesta kan hitta något de tycker om. Det gör att även barnfamiljen kan använda sig av den här lösningen på campingsemestern. Var och en i familjen kan få sin egen noggrant utvalda påse, allt efter tycke och smak. Eftersom det är så enkelt att tillaga den här typen av mat, och den kommer i portionspåsar, går det precis lika bra att ge samtliga familjemedlemmar olika rätter, som att låta alla äta samma sak.

Gott om valmöjligheter med frystorkad mat

Pastarätter till den som gillar italienskt
Den som gillar pasta kan verkligen hitta mycket att välja på. De butiker som tillhandahåller frystorkade maträtter brukar ha en hel del pastavarianter i sitt sortiment. Det går till exempel att hitta vanliga och mycket omtyckta rätter som pasta carbonara och pasta bolognese, men även lite mer ovanliga alternativ som krämig pasta med kyckling och pasta med ostsås och broccoli. Även om du eller någon annan i din familj enbart vill äta pasta finns det så pass mycket att välja på att du kan få en god veckomatsedel utan brist på variation.

Grytor av många olika slag
Det finns många som är förtjusta i grytor av olika slag och sådana går det också att komma över i frystorkad form. Kebabgryta med majs och paprika är ett mycket gott exempel, men det går även att hitta allt från rådjursgryta med ris till thailändska kycklinggrytor. Den som gillar smakrika grytor med influens från Asien kan hitta många goda alternativ, men det kan även den som gillar traditionell svensk husmanskost och viltkött. Många upplever att grytor ger en oslagbar mättnadskänsla, och om du tillhör den kategorin kan du äta dig härligt mätt varje dag när du befinner dig ute på vandring, fiske, jakt, campingsemester eller andra friluftsaktiviteter.

Gott om vegetariska alternativ
Äter du vegetarisk kost och är orolig över hur du ska lösa det på din semester eller vandring? Det behöver du inte vara. Det finns nämligen gott om vegetariska frystorkade alternativ. Du kan till exempel hitta krämiga rätter med pasta och svamp, pasta med tomatsås och vitlök, vegetarisk jambalaya och många andra maträtter.

Frågor och svar kring Frystorkad mat

✅ Hur mycket kostar en portionspåse med frystorkad mat?

Det finns olika varumärken och olika storlekar på portionspåsarna, vilket kan påverka priserna. Ofta kostar påsarna 50 och 100 kronor, men det finns även några mer påkostade alternativ som hamnar mellan 100 och 150 kronor. Om du ska vara borta länge kan du se till att göra en varierad matsedel där du kanske främst införskaffar de billigare matvarorna, men någon gång unnar dig en dyrare rätt om du finner dessa mer lockande.

✅ Hur många kalorier innehåller en portion frystorkad mat?

Precis som när du äter annan mat beror detta naturligtvis på vilken maträtt du väljer, men ofta ligger kalorihalten på mellan 400 och 700 kalorier per måltid. Detta gör att du med tre måltider får i dig det rekommenderade kaloriintaget.

✅ Hur mycket väger en påse frystorkad mat innan den tillagas?

Även här är det olika från varumärke till varumärke och påse till påse. Vissa är mycket lätta och väger inte mer än knappt 20 gram per påse. Det säger sig självt att det är väldigt bra att ha mycket lätta produkter i packningen. Alla påsar väger dock inte så lite som de ovan nämnda. Det finns även påsar som väger 200-300 gram per påse. Om du bara ska ut på dagstur kan du tryggt ta med sådana, men om du ska vara borta i flera veckor och behöver ha med dig många portionspåsar, kan det bli väl tungt med de här tyngre alternativen.

✅ Är hållbarheten god på frystorkade matvaror?

Ja, de har god hållbarhet och det går därför bra att köpa dem i god tid och ha dem i skafferiet, redo att packas ned när det börjar närma sig avfärd.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin