Vandringsskor

Att välja rätt vandringsskor är avgörande för att din fjällvandring eller långa vandring genom landskapen ska bli lyckad. Med fel skor kan det sluta med att större delen av turen blir en pina och i värsta fall kan du bli tvungen att avbryta din vandring i förtid. Med rätt skor på fötterna kan du lägga flera mil bakom dig varje dag och upplevelsen som du tar med dig blir ofta odelat positiv.

Bäst Vandringsskor

Snabbmeny:
Toppval Vandringsskor Herr Toppval Vandringsskor Dam Vanliga frågor


Konsten att välja rätt vandringsskor

Att välja rätt vandringsskor är inte fullt så enkelt som att du kan traska in i skobutiken, se ut ett par skor som ser stabila ut, betala och gå därifrån redo för en lång och strapatsrik vandring. Nej, med det tillvägagångssättet är tyvärr sannolikheten stor att du ska bli missnöjd med ditt val. Du behöver vara betydligt mer omsorgsfull i ditt val.

Vad är syftet?

Det första steget i jakten på dina nya vandringsskor är att komma fram till vad syftet med skorna är. Vi utgår naturligtvis ifrån att det är någon typ av vandring eller friluftsaktivitet, men vilken typ? Ska du ut och vandra i de svenska fjällen? Eller reser du kanske till ett annat land för att bestiga berg? Ska du ut och gå längs vandringslederna på Kanarieöarna eller har du kanske satt som mål att till fots ta dig genom samtliga landskap i Sverige? Även om alla dessa äventyr går ut på att vandra till fots, ställer de helt olika krav på dina kläder och kanske framför allt på skorna. Mängden packning du ska ha med dig på dina turer påverkar också de krav du behöver ställa på skorna.

Konsten att välja rätt vandringsskor

Om du ska ta dig fram i kuperad terräng gör du klokt i att satsa på ett par vandringskängor. Till skillnad från vandringsskor har dessa högre skaft, något som även är till nytta om du hamnar i terräng där det visar sig vara blött. Ett par vandringskängor med skaft och bra dämpning är för övrigt även bra när du bär relativt tung last. Om du däremot bär med dig lätt packning och vandrar på leder eller vägar där du lätt tar dig fram, är det en fördel att välja låga vandringsskor. Om du ska ut i värmen och vandra, exempelvis på Kanarieöarna eller på något annat varmt resmål, är i regel också vandringsskor att föredra framför kängor. De släpper igenom luften betydligt bättre, så att det slipper bli svettigt och instängt för fötterna.

Undersök fördelar och nackdelar med olika alternativ

När du börjar granska den här produktkategorin närmare kommer du märka att produkterna främst är indelade i två kategorier; skor och kängor. Kängorna finns dock i olika varianter. Dels finns det kängor med medelhöga skaft, dels högskaftade kängor. Naturligtvis finns det både fördelar och nackdelar med alla tre typerna. Det går inte att säga att den ena produkttypen alltid är bäst. Istället är det så att den ena produkttypen kan passa bäst för ett visst syfte, medan en annan passar bättre i en annan situation. Vandringsskorna som saknar skaft är optimala att använda när du ska gå på torra vandringsleder, där marken är någorlunda jämn.

På utlandsresans vandringstur är det här till exempel ett utmärkt val och om du ska ut på en enklare vandring i Alperna är det här också ett bra alternativ. Den här typen av skor är lättare än kängor och de släpper dessutom igenom mer luft. Detta är något som gör att det upplevs som en stor fördel att välja dessa i varmt klimat. De medelhöga kängorna går egentligen också att använda på samma ställen som du kan använda skor. De blir visserligen något tyngre, men de står också emot vatten på ett annat sätt, vilket är bra om du ska ut i terräng där du riskerar att bli blöt. De medelhöga kängorna kan användas på fjällvandringen men du kan faktiskt också köpa dem för att använda dem som vintersko i vardagen.

Högskaftade kängor är kanske inte att betrakta som lika allround, men om du ska röra dig mycket utanför vandringslederna är de det perfekta valet. De är ganska tunga, vilket gör att du förmodligen inte väljer dessa om du bara ska ut på en vanlig vandring. Om du däremot ska ut på jakt, eller av annan anledning behöver kunna ta dig fram även genom oländig terräng, är den här typen av kängor perfekta. Om du bär med dig tung packning på din färd är det också en fördel att satsa på den här typen av kängor. De ger nämligen ett mer rejält stöd åt dina vrister, något som minskar risken för stukningar och andra skador. Om du däremot färdas på en lättframkomlig led med lätt packning är vandringsskor definitivt att föredra.

Toppval Vandringsskor Herr 2023

Vi har valt dessa Vandringsskor för herrar som våra Toppval.
Vandringskängor med hög komfort och kvalitet:

===

===

Toppval Vandringsskor Dam 2023

Mångsidiga, slitstarka och lätta vandringsskor i dammodeller:

===

===

Viktiga faktorer att ta hänsyn till

När du börjar bli redo att köpa ett par vandringsskor finns det några olika faktorer att ta hänsyn till. Det är inte bara tyngden på skon och höjden på skaftet som har betydelse, det finns även mycket annat som faktiskt spelar roll.

Viktiga faktorer att ta hänsyn till när du köper vandringskängor.

Val av material

Skornas material är inte hugget i sten. Det finns olika varianter. Det finns till exempel syntetskor, vilket är ett ganska billigt alternativ. Det är ett lättare material än exempelvis läder, något som gör att vissa föredrar skor av detta material. Däremot gäller det förstås att undersöka hur det ligger till med hållbarheten, något som inte enbart styrs av material, utan även av hur stor mängd sömmar och förstärkningar skorna är försedda med.

Läderskor eller kängor är vanliga. Det finns flera fördelar med läder och en av de allra viktigaste är att det är ett mycket hållbart material om det tas om hand på rätt sätt. Det här är förstås en tungt vägande fördel med tanke på att många planerar att använda skon i en krävande miljö. En annan fördel är att läderskor tenderar att forma sig bättre efter foten. Det är förstås också en viktig aspekt med tanke på att du troligen kommer vandra många mil i skon eller kängan. Att ha bekväma skor på fötterna är otroligt viktigt. Om du väljer vandringsskor av läder är det dock av stor vikt att du kommer ihåg att fetta in dem ordentligt.

Sulor

Det kommer förmodligen inte som någon överraskning att valet av sulor spelar stor roll. När det gäller yttersulorna spelar mönstret under roll. Här är det också viktigt att komma ihåg att de yttersulor som passar för en bergsklättring i Kebnekaise förmodligen inte är de optimala om du ska gå längs vandringslederna i Mexiko. Det gäller helt enkelt att välja de rätta för ändamålet. När det gäller innersulorna är den viktigaste funktionen att ge god dämpning men de ska även bidra till förbättrad passform. Innersulorna är förbrukningsvara och kommer att behöva bytas då och då. Det är med andra ord inte dags att köpa nya vandringsskor när innersulorna börjar bli slitna eller ger sämre dämpning än de gjorde som nya.

Låsögla och snörning

Låsöglor och snörning är två viktiga faktorer när det kommer till vandringskängor. En låsögla är en stor fördel om du väljer kängor med skaft. Med hjälp av en sådan kan du nämligen snöra skaftet och själva skon olika hårt. Typen av snörning spelar också roll. Runda snören brukar vara bra, men det finns också många som föredrar platta snören. Du får helt enkelt testa dig fram och försöka komma fram till vad du föredrar.

Frågor och svar kring Vandringsskor

✅ Hur mycket kostar ett par vandringsskor av god kvalitet?

Det går inte att säga ett enhetligt pris eftersom det finns ett flertal bra skor och kängor avsedda för vandring, och alla har naturligtvis inte samma pris. Medan ett par kostar runt 2 100 kronor i de flesta butiker, kan ett par andra kosta 1 500 kronor. Andra i sin tur kostar runt 3 000 kronor. Priserna varierar med andra ord rejält, men det behöver inte betyda att de dyraste alltid är de allra bästa. Det kan finnas riktigt bra skor och kängor även i medelprisklassen.

✅ Bör man välja Gore-Tex skor och i så fall varför?

Det är naturligtvis upp till var och en, men det finns definitivt fördelar med Gore-Tex. Det är ett material som fungerar som en fuktspärr, vilket gör skorna vattentäta. Skillnaden mot många andra vattentäta material är att Gore-Tex även släpper ut fukt, vilket är bra för din fothälsa. Det gäller dock att komma ihåg att skor av det här materialet inte är underhållsfria. Det är viktigt att hålla skorna rena för att fuktspärren ska fortsätta fungera.

✅ Varför ska man ha en vridstyv sula på vandringsskor och kängor, och vad innebär det?

En sådan är bra att ha för att den ger ett bättre stöd när du ska ta dig fram genom terräng. Det innebär att skons sula inte vrider sig eller viker sig när du går på ojämnt underlag, vilket är viktigt för att du ska få det stöd du så väl behöver när du tar dig fram över stock och sten. Kom bara ihåg att det inte bara är vridstyvheten som är viktig. Du behöver även en sula som ger riktigt bra dämpning. Detta är extra viktigt om du bär med dig en ryggsäck med tung packning i.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Vandringsskor Herr Toppval Vandringsskor Dam Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin