Vinterkängor

Vintern är vacker på många sätt, och att vistas ute under klara och soliga vinterdagar kan fungera som balsam för själen. För att du ska kunna uppskatta vintern, oavsett om du bara vill kunna vistas ute och njuta av härliga soldagar, eller om du vill ge dig ut på pimpelfiske eller fjällvandringar, är att du klär dig i rätt kläder. Du behöver bland annat hitta ett par bekväma vinterkängor som värmer och som ger fötterna det stöd som behövs för att det ska bli enkelt att ta sig fram över snö och is.

Bäst Vinterkängor

Snabbmeny:
Vinterkängor Dam Vinterkängor Herr Vinterkängor Barn Vanliga frågor


Användningssätt spelar roll

Vinterkängor kan användas i många olika sammanhang och sammanhanget spelar faktiskt stor roll för vilka skor du bör välja. Om du främst planerar att ha kängorna till vanliga promenader längs en väg finns det vissa skor som passar bra för detta, medan helt andra skor är lämpliga om du ska ut på campingtur i fjällen eller pimpelfiske på sjön. Du behöver även fundera över vilka egenskaper du finner viktiga. Är det till exempel viktigt att skorna är riktigt varma? Behöver de vara vattentäta och i så fall till vilken grad?

Att välja rätt kängor

Att köpa vinterkängor kan vara komplicerat. Varför, kanske du undrar nu. Helt enkelt därför att det finns så många saker att ta hänsyn till. Att du ska veta hur kängorna kommer att användas är en sak, men det är långt ifrån det enda. Det finns även många saker att tänka på och titta efter, för att valet ska bli det rätta.

Att välja rätt kängor

Vilken vinterkänga är bäst?

Rätt passform

Oavsett vad du ska använda kängorna till så är det mycket viktigt att passformen är bra. Att ha för stora eller för små skor är både obekvämt och potentiellt plågsamt. Det vet alla som har upplevt det. Det första du behöver tänka på är att det ska vara enkelt att ta på kängan. När du klär på dig hemma är det förstås inga problem att använda ett skohorn till hjälp. Samma förmån har du dock inte om du behöver ta av dig skon när du är ute på vandring. Då måste det vara enkelt att ta på skon utan hjälpmedel. Det är även viktigt att längden på skon är rätt. Här ska du inte tänka som när du köper skridskor. Skorna ska inte sitta som gjutna. Det ska vara möjligt att få plats med dubbla strumpor, och även med två par strumpor på ska det finnas cirka 1 cm till godo framme vid tån. Stortån ska inte ta i skons kant. Även bredden är viktig. När du har snörat kängan ska inte foten åka runt i skon. Tvärtom, ska foten få ett bra stöd av kängan. Den ska sitta stadigt men absolut inte bli klämd. Det gäller att hitta rätt balans.

Höga eller låga kängor

Du behöver även ta ställning till om du vill ha kängor med höga eller låga skaft. Det här kan förstås bero på vad du planerar att använda skorna till. Om du ska vara ute i skog och mark och vandra, och riskerar att trampa igenom isen på vattenpölar eller kanske behöver ta dig över någon bäck här och var, kan det förstås vara en fördel att ha kängor med höga skaft som är vattentäta. På så sätt kan du hålla dig varm och torr om fötterna även när du behöver ta dig fram genom mer avancerad terräng. Om du å andra sidan vet med dig att det är promenader längs stigar och vägar som nästan uteslutande kommer att vara aktuella kanske lågskaftade vinterkängor som mer liknar vanliga skor är att föredra. De är ofta betydligt lättare och blir därför enklare att ta långa promenader på plan mark med.

Det finns även mellanhöga kängor för den som söker just ett mellanting. De är perfekta att använda om du ska ut i skogen på jakt, om du ska ut på vandringstur eller när du ska promenera längs vägar. De fungerar även alldeles utmärkt när du ska ut på sjön för att pimpla en stund. Enda nackdelen med dessa jämfört med kängor med höga skaft är att de inte skyddar mot vatten på samma sätt. Även om de i sig är vattentäta, kommer de av naturliga skäl att ta in vatten om du råkar kliva ned i en bäck, just för att skaften inte är så höga.

Rätt val av material

Vinterkängor finns i olika material och du behöver fundera över vad som fungerar för dig. Vissa skor består av en kombination av gummi och läder, andra är helt i läder. Skalkängor i läder är till exempel ett val som många gillar. Gore-Tex är ett annat vanligt förekommande material, som ofta blir valet när någon vill ha helt vattentäta kängor. Syntet finns också som material i vinterkängor. Det finns med andra ord ett flertal material att välja mellan, alla med olika egenskaper och olika fördelar och ibland även några nackdelar.

Vinterkängor för damer 2023

Vi har valt dessa Vinterkängor som våra Toppval för damer.
Välj en vattentät vintersko för extra värme som ger säkert grepp på hårda, lösa, våta och torra underlag:

===

===

Vinterkängor för herrar 2023

Vi har valt dessa Vinterkängor som våra Toppval för herrar.
De erbjuder all den värme och det skydd du behöver under kalla vinterdagar, med vinterinnersulor som håller fötterna varma under isiga och snöiga förhållanden:

===

===

Vinterkängor för barn & ungdomar 2023

Vi har valt dessa Vinterkängor som våra Toppval för barn.
Vattentäta vinterkängor för barn, med snörning fram och isolering för att värma skönt under kalla dagar. Sulaorna ger säkert grepp på is och snö:

===

===

Viktigt att tänka på

Det är inte bara vid köptillfället som du behöver ägna en tanke åt dina kängor. Det finns flera saker att tänka på även när du har fått hem dem. Exakt vad det är du behöver komma ihåg beror förstås till viss del på vilken typ av skor du har valt, men här kommer några generella tips.

  • Var noga med att gå in kängorna ordentligt innan det är dags att ta skorna i verkligt bruk. Oavsett om det handlar om att du ska ut på jakt, lång vandringstur i fjällen, snabba promenader med hunden längs isiga vägar eller något annat, är det viktigt att du gått in dina nya skor, så att de är uttrampade och inte skaver. Börja med att gå i dem hemma, för att sedan börja använda dem på kortare turer, innan du ger dig ut på dina heldagsturer.
  • Ta hand om dina nya skor på rätt sätt. Hur du ska göra detta beror på vilket material det är i kängorna. Ofta är vinterkängor tillverkade av ett material som behöver smörjas in med passande produkt. Det ska göras före första användning, men ofta rekommenderas att du gör detta vid de första fyra-fem tillfällena de ska användas. Du hjälper då till att bygga upp ett bra skydd som gör att skorna håller bättre och står emot såväl vatten som smuts på ett bättre sätt.
  • Ta för vana att ta ut sulorna ur kängorna efter att de har använts. Se till att kängorna förvaras i ett rum där det inte är för varmt. Det gör att de håller bättre.

Detta är några enkla saker att göra för att skorna ska hålla formen bättre och helt enkelt hålla längre. Den första punkten är främst viktig för att du ska få en komfortabel upplevelse första gången du ska använda skorna på riktigt. Det minskar risken för skavsår rejält.

Köp ett par prisvärda vinterkängor

Köp ett par prisvärda vinterkängor

När du ska köpa vinterkängor ska du naturligtvis vara noga med att få skor med en passform och ett material som passar dig och syftet. Du ska förstås också välja skor av god kvalitet. Det betyder inte att du ska strunta i priset. Priset kan skilja sig rejält från en butik till en annan, och detta är något du behöver vara medveten om. Sök dig till en butik som erbjuder låga priser och god service. Ofta hittar du dessa butiker på nätet, där priserna generellt är lägre. Det finns hundralappar att spara på detta.

Varierande priser på kängor

Varierande priser på kängor

Naturligtvis skiljer sig priser på olika vinterkängor åt. Det är också fullt naturligt att det inte kostar lika mycket att köpa ett par lätta skor som är något fodrade men främst ska användas på landsvägspromenader, som att köpa ett par högskaftade, helt vattentäta kängor att använda i skog och mark. Det finns vinterkängor för 500 kronor, för 1 500 kronor och för 3 300 kronor. Vad du behöver betala beror på vilka egenskaper dina skor behöver ha. Måste de till exempel vara helt vattentäta kostar det naturligtvis mer än om detta saknar betydelse. Ska de stå emot extremt kalla temperaturer innebär detta naturligtvis också att priset stiger. Det bästa du kan göra är att ta en titt på så många kängor som möjligt, för att jämföra såväl egenskaper som priser. Då blir det enklare att välja ett par bra skor till ett rimligt pris.

Frågor och svar kring Vinterkängor

✅ Vad är fördelen med att köpa vinterkängor i Gore-Tex?

Att de är vattentäta och varma. Generellt är de också lätta att ta hand om så att de håller länge. Även om de kostar en del att köpa blir det en bra investering, eftersom du kan använda dem under många år.

✅ Varför rekommenderas det att man använder två par strumpor i vinterkängor?

Det här beror förstås på hur de ska användas, men om du ska ut på längre turer är detta att rekommendera eftersom det minskar risken att du ska drabbas av skavsår.

✅ Hur ska man rengöra vinterkängor för att de ska hålla så länge som möjligt?

Det bästa är vanligtvis att använda ljummet vatten för att rengöra skorna. Några mer avancerade produkter behövs vanligtvis inte, och du bör inte använda några starka rengöringsprodukter eftersom dessa kan förstöra skorna. Du bör låta kängorna självtorka när du har rengjort dem. De ska inte placeras i torkskåp.

Källor:

Snabbmeny:
Vinterkängor Dam Vinterkängor Herr Vinterkängor Barn Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin