Solcellsladdare

Hör du till den stora skara som tycker om att ägna tid åt vandring, fisketurer och andra friluftsbetonade aktiviteter? Då är det bara att gratulera. Den typen av aktiviteter är bland de bästa fritidsintressen som går att ha, av flera anledningar. Vi vet alla att våra kroppar mår bra av frisk luft. Den hjälper oss att öka vår koncentrationsförmåga och stärker också immunförsvaret. Motionen som ofta ges på naturligt sätt när du tar dig fram genom naturen, över stock och sten, är också till stor nytta. Även vår balans övas upp när vi rör oss i terräng, eftersom stigarna sällan är lika släta och enkla att navigera längs, som asfaltsvägar och trottoarer. Du gör med andra ord en positiv insats för både kropp och själ varje gång du ägnar dig åt någon typ av friluftsliv. För att du ska kunna njuta fullt ut av dina turer ute i det vilda, gäller det dock att du gör upp en väl genomtänkt packlista och ser till att få med allt som är nödvändigt. Något som varmt rekommenderas att ta med är en solcellsladdare. Det kanske inte är den mest givna punkten på listan över saker att ta med, men den kan vara till stor nytta.

Bäst Solcellsladdare

Snabbmeny:
Toppval Solcellsladdare Vanliga frågor


Därför behövs solcellsladdaren

Det finns gott om populära friluftsaktiviteter, varav några är camping, vandring och cykelturer. Oavsett vilken av dessa du har fastnat för, eller om du har fastnat för någon av de andra, har du troligtvis minst en men troligtvis flera, elektroniska produkter som du vill ha med dig. Det rör sig med stor sannolikhet om mobiltelefonen, men kanske behöver du även ha med en iPod, en surfplatta eller en komradio. Oavsett vad du behöver ha med dig så behöver du även kunna ladda upp dessa när batterierna har tömts. Då är en solcellsladdare väldigt bra att ha med. Med en sådan är du inte beroende av att kunna ansluta till en strömkälla, vilket som bekant kan vara väldigt svårt att få till ute i vildmarken, oavsett om du befinner dig flera mil från bebyggelsen eller 1 km från närmaste samhälle. Med hjälp av sina solpaneler samlar solcellsladdaren kraft, som du sedan kan dra nytta av för att ladda upp diverse elektroniska enheter.

Att välja solcellsladdare

Hur svårt är det då att välja solcellsladdare? Dessvärre lite svårare än att välja en vanlig laddare. Vad är då anledningen till detta? Jo det handlar om att du måste utvärdera hur många elektroniska produkter din laddare ska ha förmåga att ladda upp. Det du kommer fram till avgör hur kraftfull laddaren behöver vara. Oavsett vad du kommer fram till rekommenderar vi starkt att du inte väljer någon av de minsta varianterna med solceller på under 2,5W. Risken är nämligen väldigt stor att du kommer att bli besviken på bristande förmåga. Att avgöra mängden W som behövs är naturligtvis inte enkelt. Du får dessutom ta med i beräkningen att mängden watt som behövs beror på vädret. Laddaren klarar sig naturligtvis med betydligt färre watt i klart väder, där solens strålar inte hindras av något molntäcke. Därför kan det vara klokt att ta höjd även för gråare väder, eftersom du tyvärr aldrig kan vara säker på att få solsken på färden.

Att välja solcellsladdare

För att kunna ladda upp en mobiltelefon behöver du cirka 3W om vädret är klart och det dubbla om det är växlande molnighet. Om du däremot har med dig en bärbar dator som ska laddas behöver du betydligt mer kraft. Då behövs generellt cirka 15W i klart väder med solsken, medan det behövs 30W om det främst är molnigt. Det gäller med andra ord att ha god koll på vad det är du främst kommer att ladda. Om du vet att du kommer behöva ladda både datorer och telefoner, ska du naturligtvis ta sikte på en solcellsladdare som är tillräckligt bra för att kunna ge laddning till den mest krävande av de båda enheterna, det vill säga i det här fallet datorn.

Toppval Solcellsladdare 2024

Vi har valt dessa Laddare som våra Toppval.
Solcellsladdare som laddar telefoner, surfplattor, kameror och annan utrustning utan problem.

===

===

Olika typer av solcellsladdare

När du ska välja solcellsladdare är det inte bara antal watt som spelar roll. Det finns till exempel olika typer av solcellsladdare, vilket kan vara bra att känna till. Det finns till exempel tunna laddare som kan hängas på en ryggsäck. De är väldigt praktiska att använda när du ska ut på en vandring och har en vandringsryggsäck på ryggen. Det går att ladda en enhet direkt från laddaren, men om du är orolig för att utsätta din mobiltelefon, surfplatta eller vad det än må vara för direkt solljus, kan du istället placera en powerbank i laddarens ficka, från vilken du kan ladda upp din enhet.

Olika typer av solcellsladdare

En annan typ av solcellsladdare är den hopfällbara varianten. Den här typen är mer kraftfull än många andra solcellsladdare. Däremot är det inte alla som finner detta vara en bra lösning och orsaken till detta är laddarens storlek. Den är nämligen rejält stor, och det är bara i hopfällbart läge som den är smidig att hantera. Om du är ute på vandring eller campingtur kan därför den här varianten kännas väl otymplig, och trots att den är kraftfull finns det därför många som väljer bort den. Om det är just kraften som är det viktigaste kan det däremot vara klokt att köpa en solcellsladdare av just den här typen. Även den här typen av laddare går utmärkt att använda tillsammans med en powerbank, vilket gör det hela mer lätthanterligt. Om du till exempel befinner dig vid campinglägret och kan tänka dig att ta det lugnt en stund kan du låta din powerbank samla kraft från solcellsladdaren, därefter kan du ladda upp din enhet från powerbanken även när du befinner dig på språng. Om du vill kan du naturligtvis ladda upp enheten direkt från laddaren när du befinner dig vid lägret och slipper ha den hopfälld.

Den praktiska solcellsryggsäcken

Om du vill ha en praktisk lösning kan du välja att köpa en solcellsryggsäck. Det här är precis vad det låter som, en ryggsäck med inbyggd solcellsladdare. Det finns modeller med inbyggd solpanel och modeller med en avtagbar panel. Det finns en hel del friluftsintresserade personer som finner denna lösning tilltalande eftersom de ändå behöver en väska. Då är det lockande eftersom man här får en ryggsäck och en solcellsladdare på en och samma gång, istället för att köpa dem båda separat.

Frågor och svar kring Solcellsladdare

✅ Är en solcellsladdare lätt att bära med sig på vandringsturen eller campingsemestern?

Det beror helt på vilken modell du väljer. Det finns lätta modeller som bara väger runt 200 gram eller något mer. Det finns dock även betydligt större och tyngre varianter som kan vara ganska otympliga att ta med på turen. Fundera därför över detta när du ska välja produkt. Är du på jakt efter något som i första hand är enkelt att forsla med, eller är det viktigare att du får en riktigt kraftfull variant?

✅ Hur snabbt går det att ladda en smartphone med hjälp av en solcellsladdare?

Det beror både på telefonen och på laddaren. Rent teoretiskt skulle vissa kraftfulla laddare kunna ladda en telefon på bara några minuter, men det fungerar inte rent praktiskt eftersom telefonen inte håller för detta. De bästa laddarna kan ladda upp en telefon på cirka en timme.

✅ Är det bäst att ladda enheterna direkt från solcellsladdaren eller att använda en powerbank som mellansteg?

Vi rekommenderar definitivt att kombinera laddaren med en powerbank. Det är långt ifrån alla enheter som tål att utsättas för solljus, och då kan powerbanken vara till hjälp. Dessutom är det många gånger enklare att ladda via powerbank än att ladda direkt från laddaren. Även om det ibland går alldeles utmärkt att ladda enheten från laddaren utan mellanhand, är det praktiskt att ha tillgång till en powerbank att använda vid behov. Även om du har en finns det naturligtvis inget som säger att du behöver använda den hela tiden.

✅ När har man nytta av en solcellsladdare?

Det finns många tillfällen då den kan komma till nytta. Naturligtvis på fjällvandringar, campingturer och längre cykelturer, men även när du beger dig med familjen till stranden eller när du ger dig ut på en lång ridtur över dagen.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Solcellsladdare Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin