Eldstål

Eldstålet är ett redskap med en lång historia bakom sig. Det här är ett redskap som många saknar kunskap och kännedom om, men som kan vara till otroligt stor nytta. Det är helt enkelt något man använder för att skapa gnistor. Med hjälp av gnistorna kan sedan en eld tändas. Det här är en metod som har använts mycket länge. Redan på yngre stenåldern tände man eldar med hjälp av att slå gnistor. Man skulle kunna säga att det var det första kontrollerade sättet man hade att skapa eld på. Dessförinnan fick man istället använda sig av de eldar som uppstod naturligt, exempelvis i samband med blixtnedslag.

Bäst Eldstål

Snabbmeny:
Toppval Eldstål Vanliga frågor


Eldstålets historia

Metoden med att använda eldstål användes som sagt redan på yngre stenåldern. Det bör dock nämnas att de redskap som då användes egentligen inte var tillverkade av stål. På den tiden användes pyrit istället, vilket också fungerade bra. Redskapet i fråga användes då, precis som nu, för att tillsammans med några andra föremål, exempelvis fnöske göra upp eld. För att få upp en eldslåga drogs något mot stålet. Det kunde till exempel vara flinta som användes.

Dagens tändstål

De tändstål som används idag är betydligt mer avancerade och lättare att använda än de som användes i forna tider. På dessa brukar det finnas en stav som är tillverkad av magnesium samt en stålbricka. Dessa två dras mot varandra och då skapas de gnistor som behövs för att göra upp eld. I de fall där det inte medföljer någon bricka, eller om den inte fungerar som förväntat, går det förstås alldeles utmärkt att använda en kniv istället. Den kan dras mot staven och det brukar snabbt leda till att gnistan tänds.

Eldstål - Ett redskap som ofta kommer till nytta

Ett redskap som ofta kommer till nytta

Eldstålet är sannerligen ett redskap som kan komma till nytta i många olika situationer. När det ska användas är förstås upp till var och en. Vissa har dem med när de ska ut och campa, andra använder den i samband med jakt. Detta är några av tillfällena då det är bra att ha ett tändstål i packningen, men det finns gott om andra exempel också. Här ska vi titta på några av de situationer där eldstålet kan komma till användning, samt varför så är fallet.

Ett bra redskap för jägaren

Att eldstålet är till stor nytta för jägaren råder det ingen som helst tvekan om. Det blir ofta långa dagar i skogen för jägaren. Ofta sker jakt på hösten och vintern. Det innebär att en eld kan fylla två funktioner. Den är förstås nyttig att ha om du vill kunna få i dig varm mat. Det hör till vanligheterna att jägare tar med sig korv och bröd ut i skogen för att grilla över öppen eld, men det är även vanligt med diverse soppor och andra konserver som är lätta att tillaga över en eld. En annan fördel med elden är att den värmer skönt för den frusne. Det går naturligtvis att ta med tändstickor eller tändare ut, men ett eldstål är ofta bättre att ha med i ryggsäcken. Det håller också bättre kvalitet och är mer hållbart.

Eldstålet till nytta på vandringen

Många tycker mycket om att vandra, både kortare dagsturer och längre turer som varar i flera dagar, ibland veckor. Oavsett längd på vandringen är det förstås viktigt att du har den rätta utrustningen med dig. Att du behöver ha rejäla men bekväma kläder på dig är förstås en självklarhet. Skorna behöver värma men samtidigt andas. Beroende på årstid och terräng är det förstås också en fördel om du har vattentäta kängor på dig. Det är dock inte bara kläderna som spelar roll. Du behöver naturligtvis ha med dig allt som behövs för övernattning om det är en vandring som sträcker sig över mer än en dag. Det behövs liggunderlag och naturligtvis är det en fördel med en sovsäck eller värmande filt beroende på temperatur. Utöver detta är det så gott som nödvändigt att ha med dig något att göra upp eld med. Detta gäller oavsett om det är vår, sommar, höst eller vår. Om inte annat är en brasa till stor hjälp när det blir dags att förbereda maten. Ett eldstål är ett mycket bättre alternativ än tändare och tändstickor. Dessa kan lätt gå sönder eller ta slut, något som kan ställa till stora problem. Med ett tändstål finns inte den risken. Oavsett hur mycket du använder det kommer det fortfarande att finnas kvar och fungera lika bra.

Ett redskap att ta med på vintrarnas utflykter

Eldstålet är litet och väger inte speciellt mycket. Det gör att det blir mycket enkelt och praktiskt att ta med på alla möjliga utflykter. När du ska ge dig ut på utflykter under vintertid kan det vara mycket trevligt att ha möjlighet att göra upp en brasa. Det spelar egentligen ingen roll om du ska ut på sjön för att åka långfärdsskridskor eller om du ska ge dig ut för att besöka en pulkabacke i många timmar. Tändstålet kan lätt packas med i en ryggsäck utan att tynga eller ta onödig plats. Oavsett om du bara vill kunna värma dig och eventuella färdkamrater, eller om du vill ha möjlighet att grilla korv, hamburgare eller bara några marshmallows, kan eldstålet komma väl till pass.

När strömavbrottet kommer

När man pratar om tändstål är det ofta utomhusaktiviteter man nämner. Det finns dock inget som hindrar att ett redskap av den här typen kan användas även inomhus. Visserligen kanske det inte kommer till bruk lika ofta inomhus, men det kan mycket väl komma situationer då det är bra att ha. Ett sådant exempel är vid tillfälliga strömavbrott. Ibland varar sådana bara några få minuter, och då behöver du förmodligen inte använda något eldstål. Om det däremot rör sig om ett större avbrott kan det vara till stor nytta att ha något att tända ljus med och eventuellt göra upp en brasa om någon sådan möjlighet finns. Att ha ett eldstål hemma är därför klokt, även om det kanske inte behöver plockas fram så ofta.

Toppval Eldstål 2024

Vi har valt dessa Eldstål som våra Toppval.
Allt du behöver för att att tända en eld som ett proffs, oavsett väderlek.

===

===

Att använda tändstål

Många som inte har använt ett tändstål tidigare tvekar inför att införskaffa ett sådant och byta ut tändstickorna mot detta. Orsaken till tvekan är vanligtvis att de är oroliga att det ska vara för svårt att hantera redskapet. Det är dock inget att oroa sig för. Det är enkelt att lära sig att göra upp eld med ett eldstål. Antingen med hjälp av staven och brickan, om en sådan finns, eller med staven i kombination med en kniv eller annat föremål av stål. Gnistorna uppstår generellt snabbt och enkelt, och därefter kan en eld lätt göras upp om rätt material finns tillhands. Fnöske är ett välkänt och väl fungerande material som det går lätt att använda som tändmaterial. Om du inte hittar något fnöske finns dock flera andra alternativ som också fungerar bra. Bomull går att använda, liksom träspån, helst tunna sådana. Träkol och näver är två andra alternativ som kan ge god effekt.

Att använda tändstål

När ett eldstål ska användas första gången

Något som det är viktigt att känna till är att ett eldstål som köps nytt i butik brukar ha en beläggning som skyddar ytan. Om man inte känner till detta, och försöker använda stålet som det är, kan man lätt bli missnöjd med resultatet. Det är viktigt att förstå att ytbeläggningen ska tas bort. Det görs enklast med stålull. När den är borttagen går det bra att använda eldstålet.

Olika priser

Priserna på eldstål varierar. Det beror helt enkelt på vilken variant du väljer, och naturligtvis vilken butik du handlar från. Det finns billiga och enkla, men mycket funktionella redskap som kostar mellan 75 och 100 kronor. Det rör sig ofta om små och lätthanterliga produkter, och de fungerar ofta mycket bra, det låga priset till trots. Det finns även lite mer rejäla alternativ som kostar mellan 150 och 250 kronor. Dyrare än så är de här redskapen sällan. Trots att det här är en väldigt billig produkt är den rejäl och hållbar, och samma eldstål kan användas i många års tid och fortsätta göra nytta.

Frågor och svar kring Eldstål

✅ Vilka är fördelarna med ett eldstål jämfört med tändstickor?

Det finns gott om fördelar. En av fördelarna är att tändstålet kan användas oändligt många fler gånger än vad en tändsticksask räcker till. En annan stor fördel är att inga väderförhållanden kan påverka eldstålets förmåga att åstadkomma gnistor. Där har det en tydlig fördel jämfört med tändstickor, som till exempel inte tål att bli ordentligt blöta.

✅ Finns det något som är viktigt att tänka på när man ska använda ett eldstål?

Det är viktigt att tänka på att materialet som ska antändas måste hållas nära tändstålet. Om så inte görs är risken stor att gnistorna slocknar innan det hinner ta eld. Det är också viktigt att komma ihåg att ett eldstål inte är oanvändbart bara för att det inte skapas gnistor när man slår staven mot brickan. Det kan bero på att brickan inte är vass nog, och då kan det istället användas något annat, exempelvis en kniv.

✅ Går det att använda eldstål för att tända ett gasolkök eller andra fritidskök?

Ja, det går bra. Med eldstål går det snabbt att få fart på fritidsköket och med ett eldstål till hands behöver du inte tänka på att alltid ha tillgång till tändstickor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Eldstål Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin