Vakuumpåsar

Alla har vi väl kläder som är anpassade efter säsong, och när våren kommer är det dags att byta ut vintergarderoben mot tunnare och svalare kläder avsedda för vår- och sommarväder. Och de allra flesta byter helt enkelt ut kläderna och hänger undan vinterkläderna samtidigt som sommarkläderna kommer fram, och vice versa. Det blir alldeles för trångt i garderoben om man har alla kläder hängande där hela tiden. och det är naturligtvis också lättare att hitta det man vill ha om det bara finns kläder som kan användas i garderoben.

Bäst Vakuumpåsar

Snabbmeny:
Toppval Vakuumpåsar Vanliga frågor


Packa och förvara kläder med Vakuumpåsar

Var man gör av de kläder som inte används beror förstås på vilka förutsättningar man har. En del har en rejäl klädkammare där man kan hänga undan sina kläder, medan andra bär upp dem på vinden i väntan på nästa säsong. Men, oavsett var i huset du förvarar dina kläder är det bra att hänga upp dem ordentligt, så att kläderna håller sig fina och fräscha trots att de inte kommer fram på flera månader. Det är ju lätt hänt att man bara flyttar undan dem och att kläderna blir liggande i en annan del av huset, bara för att det är enklast så. Men, även om det kanske är enklast just då kommer det att bli ett irritationsmoment under lång tid, så det bästa är att lägga lite energi på att packa kläderna och hänga undan dem redan från början.

Skydda dina kläder från både fukt och lukt

Det bästa sättet att förvara vinterkläderna under sommaren är att använda vakuumpåsar. I en vakuumpåse skyddas dina kläder från både fukt och lukt. Att de dessutom tar betydligt mindre plats i en vakuumpåse är förstås inte en nackdel. Du packar helt enkelt in kläderna i en påse, och sen kan du suga ut luften med en helt vanlig dammsugare, och får en helt tät vakuumförpackning som i och med att luften försvinner blir platt och smidig att förvara.

Packa och förvara kläder med Vakuumpåsar

Sparar mycket plats

Har du ont om plats och känner att du egentligen inta har plast för de kläder som inte används för tillfället, eller att du har för mycket prylar över huvud taget, är vakuumpåsarna som gjorda för dig. Visst är det bra att rensa i både klädhögar och skåp och lådor ibland. Men, om du har tröjor, jackor och annat som du ändå använder ibland och inte vill göra dig av med kan du spara massor av plats genom att förvara dem i vakuumpåsar. Du kan stapla betydligt fler vakuumpåsar på en hylla, än tröjor, som kan bli riktigt fluffiga och ta mycket plats. Egentligen är det konstigt att inte fler har upptäckt den stora fördelen med dessa påsar, eftersom de allra flesta då och då lider av platsbrist.

Så fungerar påsen

Vad är egentligen en vakuumpåse och hur fungerar den? Grunden är helt enkelt en vanlig påse av lite större modell, som inte skiljer sig så väldigt mycket från andra återförslutningsbara plastpåsar. Den stora skillnaden är att vakuumpåsen har ett hål med en ventil i. Genom denna ventil kan luften i påsen sugas ut, och till det använder du din dammsugare. Du sätter helt enkelt i dammsugarslangen i hålet och sätter på dammsugaren så att den suger ut luften ur påsen. I takt med att luften sugs ut komprimeras innehållet i påsen, och det hela blir till ett mycket hanterbart ”paket” som inte tar särskilt stor plats i garderoben, klädkammaren eller där du förvarar dina kläder. Och det är naturligtvis denna frånvaro av luft som har gett påsarna namnet vakuumpåsar.

Toppval Vakuumpåsar 2024

Vi har valt dessa Vakuumpåsar som våra Toppval.

===

===

Förvaringstips

Vakuumpåsarna finns i många olika storlekar. Du kan köpa enstaka påsar eller flerpack. Tack vare att du kan köpa dem en och en kan du komplettera ditt bestånd, och du kan också anpassa påsarna efter din garderob. Tänk på att om du vill förvara ett större plagg, som en päls eller liknande, i vakuumpåse så bör du välja en så pass stor påse att du inte behöver vika plagget dubbelt. Komprimeringen, som ju är mycket platsbesparande, trycker samtidigt hårt på plagget och att förvara ett dyrbart plagg dubbelvikt på detta sätt kan vara förödande. Så välj hellre stora påsar till små plagg och mindre påsar till de mindre plaggen så får du en perfekt och skyddande förvaring för alla dina kläder. Har du stora plagg finns det också speciella vakuumpåsar som är avsedda för galgade plagg. Om du förvarar jackor och kappor i sådana påsar får du plats med hur mycket som helt på en klädstång i garderoben eller klädkammaren. För även när de hänger på galgar gör utsugningen av luft att påsarna blir platta och tar minimalt med plats. Smart, enkelt och praktiskt på samma gång. Vad mer kan man begära?

En perfekt och skyddande förvaring för alla dina kläder.

Många olika användningsområden

Eftersom påsarna finns i många olika storlekar finns det också möjlighet att hitta många olika användningsområden. För dig som ofta reser med enbart handbagage, till exempel, kan vakuumpåsar som passar i karbinväskan vara det perfekta sättet att få med dig de kläder du behöver. En dammsugare finns förstås på de flesta hotell, så att du kan få hjälp med att suga ut luften när det är dags att packa för hemfärden. Vakuumpåsarna har också den fördelen att de kan användas nästan hur många gånger som helst, och därför kan det vara bra att köpa hem ett sortiment med påsar i lite olika storlekar.

perfekt förvaring för kuddar och täcken

Då står du rustad både för resor och när det är dags att byta ut kläderna i garderoben. Och naturligtvis för många fler tillfällen än detta. Det är verkligen inte bara kläder du kan förvara i vakuumpåsar. Detta är perfekt förvaring för kuddar, täcken och annat som tar en hel del plats om man bara viker ihop dem på vanligt sätt. I en vakuumpåse blir till och med den fluffigaste kudde platt och lätthanterlig.

Frågor och svar kring Vakuumpåsar

✅ Vad är det för skillnad på vanliga plastpåsar och vakuumpåsar?

Det är större skillnad än man kan tro. Det finns tillfällen när det går utmärkt att använda vanliga plastpåsar, men så är inte fallet när du ska förvara matvaror eller tillaga mat enligt sous vide-metoden. Då behöver du vakuumpåsar på grund av att det bara är då du kan säkerställa att all luft kan dras ut, vilket förhindrar att processen misslyckas. Om luft stannar kvar i påsen kan produkterna förstöras. Med vanliga plastpåsar kan du inte garantera denna process på samma sätt som med påsar anpassade för just vakuumförpackning. Vanliga påsar går heller inte att använda i hög värme så som vakuumpåsar kan användas. Här hittar du våra Toppval av Vakuumpåsar.

✅ Vad kan man använda vakuumpåsar till?

De kan användas till ett antal olika ändamål. Bland annat är de utmärkta att använda när du tillagar mat sous vide. De kan även användas för att vakuumförpacka exempelvis kött som ska frysas in. Vidare går de att använda när du ska koka något eller tillaga något i mikrovågsugn.

✅ Är vakuumpåsar dyrare än vanliga plastpåsar?

Ja, det är de generellt, men det kan lätt förklaras av att de har ett betydligt bredare användningsområde. Hur mycket påsarna kostar beror också på hur stor mängd du köper. Ofta blir priset per påse lägre om du köper ett storpack, även om du inte kommer ned på samma nivå som om du köpte vanliga plastpåsar.

✅ Vad kostar det att köpa en rulle vakuumpåsar?

Det beror i första hand på vilken storlek det är på påsarna, men även hur många påsar det är på rullen. Det går till exempel att hitta rullar innehållande 50 påsar för cirka 120 kronor. Ofta går det att få ett lägre pris per rulle om du köper flera rullar samtidigt. På samma sätt kan du ofta få ett lägre pris per påse om du köper en rulle med fler påsar på. Det går att hitta även rullar med 100 påsar för cirka 150 kronor. Priserna kan variera en hel del beroende på storlek, typ av påse, förslutningstyp samt naturligtvis inte minst var du köper dina påsar.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Vakuumpåsar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin