Pannlampa

Pannlampan är ett föremål som kan användas i många olika sammanhang. Den kan vara till stor nytta för den som tycker om att ta en joggingrunda efter att mörkret lagt sig över samhället. Den kan också vara till hjälp för den som ägnar sig åt orientering. Den är också bra att ha för den som har hästar som ska tas om hand i hagen efter mörkrets inträde. För den som är ute och campar är det här också ett redskap som är mycket bra att ha. Utöver dessa exempel finns det också en lång rad andra som kan ha nytta för den här typen av produkt.

Bäst pannlampa

Snabbmeny:
Toppval Pannlampor Vanliga frågor


Då kommer pannlampan till användning

Att en pannlampa kan användas i många sammanhang råder det ingen tvekan om. Det finns egentligen ingen begränsning för hur många tänkbara användningstillfällen det finns. Det är därför omöjligt att lista alla tillfällen då en pannlampa kan komma till användning, men vi ska titta på några av alla tänkbara situationen då det kan vara bra att ha tillgång till ett föremål av den här typen.

  • Ridturer i mörkret – för hästägare är det mer regel än undantag att många av årets ridturer sker i mörker. Det är svårt att komma ifrån, eftersom det under vinterhalvåret är mörkt under stora delar av dygnet. Det är svårt att ständigt hinna med att rida i dagsljus, eftersom många också har ett jobb att sköta på dagtid. Det går naturligtvis inte att hålla i en vanlig ficklampa under en ridtur. Däremot går det alldeles utmärkt att använda en pannlampa. Den är för övrigt bra att ha även när hästarna ska hämtas in från hagen, eller när vatten ska tas ut på kvällstid.
  • Löprundor på kvällstid – väldigt många tycker om att ta en löprunda eller lättare joggingtur på kvällen efter en avklarad arbetsdag. På vissa platser finns det gott om belysning men det finns också partier på löprundan som kanske inte är upplysta. Då är pannlampan väldigt bra att ha. Den ger ökad säkerhet, dels eftersom du ser människor i din omgivning, dels för att du ser var du sätter dina fötter.
  • På orienteringsrundan – orientering är en populär typ av motion. Orientering sker dock vid olika tider på dygnet och i olika terräng. Att ha en pannlampa med på färden är närmast en nödvändighet. På så sätt ser du var du sätter fötterna i terrängen, även om solen inte är framme. Du ser också en bit framför dig i den tidvis täta terrängen. Det här är med andra ord ett redskap du verkligen behöver ha om du vill kunna orientera när som helst på dygnet.
  • Vid arbete i gruvor och andra mörka utrymmen – för den som arbetar i en gruva eller i andra mörka utrymmen är en pannlampa ett absolut måste att ha i din ägo. Med en sådan får du god belysning samtidigt som du får händerna fria. Det är viktigt för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter, vilka de än kan tänkas vara.
  • På campingturer och vandringar – pannlampan är bra att ha när du ska ut på en campingtur eller vandring. Du kommer förmodligen uppleva både nätter och dagar när du är ute. På dagtid ser du förstås det du behöver se utan belysning, men det är viktigt att du även kan se saker och ting i din omgivning när mörkret fallit. Det är viktigt för att du ska kunna resa ett tält, laga mat, ta dig fram även efter mörkrets inträde och för att du ska kunna ta reda på vad du har i din närmaste omgivning.

Då kommer pannlampan till användning

Utöver dessa situationer finns det naturligtvis tiotals, kanske hundratals andra situationer då pannlampor kan vara väldigt bra att ha. Det här är bara ett axplock, för att visa hur användbar den här typen av produkt faktiskt är.

Toppval Pannlampor 2024

Vi har valt dessa Pannlampor som våra Toppval.
Dessa lampor är perfekta till löpningen, promenaden eller cykelturen under årets mörkare månader.

===

===

Att välja pannlampa

Det finns väldigt många olika pannlampor i butikerna, vilket gör att det blir mer komplicerat att välja den rätta. Vilken lampa som är den rätta kan bero på vad den ska användas till. Det krävs lite annat av en lampa som ska användas till korta löprundor jämfört med en som ska tas med på långvariga vandringar eller campingturer. Innan du kan börja leta efter den bästa produkten behöver du alltså reda ut vad du ska använda den till.

Att välja pannlampa

Rätt ljusstyrka

När du ska köpa en pannlampa är det förstås viktigt att ta en titt på ljusstyrkan hos de olika alternativen. Alla aktiviteter kräver inte samma ljusstyrka, men det är viktigt att du skänker detta både en tanke och två, och gör ett medvetet val. Lumen är det ord som används för att beskriva ljusflödet. Ett lågt lumental ger inte ett lika skarpt ljus. Om du vill ha lite mer belysning när du är ute och joggar i ett mestadels upplyst motionsspår eller längs en delvis upplyst väg, kan ett lågt lumental räcka. 200 lumen kan då räcka. Det är dock viktigt att du tänker på att du inte kan använda en lampa med ett lumental på 200 till så många andra situationer, då den inte ger ett nog starkt ljussken. Om du ska ut och orientera är 1000 lumen ett bra tal att rikta in sig på. Det är även ett bra tal att ta sikte på om du vill kunna navigera på ridturen i terräng när det är mörkt. Med 1000 lumen klarar du dig bra i de flesta situationer. Om du vill ge dig ut på promenad eller joggingrunda längs en icke upplyst väg eller stig behöver du ett högre tal än 200 lumen, men inte fullt så starkt som 1000. 500 lumen kan då vara ett bra val.

Tillräcklig batteritid

Batteritiden har naturligtvis betydelse när du ska köpa en pannlampa. Om du enbart kommer använda lampan när du ska ut på promenader eller löprundor som varar runt en timme per gång, är inte en lång batteritid så viktig. Då har du möjlighet att byta eller ladda batteriet när det behövs. Om du däremot ska ha en lampa som håller länge, under en lång vandring, en campingtur eller en arbetsdag i gruvan, är det naturligtvis viktigt att batteriet räcker länge. Något som är värt att ha i åtanke är att en pannlampa med flera batterier vanligtvis har en längre batteritid. Dessa lampor är också i regel tyngre, just på grund av att det sitter fler batterier i den. Här får du med andra ord väga för- och nackdelar mot varandra.

Nyttiga funktioner

Pannlampor kan vara försedda med en rad olika avancerade funktioner, men de kan också vara väldigt enkla. Här behöver du fundera över hur avancerad pannlampan egentligen behöver vara för det ändamål du ska ha den till. Du behöver tänka på att du kommer att få betala för de avancerade funktionerna, så en rekommendation är att strunta i dem om du inte behöver dem. Däremot är det dumt att hoppa över dem enbart för att spara pengar, om du befinner dig i en situation där funktionerna verkligen är bra att ha, eller till och med närmast nödvändiga. Exempel på sådana funktion är vattentålighet.

Vissa pannlampor är vattentäta, andra är det inte. Om du enbart ska använda lampan inomhus kanske inte detta är en så viktig funktion. Ska du däremot kunna använda den till löprundor, ridturer eller orientering är det förstås ett måste att den fungerar även om den utsätts för vatten. En annan funktion som finns och som är viktig för vissa men inte för andra är möjligheten att dimra ljusskenet. Det kan vara mycket bra ibland, men det finns även många som inte har något som helst behov av denna funktion. Det här är bara några av de funktioner som är valbara och som kan påverka priset. Ta dig gärna tid att läsa om olika produkter som finns på marknaden. Jämför dem och deras funktioner och fundera över vilka egenskaper och funktioner som är viktiga för dig.

Frågor och svar kring Pannlampor

✅ Vad ligger prisspannet på för pannlampor?

Det går att hitta pannlampor som kostar runt 70 kronor. Det rör sig förstås om mycket enkla produkter men de kan fungera fullt tillräckligt för den som bara använder lampan vid enstaka tillfällen på en promenad längs en väg som är mestadels belyst. Många produkter är dock betydligt dyrare och det finns lampor som kostar 1 600 kronor. De är förstås betydligt mer avancerade och med fler funktioner. De kan med fördel köpas av den som vill ha en robust lampa som kan användas i de allra flesta situationer och miljöer.

✅ Klarar man sig med en pannlampa på 180 lumen?

Nej, för de allra flesta är 180 lumen i minsta laget. Om du vill få ett ordentligt ljussken var du än befinner dig behövs ett högre lumental.

✅ Vad kan en pannlampa på 100 lumen användas till?

Man skulle kunna se det som ungefär samma effekt som en reflex ger. Du själv ser inte speciellt bra med hjälp av denna lampa, men du syns för bilister och andra trafikanter, vilket ibland kan vara det man önskar uppnå.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Pannlampor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin