Eldkorg

Bäst Eldfat

Snabbmeny:
Toppval Eldkorgar

Dela på Facebook Dela på Twitter


Vi svenskar älskar att grilla, och för många är grillpremiären själva startskottet för sommaren. Och visst är det något alldeles speciellt att grilla över öppen eld. För den där brasan är inte bara bra för att grilla korv och annan mat, den är ju en fantastisk stämningshöjare också.

Fina eldfat och eldkorgar

En eldkorg, eller ett eldfat, är nästan ett måste om du gillar att elda och grilla. Här får du en praktisk eldstad som du kan flytta runt i trädgården efter behag. Dessutom är de flesta eldfat och eldkorgar ett dekorativt inslag i sig själva. Med en eldkorg, eller ett eldfat skapas en mysig och välkomnande känsla på uteplatsen. Men, du kan lika gärna flytta den till ett hörn i trädgården, kanske för att få den där känslan av barndomens utflykter.

En välkomnande eld

Med en praktisk eldkorg kan du njuta av öppen eld på ett säkert sätt, året runt och i stort sett var som helst. Eldkorgen / eldfatet är också optimalt för festen. Du kan möta gästerna med en välkomnande eld, men du kan också låta eldkorgen innehålla en fantastisk blomsterprakt för att höja feststämningen. Ett robust eldfat fungerar precis lika bra att plantera, som att elda i. Genom att skaffa ett eldfat, eller en eldkorg, kan du helt enkelt tillföra en helt ny dimension till din trädgård / uteplats.

Med en praktisk eldkorg kan du njuta av öppen eld

De flesta av oss har nog tänt en eld för att mysa vid, och kanske grilla en korv eller något annat gott. Men, att göra upp eld på marken kan vara riskabelt och är egentligen inget som rekommenderas. Om du investerar i ett eldfat eller en eldkorg kan du elda utan risk. Du behöver inte vara rädd att elden sprider sig, och eftersom både eldfatet och eldkorgen befinner sig en bit över marken är det heller ingen risk att gräsmattan tar skada. Med en eldkorg kan du helt enkelt tända och grilla när det passar dig, utan risk.

Det finns ett stort och brett utbud av eldkorgar och eldfat. De finns i olika material och utformningar, vilket gör att du alltid kan hitta en eldkorg som passar in i din trädgård oavsett vilken stil du gillar.

Toppval Eldfat 2024

Vi har valt dessa Eldfat som våra Toppval.

Tips för dig som ska köpa eldkorg eller eldfat

Utbudet är som tidigare nämnts enormt, och det finns verkligen något för alla smaker, och för alla tänkbara ändamål.

Skillnaden mellan eldkorg och eldfat är i första hand att eldkorgen är en öppen konstruktion, med galler och öppna sidor. Dessa ger mycket eld och värme på grund av att den är relativt öppen i sidorna. En större eldkorg rymmer ganska mycket ved, vilket gör att du kan få en stor brasa som brinner länge. Eldkorgen fungerar perfekt året runt, och du kan använda den både för grillkvällar och mysiga stunder runt lägerelden. Eldfatet har, som namnet antyder, formen av ett fat. Fatet, som ofta är gjort i gjutjärn, finns i många olika storlekar. Det finns eldfat som har stativ / ben, medan andra kommer med en ställning där de hängs upp med hjälp av kätting.

Eldfat är väldigt populära, inte minst för att många av dem är så snygga, och verkligen blir en vacker detalj där de placeras. De är faktiskt så snygga att de kanske inte alltid blir använda som eldfat, utan mest en snygg “inredningsdetalj” ute. Skålen, själva eldfatet, skyddar det som finns under från eld och värme. Gjutjärn håller värmen länge, som om du vill kunna utnyttja värmen från brasan under lång tid kan det vara en bra idé att köpa ett eldfat i gjutjärn. Stativet, eller foten, som ofta också är i järn, skyddar underlaget vilket gör att du till och med kan använda eldfatet på ett trädäck eller annat underlag av trä.

Tips för dig som ska köpa eldkorg eller eldfat

Vi kan inte ge svar på vilken eldkorg / eldfat du ska välja eftersom det till stora delar är en fråga om tycke och smak. Men, det finns några saker som är bra att tänka på när du ska köpa ett eldfat / eldkorg:

  • Storlek
  • Funktion
  • Material
  • Användningsområde
  • Säkerhet
  • Design
  • Bärbarhet
  • Hållbarhet

Tips på fler av våra köpguider:


Hur vill du använda korgen

Det som i första hand styr ditt val är förstås hur du vill använda korgen / fatet. Vill du kunna rosta marshmallows över öppen eld, värma dig under kyliga kvällar eller höja stämningen vid festen? Hur du vill använda den kan vara avgörande för vilken storlek du behöver. Om du vill kunna sitta vid elden hela kvällen, och kanske samla gänget runt brasan, kan det vara bra att välja ett större eldfat. Dels för att du får plats med mer ved, och en brasa som brinner längre utan att du behöver fylla på. Dels för att ett större eldfat, rent praktiskt, ger plats för fler runt elden.

Hur du vill använda den kan vara avgörande för vilken storlek du behöver.

Om du vill kunna flytta runt eldkorgen ofta, eller kanske till och med ta den med på resor, är det mer praktiskt att välja en eldkorg av mindre modell. Den blir lättare att bära med sig och tar inte så stor plats om du behöver frakta den. Några av de minsta modellerna har till och med ben som kan fällas ihop, så att de blir mycket enkla att flytta och ta med. Det finns riktigt stora eldfat, som ger en stor eld som kan brinna länge. Men, dessa allra största modeller är lämpligast om du har tänkt dig en permanent placering. Tänk också på att den tar plats, det kan vara smart att mäta hemma och se hur mycket av ytan den kräver innan du bestämmer dig.

Många eldfat och eldkorgar är av gjutjärn, men det finns också korgar i andra material, som exempelvis stål. Stål kan lätt formas i olika former vilket gör det till ett bra material för eldfat / eldkorgar. Oskyddat stål rostar med tiden, så välj om möjligt en produkt som är pulverlackad.
Om du vill använda eldkorgen som grill kan du välja en modell som har ett grillgaller / kokgaller som du lägger ovanpå elden, precis som på en vanlig grill. Då får du en större möjlighet att grilla olika rätter, än om du bara grillar över öppen eld.

Designen är kanske det som till syvende och sist avgör ditt val. Köp en korg som du tycker om och som ger din uteplats det där extra, är det bästa tipset vi kan ge.

Snabbmeny:
Toppval Eldkorgar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin