Japansåg

Bäst Japansågar

Snabbmeny:
Toppval Japansågar

Dela på Facebook Dela på Twitter


Att en såg är ett verktyg man använder för att kapa och klyva material vet nog de flesta. Men, att det finns många olika typer av sågar, som ofta har olika användningsområden är kanske inte lika känt. En japansåg, till exempel, är en speciell såg som man använder när man vill ha rena snitt i tunna material. En japansåg har lite annorlunda tandning mot de vanligare sågarna, och den sågar när man drar den till sig, till skillnad mot andra sågar som arbetar i momentet när man för sågen framåt. Detta gör att sågtrycket inte blir lika högt på japansågens blad, och den kan därför utrustas med ett tunnare sågblad. Det tunna sågbladet ger mycket fina snitt, och det tunna bladet i samverkan med att det inte krävs så stor kraft när man skjuter sågen framåt gör att risken för att bladet ska nypas fast minskar rejält i jämförelse med andra sågar.

Utmärkt vid finsnickeri

En japansåg är det perfekta verktyget vid finsnickeri, men den har också stora fördelar när man beskär träd och buskar, för att få så fina snitt som möjligt och undvika skador. Men, det är faktiskt inte bara det att japansågen arbetar på draget som skiljer den från andra sågar. Längden på sågbladet och tänderna bidrar också till att de är mycket effektiva och att det inte krävs så stor kraft för att såga. Tänderna på en japansåg, oavsett om de är korta eller långa, är rejält vassa. Ett längre blad ger lugna rörelser, vilket ökar effekten i sågningen.

En japansåg är ett utmärkt redskap vid finsnickeri.

Att såga med en japansåg skiljer sig från att såga med en fogsvans eller annan såg eftersom den “arbetar” på tillbakadraget. Det kan kännas lite ovant de första gångerna, men man vänjer sig snart vid det lite annorlunda arbetssättet. Och tack vare det tunna bladet glider sågbladet enkelt genom materialet vilket gör att många tycker att det är lättare att såga med en japansåg än med en traditionell såg. Japansågen ser också lite annorlunda ut, med ett blad som sitter på ett skaft ungefär som på en stekspade. En del japansågar är dubbelsidiga, och har då tänder i olika storlek på båda sidor av bladet. En sådan japansåg ger dig två sågar i en, eftersom du kan välja mellan fintandad eller lite grövre tandad i ett och samma verktyg.

Toppval Japansågar 2024

Vi har valt dessa Japansågar som våra Toppval.>> LÄS MER HÄR


Vem har användning av en japansåg

Vilken typ av såg du ska använda beror till största delen på vad och hur du ska såga. Generellt kan sägas att finsnickare och andra som vill ha ett extra fint snitt bör använda en japansåg. Det är också många gånger den perfekta sågen för att såga av grenar vid beskärning av träd och buskar. Dels för att japansågen ger fina snitt, och inte orsakar onödiga skador på trädet, dels för att det kan vara lättare att såga när sågen arbetar på draget, speciellt när man sågar uppåt. Dessutom är en mindre japansåg smidig och det är lätt att komma åt även om grenverket är tätt.

Vem har användning av en japansåg

Olika typer av japansågar

Även om samlingsnamnet är japansågar, eller japanska sågar, kan man dela in gruppen i tre olika typer av sågar:

  • Dozuki
  • Ryoba
  • Kataba

Dozuki är namnet på japansågar med rygg. Dessa är väldigt fintandade och används för precisionsarbete. Detta är perfekta precisionssågar för hantverk och finsnickeri. Ryoba är en kap- och klyvsåg som är dubbelsidig. Den har två olika tandningar på bladet, där den ena sidan är avsedd för att såga tvärs över fibrerna och den andra för sågning längs med fibrerna.

Kataba är en japansåg utan rygg som är avsedd för djupare snitt, i balkar, paneler och liknande. Det är en såg för kapning som är mycket lämplig att använda på svåråtkomliga platser. Det finns alltså flera olika varianter av japanska sågar, men den gemensamma nämnaren är att de alla sågar på draget, har tunna blad, vassa tänder och ger mycket fina snitt.

Olika typer av japansågar

Bra tips för dig som ska köpa japansåg

Som alltid är det den tänkta användningen som är avgörande för vilken såg du ska köpa. Om du vill ha en bra såg för att beskära äppelträden, till exempel, kan en kataba japansåg vara det bästa alternativet. Alla japansågar ger fina snitt, men en kataba saknar rygg och är avsedd för kapning och djupare snitt, vilket är särskilt lämpligt när du ska såga lite kraftigare grenar. För finsnickeri och hantverksarbeten väljer du såg efter användning. Det finns små, smidiga sågar som lämpar sig för många små hobbyarbeten, och som är extra smidiga att använda där det är svårt att komma åt med en större såg. En såg med längre blad ger ett lugnare arbetssätt, och ofta också en mer effektiv sågning. Det kan vara bra att tänka på att det tunna sågbladet inte är lika stabilt som ett vanligt sågblad, och att det därför krävs lite teknik och försiktighet vid sågning, särskilt i början om du inte är van vid denna typ av sågar.

Tänk också på att en japansåg har mycket vassa tänder för att den lätt ska skära sig igenom träet. Det betyder förstås att den bör hanteras med varsamhet, så du inte skadar dig på de vassa tänderna.


Tips på fler av våra köpguider:


En japansåg har många fördelar:

  • Den är mycket skarp
  • Stor precision är perfekt för exakta snitt
  • Kräver liten ansträngning
  • Fungerar bra även på plast
  • Effektiv, arbetar snabbt

De få nackdelar man kan hitta är att det krävs lite övning för att få bästa resultat och att man kan skada sig på de vassa tänderna.

Eftersom sågbladet är så tunt finns också en risk för att det bryts eller skadas, särskilt om man använder sågen till kraftigare arbeten. Men, det behöver inte vara ett stort problem eftersom många av japansågarna har en funktion så att man kan byta ut bladet. Om du vill kunna använda din såg mycket och länge kan det vara bra att välja en såg med utbytbart sågblad. Ofta räcker det med att trycka på en knapp för att lossa det gamla bladet, och sedan sätter du enkelt in det nya och klickar fast det. På så sätt får du en japansåg som håller hur länge som helst.

Snabbmeny:
Toppval Japansågar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin