Stolpsko

Bäst Stolpskor

Snabbmeny:
Toppval Stolpskor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Har du blivit tillsagd att köpa stolpskor men känner att du vill få bättre koll på vad detta är innan du gör något köp? Eller är det kanske så att du vet precis vad detta är, och dessutom har använt sådana många gånger förut, men inte vet riktigt vad du ska tänka på när det är dags att köpa nya stolpskor eller stolpfundament? Oavsett vilket ska vi försöka ta upp de viktigaste frågorna och svaren här. Efter att ha läst till slut ska du förhoppningsvis ha en aning om vad du bör tänka på när det är dags för ett inköp. Förmodligen kan du även räkna ut huruvida stolpfundament verkligen är något du har behov av.

Vad är en stolpsko?

Det första vi behöver reda ut är naturligtvis vad en stolpsko är för något. Man kan enklast beskriva det som att den hjälper till att stötta stolparna när du ska sätta stolpar. Det finns många byggprojekt där detta kan bli nödvändigt. Det är förstås närmast omöjligt att räkna upp alla tänkbara scenarion där du behöver gräva ned stolpar, där stolpskor eller stolpfundament kan komma till nytta, men vi har listat några exempel för att du ska få en bild av hur det kan se ut.

  • Bygge av carport
  • Bygge av uterum
  • Uppsättning av nytt staket
  • Bygge av friggebod

Det finns naturligtvis många fler tänkbara byggen och projekt där både stolpar och stolpskor behövs, men de som nämns ovan är några exempel på tillfällen och situationer där det utan tvekan är klokt att använda den här typen av produkt.

Detta är en stolpsko

Hur gör du om du vill använda stolpsko?

När du ska bygga något, oavsett om det handlar om en altan, ett lusthus, ett staket eller något annat, vill du förstås göra ett så bra jobb som möjligt. Du har förmodligen en önskan om att det ska bli stabilt och hållbart så att du slipper göra om arbetet på nytt inom kort. Kanske är det så att du har läst på och kommit fram till, eller blivit tipsad om att stolpsko eller stolpfundament kan stabilisera bygget rejält. Till följd av detta kanske du har bestämt dig för att använda sådana för att stötta upp stolparna. Då är nästa fråga hur det går till. Hur arbetar man rent praktiskt med att sätta stolpsko? Det ska vi ta en närmare titt på nu.

Gjuta eller limma

Det första steget är förstås att köpa materialet. Vad du ska tänka på när du köper stolpsko ska vi titta på lite längre fram. Just nu ska vi bara fokusera på den praktiska processen när de redan färdigköpta fundamenten ska användas. Du börjar med att fästa stolpskon på ett stabilt underlag. Det kan vara ett underlag av sten eller ett underlag av betong exempelvis. Själva fästprocessen kan se ut på olika sätt. Det går att limma fast stolpskon, men det allra vanligaste är nog att gjuta fast den. Den som vill kan köpa plintar som redan är färdiga. Ett alternativ för dig som vill spara pengar är att tillverka egna sådana. För att lyckas med detta kan du exempelvis ta rör av plast som fylls med betong. Vad du måste tänka på om du gör på detta sätt, är att rören måste vara tillräckligt stora för att det ska få plats ett tillräckligt lager betong runt stolpskon.

Toppval Stolpskor 2024

Vi har valt dessa Stolpskor som våra Toppval.>> LÄS MER HÄR


Att tänka på

Det är viktigt att tänka på att du står inför ett riktigt precisionsarbete när du ska fästa stolpskon. Det är viktigt att den fästs på rätt nivå, för att resterande bygge sedan ska bli stabilt. Värt att tänka på kan vara att det finns stolpskor som är justerbara, något som kan förenkla om du vill göra korrigeringar längre fram i processen. Den typen av stolpsko är till exempel fördelaktiga att använda om du bygger uterum, lusthus eller liknande, där du kan hamna i en situation där marken sjunker under byggets gång. Det gäller helt enkelt att fundera över hur situationen i helhet ser ut, och vad du behöver ta hänsyn till.

Stolpfundament kan vara ett alternativ

Stolpfundament kan vara ett alternativ

Du har säkert hört talas om stolpfundament också. Även dessa kan vara ett alternativ när du ska genomföra någon typ av bygge där du vill ge stöd åt stolparna som ska sättas. Det finns olika typer av fundament, vilket gör att de kan användas till olika typer av projekt. Det finns till exempel färdiga betongfundament att köpa som du kan använda om du vill sätta ett staket runt ditt hus eller din gård. Genom att använda ett sådant kan du spara tid och arbete, och du slipper ägna dig åt att själv blanda och gjuta betong i särskilt hög mån.


Tips på fler av våra köpguider:


Att tänka på vid köp av stolpsko

Som vi nämnde tidigare är det förstås viktigt att gå igenom vad du bör tänka på vid inköp av stolpsko. Det är inte så enkelt att det bara finns en variant som fungerar i alla lägen. För det första finns det olika storlekar att välja på. Det är förstås fördelaktigt, eftersom du inte alltid använder dig av lika tjocka stolpar, och inte heller stolpar av samma form och material. Eftersom stolparna ska fästas i stolpskon är det förstås viktigt att du väljer rätt dimensioner på stolpskon. Mät stolparna på förhand, så att du snabbt kan få en bild av vilken bredd som är aktuellt när du ska börja leta efter stolpskor.

Välj rätt typ

Det är inte bara dimensionerna som kan variera när det är dags att köpa den här typen av produkt. Du kommer märka att det finns olika typer av stolpskor. Vissa är, som tidigare nämnts, justerbara. De gör arbetet lite mer flexibelt, och gör att du kan anpassa dem även efterhand, vilket kan vara värt mycket. Det finns U-formade stolpskor, i vilka du kan ställa ned stolparna för ett bra grepp.

Värt att tänka på om du väljer sådana är att stolparna verkligen måste passa i fästena. Vidare finns det L-formade stolpskor. Om du bara har möjlighet att komma åt från en sida är dessa lämpliga, och används flitigt vid montering av syll, men ger inte samma stabilitet som U-formade. Det finns också dolda stolpskor, som har en del som går upp i själva stolpen, som alltså inte syns. Det finns också dolda stolpskor som lyfter upp och stöttar utan att hålla fast. Dessa ger dock inte alls samma stabilitet som de där stolpen fästs i dem.

Snabbmeny:
Toppval Stolpskor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin