Markvibrator

Bäst Markvibratorer

Snabbmeny:
Toppval Markvibratorer

Dela på Facebook Dela på Twitter


När du ska packa ihop grus eller sand för att få en stabil grund för uteplats, stenläggning eller liknande behöver du en markvibrator, eller en vibratorplatta som den också kallas. Det är vanligt att man hyr en markvibrator för enstaka projekt, men faktum är att det många gånger kan bli betydligt billigare att köpa en än att hyra. Om du ska utföra ett arbete som tar flera dagar, kan det ofta löna sig att köpa en markvibrator. Då har du dessutom ett redskap till hands när nästa projekt dyker upp. För en husägare finns det många tillfällen när en markvibrator är användbar eller till och med nödvändig.

Med markvibratorn får du relativt snabbt och smidigt ett riktigt plant och stabilt underlag, vilket utgör grunden för ett lyckat anläggningsarbete. Vare sig du vill skapa en liten stensatt plats för din trädgårdsmöbel, eller en garageuppfart som håller formen år efter år, är markvibratorn ett nödvändigt hjälpmedel.

Vem har användning för en markvibrator

En markvibrator är nödvändig vid många olika typer av bygg- och trädgårdsprojekt. Om du ska anlägga en grund, till ett garage, ett Attefallshus eller fritidshus, måste marken under vara plan och stabil. Detta gäller oavsett om du ska gjuta en platta eller bygga på så kallad torpargrund. Ska du lägga plattor eller stenar, på en uteplats eller liknande, måste du också ha en markvibrator för att få ett plant och packat underlag. Om inte sanden, eller underlaget, är plant och riktigt väl packat finns risk att plattorna, eller stenarna, rör sig och hela stensättningen blir ojämn efter ett tag.

Vem har användning för en markvibrator

En ordentlig garageuppfart vill nog de flesta ha, och för att undvika framtida sjunkspår och andra ojämnheter, är underarbetet mycket viktigt. Vare sig du ska ha asfaltbeläggning, singel eller någon annan typ av beläggning, så måste underlaget vara stabilt. Och för att få det tillräckligt packat behöver du använda en markvibrator. För att få ett så stabilt underlag som möjligt bör du ta bort eventuell matjord och ersätta med sand eller singel eller liknande. Detta gäller i synnerhet om marken inte tidigare varit bearbetad. Vilket underlag du använder beror bland annat på var i landet du befinner dig. Hur mycket jord du behöver ta bort, och hur hårt underlaget behöver vara beror på vilket anläggningsarbete det handlar om. En garageuppfart som ska hålla för tunga fordon kräver förstås mer underarbete än en liten stenläggning för trädgårdsmöbeln.

Toppval Markvibratorer 2024

Vi har valt dessa Markvibratorer som våra Toppval.

Bra tips när du ska köpa markvibrator

Det finns många varianter av markvibratorer på marknaden. De kallas också vibratorplatta, eller rätt och slätt padda, men har alla samma funktion. Det stora utbudet kan göra det svårt att välja, men som vid alla köp måste du utgå från dina egna behov. Storlek, vikt, packningskraft, motorkapacitet, hastighet och bekvämlighet är några av de faktorer du bör ta hänsyn till när du gör ditt val.

Bra tips när du ska köpa markvibrator

Det kan vara bra att välja en markvibrator som har fällbara hjul. Detta gör att det blir lättare att transportera maskinen kortare sträckor inom anläggningsområdet. Det finns mindre markvibratorer som inte väger mer än cirka 60 kg, och det finns riktigt stora och tunga maskiner. Hur stor och tung maskin du behöver beror till viss del på vad det är du ska anlägga. Men, det kan också vara bra att tänka på att det är enklare att hantera en lite lättare maskin. Om du väljer en stor platta behöver du inte gå över området lika många gånger, men det är inte säkert att arbetet blir lättare eftersom den stora plattan kan vara tyngre att hantera.

Komprimeringskraften hos en markvibrator

De flesta försäljare anger en rad data för varje maskin, som exempelvis motorkraft, kompakteringsdjup, hastighet, vikt och centrifugalkraft. utifrån dessa data kan du hitta den markvibrator som är mest lämplig för ditt projekt. Komprimeringskraften hos en markvibrator anges i pund där ett högre värde ger en bättre prestanda. De flesta markvibratorer är bensindrivna, och motorkraften anges i hästkrafter.

Framåthastigheten avgör hur fort arbetet blir gjort, och ligger oftast på mellan 15 och 35 meter per minut. Hur snabbt arbetet blir klart beror förstås också på plattans bredd, och på om du behöver gå över området flera gånger eller om det räcker med en gång. den hastighet som anges för maskinen kan också påverkas av vilket material som ska packas och hur terrängen ser ut.

Att köra markvibrator

Att köra markvibrator kan vara ett tungt och påfrestande jobb, så det är viktigt att maskinen känns bekväm att köra.

Plattan på en markvibrator kan vara av stål eller gjutjärn. Båda fungerar bra, men en platta av järn har större komprimeringskraft och är också starkare. Om du ska utföra mer krävande projekt är det därför en god idé att investera i en markvibrator med platta av järn. För trädgårds- och bostadsprojekt kan en platta av stål vara det bästa alternativet. Det viktigaste är att du får en platta som levererar bra packningskraft och är hållbar.


Tips på fler av våra köpguider:


När du köper bli, eller annat fordon, kollar du säkert bränsleförbrukningen innan du bestämmer dig. Det är bra att titta på bränsleförbrukningen även hos din markvibrator, även om den förmodligen inte kommer att köras lika ofta som bilen. Med en låg bränsleförbrukning blir bränslekostnaden lägre, oavsett hur mycket eller lite du använder maskinen.

Titta på transporteringen

Innan du köper din markvibrator kan det vara klokt att ta en titt på hur den kan transporteras. En del maskiner har lyfthandtag, andra fällbara hjul, som gör det lättare att flytta den. Fundera på hur du ska transportera din maskin och välj en modell som fungerar bäst för det sätt du vill kunna hantera den på.

När du har valt din markvibrator är arbetet ganska enkelt även om det kräver lite kraft att köra maskinen. Du kan reglera både hastighet och packningsdjup, och du styr framåt eller bakåt genom att föra spaken fram eller bak. Se till att inte ha löst sittande kläder, och ha helst skyddsutrustning som skyddsglasögon och stövlar. Då kan du packa ytan på ett säkert sätt, och få bästa underlaget för ditt projekt. När allt är packat och klart, kan byggprojektet ta vid och du har gett dig själv största möjligheten till ett bra slutresultat.

Snabbmeny:
Toppval Markvibratorer

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin