Skottkärra

Bäst Skottkärror

Snabbmeny:
Toppval Skottkärror

Dela på Facebook Dela på Twitter


En skottkärra är nästan ett måste om du har en gård eller trädgård. Skottkärran är ett mycket användbart redskap när du vill frakta bort grus, jord, löv, grenar och kompost eller när du behöver flytta något tungt. När du behöver flytta ved, sten, grus eller andra tunga föremål är en skottkärra det bästa redskapet. Kärran avlastar dig maximalt och håller ihop lasten tills du tippar av den där den ska vara. Det finns skottkärror med olika lastvolym, så oavsett om du har mycket att flytta eller bara behöver frakta bort små volymer åt gången så finns det en skottkärra för dig.

Den klassiska skottkärran som använts på gårdar i många år har numera fått sällskap av skottkärror i olika modeller, som är utformade för olika typer av arbete. Idag finns skottkärror för hästar, lantbruk, parkförvaltning och vanliga trädgårdskärror. Det finns speciella murbrukskärror och det finns mindre skottkärror för den lilla täppan, eller för den som föredrar en skottkärra med lågt placerad korg. De flesta av oss är nog vana vid att en skottkärra har ett hjul, men det finns också kärror med två hjul.

Vem behöver en skottkärra

Alla som har en trädgård i någon form kommer förr eller senare att upptäcka att man behöver en skottkärra. Men, skottkärran är också ett måste på lantgården, bygget, i parkförvaltningen och på alla andra ställen där man någon gång behöver frakta saker utomhus.

Vem behöver en skottkärra

Tips för dig som ska köpa skottkärra

Som vanligt när man ska köpa redskap och verktyg bör man utgå från de behov och önskemål man har. Det finns ett stort och brett utbud av skottkärror, i olika utföranden och storlekar. De vanligaste skottkärrorna rymmer mellan 90 och 210 liter, vilket gör att det alltid går att hitta en kärra som är lämplig, oavsett om du ska ha den till den lilla täppan eller till en stor trädgård eller ett lantbruk.

Toppval Skottkärror 2024

Vi har valt dessa Skottkärror som våra Toppval.

Viktiga frågor inför köpet

Dagens skottkärror kommer också i många olika färger. Så om du vill att skottkärran också ska utgöra ett glatt inslag i trädgården även när den inte används kan du köpa en skottkärra i rosa, gult, grönt, blått eller någon annan färg. Det stora färgurvalet gäller främst skottkärror avsedda för trädgården.

Om du inte vet exakt vilken skottkärra du ska ha finns det några frågor du bör ställa dig innan köpet:

  • Hur ska skottkärran användas
  • Behöver du en speciell typ av skottkärra
  • Hur mycket vill du kunna frakta i kärran
  • Material
  • Bekvämlighet
  • Kvalitet och livslängd
  • Spelar utseendet någon roll
  • Pris

Hur skottkärran ska användas är den viktigaste faktorn när det gäller val av kärra. Ska du mura eller gjuta och vill frakta murbruk ska du välja en skottkärra som är avsedd för just detta ändamål. En murbrukskärra är ofta djupare än en traditionell skottkärra, och den kan också vara smalare för större framkomlighet. Korgen bör vara extra stabil, och helst inte ha några uppstickande bulthuvuden som brukat kan fastna i.

Hur ska du använda din skottkärra?

Vad krävs av skottkärran?

Skottkärror som är avsedda för gårdar och trädgårdar kommer i många olika utföranden. Behöver du en speciell typ av skottkärra, eller är det en så kallad trädgårdskärra du vill ha? En vanlig skottkärra fungerar till så mycket, så ofta är en specialkärra inte ett måste.

Vad krävs av skottkärran?

Hur mycket ska skottkärran kunna frakta? De flesta tillverkare anger hur stor lastvolym en skottkärra har. Denna volym anges i liter, och vanligtvis ligger lastvolymen på mellan 90 och 210 liter. Men, det är ju inte alltid just volymen som avgör hur mycket du kan lasta i kärran, utan också tyngden. Och när det gäller tyngden är skottkärrans konstruktion avgörande. Det är oftast tyngdpunkten och hjulen som avgör hur mycket du kan lasta i en kärra. Om kärran har lite längre skalmar kan du maxa lasten, men då är det viktigt att du också tänker på däcken. Håller hjulen för den stora lasten?

Skottkärror kan ha massiva eller luftfyllda hjul. Till många modeller finns hjul att köpa separat. Det gör att du enkelt kan byta hjul om olyckan skulle vara framme. Det finns också skottkärror med punkteringsfria däck, vilket kan vara ett bra val, särskilt om du ska köra den där det finns spikar och andra vassa föremål. Vi rekommenderar också att du väljer en skottkärra där man kan byta hjul, så du slipper köpa en helt ny kärra om hjulet skulle gå sönder.


Tips på fler av våra köpguider:


Ergonomin bör vägas in

Även om skottkärran avlastar din kropp oavsett vilken du väljer, så är det förstås bra om den är ergonomisk att hantera. Den ska vara lätt att gå med, lätt att lasta i och lätt att tippa. Det är också viktigt att kärran är stabil och tålig. För enklare arbeten i trädgården kan en liten smidig skottkärra på två hjul vara ett perfekt alternativ.

Material och ytbehandling är viktiga faktorer när det gäller hållbarhet och livslängd. En skottkärra som används flitigt och står ute hela säsongen, kanske till och med hela året, kommer förstås att utstå slitage och påverkan av väder och vind. Vill du ha en skottkärra som håller länge är det bra att välja en kärra som behandlats för att stå emot slitage och rostangrepp. Skalmarna kan vara av trä eller metall, och vilket du väljer är mer en smaksak. Trä känns varmt och bekvämt att hålla i, men många föredrar skalmar av galvaniserat stål. Materialet i själva korgen kan också variera. Vill du ha en lätt och smidig skottkärra kan du välja en med en korg av plast. denna typ av skottkärra är mest lämpad för trädgård och fritidsaktiviteter, och är kanske inte lika tålig för tunga laster som en korg i stål. Men, för vanliga trädgårdsarbeten och lättare jobb är en skottkärra i plast ett bra alternativ.

Om du tycker att det är kul med en skottkärra som pryder sin plats i trädgården även när den inte används har du ett stort utbud av färger att välja på. Både vanliga skottkärror i metall, och skottkärror med korgar av plast finns i en uppsjö av färger. Nu är det med andra ord lätt att skaffa en färgklick till trädgården, som både är praktisk att använda och snygg där den står.

Snabbmeny:
Toppval Skottkärror

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin