Plywood

Bäst Plywood

Snabbmeny:
Toppval Plywood

Dela på Facebook Dela på Twitter


Det finns många olika typer av skivor för snickeri och byggjobb. Plywood är ett samlingsnamn för skivor som har krysslimmats. De består av fanerskivor som limmats ihop, vilket ger en mycket stark och smidig produkt. Man kan faktiskt till och med böja en skiva av plywood. Den stora elasticiteten och smidigheten kommer av att de olika skikten av faner har limmats vinkelrätt mot varandra. limmet som används är fenolhartslim. Skivorna pressas med högt tryck och under värmebehandling och resultatet blir en ganska hållfast och formstabil skiva.

Plywood finns i flera olika träslag

Plywood finns i flera olika träslag, Vanligast är plywood av gran och furu, men det förekommer också plywood av björk och bok. Det finns många olika typer av plywood, avsedda för olika ändamål. Bland annat varierar antalet fanerskivor i olika former av plywood. Generellt kan säga att plywood med många, tunna fanerskikt är starkare än de som har tjockare, men färre, skikt. Antalet fanerskikt kan alltså variera, men det är alltid ett jämnt antal.

Vanlig plywood används huvudsakligen inomhus, eftersom skivorna inte bör utsättas för fukt. Ska du använda plywood utomhus och vid byggen är det viktigt att du väljer en plywood som är avsedd för ändamålet, så att den klarar de påfrestningar den kommer att utsättas för. Om du bara väljer rätt sort, så är plywood ett fantastiskt byggmaterial som kan användas till allt från hyllor och möbler till väggbeklädnad och underlagstak.

Plywood -ett mycket användbart material

Ett mycket användbart material

Plywood är också det perfekta materialet om du ska bygga gjutformar, oavsett om det handlar om du ska gjuta en stor betongplatta till köksbänken, gångplattor eller mindre föremål. Plywood är ett mycket användbart material, som har fått ett stort användningsområde inom båt – och skeppsvarv, möbeltillverkning och byggindustri. Plywood ses som ett bra och användbart byggmaterial, och det är dessutom relativt billigt.

Toppval Plywood 2024

Vi har valt dessa Plywood som våra Toppval.>> LÄS MER HÄR

Olika sorters plywood

Det finns, som sagt, ett stort och brett utbud av plywood, som kommer i många olika former. När du ska köpa plywood får du utgå från vad du ska använda den till, och välja typ utifrån det.

Här ger vi en lista, och en liten förklaring till hur de olika typerna är avsedda att användas:

  • Snickeriplywood – detta är en typ av plywood som är lämplig till inredningssnickeri och möbler. Denna plywood har en mycket fin yta och finns i många olika träslag. Snickeriplywood finns i tjocklekar från 3mm.
  • Byggplywood – denna typ av plywood används främst till konstruktioner som inte kräver hållfasthetssorterad plywood. Den är tillverkad av barrträ, som gran och furu. Byggplywood används med fördel bakom plåtintäckningar eller gips, och till emballage och förpackningar. Byggplywood finns i tjocklekar från 9 till 27 mm, och det vanligaste formatet är 2400 x 1200 mm.
  • Formplywood – ska du bygga gjutformar är detta den plywood du ska använda. Formplywood har nämligen en behandlad yta som tål vatten och som lätt släpper från betongen.
  • Konstruktionsplywood – konstruktionsplywood är i hållfasthetsklass P30 och kan användas till bärande konstruktioner. Denna plywood kan användas i alla klimatklasser och tillverkas av gran eller furu. Tjocklekar och mått är de samma som hos byggplywood, det vill säga 9 – 27 mm tjocka och med måtten 2400 x 1200 mm.
  • Spårad plywood – Spårad plywood tillverkas av barrträ, och har 10 mm breda spår med 120 millimeters mellanrum. Denna plywood används bland annat till dörrbeklädnad, ytterfasader, gavelspetsar och takfotsinklädnader.
  • Blindbotten / trossbotten plywood – detta är en konstruktionsplywood som behandlats med bor för att få en bättre motståndskraft mot mögelpåväxt i utsatta konstruktioner. Denna trossbottenskiva klarar också Arbetarskyddsstyrelsens krav på genomtrampningssäkerhet.
  • Marinplywood – en plywood som är avsedd för olika typer av snickerier i båtar. Denna plywood finns både i furu och ädlare träslag, och den är av extra hög kvalitet och är förstås absolut vattenfast.
  • Blocklamell – blocklamell är en speciell typ av lamellskiva vars kärna består av stavlimmat trä. På ytan är det klätt med något, eller några, lager ytfanér.

Olika sorters plywood

Tips för dig som ska köpa plywood

Plywood finns i många olika storlekar och tjocklekar. Vanligtvis tillverkas skivorna i storlekarna 2400 x 1200 eller 2440 x 1220mm. De vanligaste tjocklekarna ligger mellan 6,5 och 30 mm. Det finns både tjockare och tunnare skivor, men det kan hända att du måste beställa om du vill ha skivor med andra mått. Så om du behöver plywoodskivor som är extra tunna, eller tjocka, är det bra att beställa i god tid, så man hinner få hem dem tills du ska ha dem.

Plywood finns i olika kvaliteter för olika användningsområden Du måste alltså köpa plywood som är lämpligt för ditt ändamål. Vissa produkter är, till exempel, belagda med en film som ökar motståndskraften mot fukt och slitage och ger minskad risk för sprickbildning. Dessa plywoodskivor får därmed också ett bättre underlag för målning. Bra att tänka på om du ska måla på plywooden.
Om du ska använda plywooden utomhus där de kommer att utsättas för väder och vind under längre tid måste du välja plywood som uppfyller kraven för väderexponerad plywood. Dessa skivor ska, exempelvis, ha en vattenbeständig limning. det finns flera olika plywoodsorter som är avsedda för användning utomhus och som uppfyller de olika krav som ställs.


Tips på fler av våra köpguider:


Om du står och väljer mellan byggplywood och konstruktionsplywood kan det var bra att känna till skillnaderna. Byggplywood ska nämligen bara användas till tillfälliga avskärmningar, täckningar, snickerier och emballage där man inte behöver de hållfasthetsvärden som finns hos konstruktionsplywood. All konstruktionsplywood är både hållfasthetsklassad och märkt, så att du kan vara säker på att du får en bra produkt som håller. När du köper konstruktionsplywood vet du alltså vilken styrka skivorna har och vilken belastning de klarar.

Skillnaden mellan byggplywood och konstruktionsplywood

Tänk på att skivorna behöver acklimatisera sig i det rum där de ska användas. Det rekommenderas en acklimatisering tid på minst 48 timmar. Detta beror på att träbaserade skivor blir påverkade av varierande luftfuktighet, så det är viktigt att skivorna fuktanpassas till den miljö där de ska sättas upp. Ta bort emballageband, och eventuell papp eller plastförpackning när skivorna ska acklimatiseras.

Skapa med plywood

Plywood är ett mycket användbart material. Om du vill ha ett personligt hem kan du bygga hyllor eller använda plywood som bordsskiva. Eller varför inte klä väggen med plywood och få ett unikt rum.

Snabbmeny:
Toppval Plywood

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin