Byggnadsställning HAKI

Bäst Byggnadsställningar

Snabbmeny:
Toppval Byggnadsställningar

Dela på Facebook Dela på Twitter


Har du ett stort renoveringsprojekt framför dig till vilket du behöver en rejäl ställning? Då kan det vara en god idé att titta på en stabil byggnadsställning från HAKI. Oavsett om du ska passa på att måla om ditt eget hus under semestern, eller om du ägnar dig åt målning och renovering i yrkeslivet, så behöver du pålitliga byggnadsställningar för att kunna göra ett bra jobb. HAKI är välkända för sina byggställningar som håller hög kvalitet. Det går utmärkt att köpa kompletta ställningar men det går även att komplettera en redan befintlig ställning med byggdelar vid behov.

Projekt där en bra byggnadsställning kan vara till nytta

En byggställning kan vara bra att ha, eller rentav nödvändig, vid utförandet av en rad olika projekt. Naturligtvis gäller detta såväl privata projekt som yrkesrelaterade projekt. När det ska bytas fasad på en fastighet kan en ställning vara nödvändig att ha för att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt. Det gäller även när husfasaden ska rengöras för att så småningom målas. Att klättra på en stege är inte särskilt praktiskt i ett sådant läge, och det gör att projektet blir betydligt mer långdraget än det behöver vara. Att ha en skylift kan fungera vid vissa renoveringsarbeten men det är långt ifrån alltid det mest praktiska tillvägagångssättet.
Projekt där en bra byggnadsställning kan vara till nytta

En byggnadsställning kan vara ett otroligt mycket bättre val, eftersom det ger större flexibilitet. Det gör att du snabbt och enkelt kan förflytta dig från en del av fasaden till en annan, och du har alltid någonstans att ställa ifrån dig färgburkar, rengöringsprodukter och annat som kan tänkas behövas för att du ska kunna utföra ditt jobb. Oavsett om du själv ska måla om hela huset på egen hand under dina lediga dagar, eller om du arbetar på en byggplats och ska utföra ett renoveringsarbete tillsammans med ett gäng kollegor är en bra byggställning mycket bra att ha.

Toppval Byggnadsställningar 2024

Vi har valt dessa Byggnadsställningar som våra Toppval.

Att välja byggställning

Hur ska man då tänka när det är dags att välja byggställning? Det viktigaste att fokusera på är naturligtvis säkerheten. Att ha en stabil och solid ställning är A och O för att du tryggt ska kunna jobba och ro projektet i hamn på ett bra sätt. Att välja en ställning från HAKI är ett bra första steg till ett tryggt och bra val. HAKI är nämligen kända för att tillhandahålla byggställningar av god kvalitet. De är också kända för att erbjuda ett brett sortiment, med såväl större som mindre ställningar samt enskilda delar som kan behövas för att komplettera en befintlig lösning.

Att välja byggställning

Fundera över användningsområde

För att kunna göra rätt val är det viktigt att du tar dig tid att fundera över vad det är för typ av projekt du kommer utföra. Ska det bytas plankor uppe vid taket på huset? Eller ska husfasaden putsas? Är det kanske en ommålning som står på schemat? Eller ska husets exteriör tvättas av för att ge ett fräschare intryck? Olika typer av projekt kräver olika ställningar för att säkerheten ska kunna upprätthållas. Om du till exempel ska arbeta på taket eller i närheten av hustaket kan det vara bättre att ha en ställning som är fast monterad, som dessutom är utrustad med högre skydd för ryggen. Det ger en högre säkerhet för dig när du ska ge dig upp och arbeta, eftersom taket ofta har en lutning som gör att ett ökat stöd är till stor fördel. Det finns även rullbara ställningar som är lätta att förflytta. De kan flyttas runt huset i takt med att arbetet fortskrider. Om du till exempel ska måla om huset där hemma kan det vara ett utmärkt val eftersom det ger större flexibilitet.

Fundera över användningsområde


Tips på fler av våra köpguider:


Storlek är förstås viktigt

När du ska välja byggnadsställning från HAKI behöver du förstås fundera över hur stor ställningen behöver vara. Det beror förstås på hur stort huset är, och över hur stor yta det inplanerade arbetet sträcker sig. Ta en titt på vad som erbjuds, så kommer du med största sannolikhet kunna hitta en ställning väl anpassad för det kommande projektet.

Alternativ till byggställning

Upplever du att det känns lite överdrivet att använda en byggnadsställning och funderar på om det finns något annat tänkbart alternativ? Det finns förstås några andra vägar att gå, beroende på vad det är för något du ska göra. Ibland kan en skylift vara ett utmärkt alternativ, om du exempelvis ska måla om plankorna uppe vid taket på huset, eller putsa fönster på en hög fastighet där fönstren kräver putsning från utsidan. En stege kan i vissa enstaka fall också fungera, om du bara ska bättra på små delar av fasaden på en liten stuga exempelvis. I de allra flesta är dock en byggställning av lämplig typ det klart bästa valet.

Hyra eller köpa?

Om du har bestämt dig för att det krävs en HAKI byggställning till ditt kommande renoveringsprojekt, blir nästa sak att fundera över huruvida du vill köpa eller hyra ställningen. Det kan förstås till viss del vara en kostnadsfråga, men det är sällan bara det. Om du vet med dig att du bara kommer använda ställningen vid det här enda tillfället finns det inte någon stor poäng i att faktiskt köpa en ställning. En sådan kostar trots allt en hel del pengar. För en privat husägare som ska måla om huset själv, och räknar med att det behöver göras var tionde eller kanske femtonde år, finns det med andra ord sällan någon lönsamhet i att köpa ställningen. Då kan det vara klokare att hyra ställningen, vilket vanligtvis inte är några problem.

Om du däremot driver ett företag som tar sig an målerier och renoveringsprojekt kommer behovet av bra byggnadsställningar att återkomma med jämna mellanrum. Då kan det vara en god idé att införskaffa bra ställningar som passar de flesta projekt som kan dyka upp. Något som kan vara bra att ha i åtanke, är att det även finns möjlighet att köpa bra begagnade byggställningar. De är vanligtvis i fint skick, och har många år kvar. För den som driver ett mindre företag kan det här vara ett bra alternativ, eftersom det hjälper till att pressa ned utgifterna.

Snabbmeny:
Toppval Byggnadsställningar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin