Dekorsten

Att lägga marksten eller betongplattor i trädgården ger både en snygg och lättskött yta. Men alltför mycket enhetliga plattor kan ge ett lite sterilt intryck. Genom att lägga ut dekor och sjösten som dekor mot plattorna, eller längs med husväggen, kan man få en betydligt mer levande yta. Med dekor och sjösten kan man skapa många vackra effekter i trädgården. Lägg dem, till exempel i blomrabatten, eller intill huset eller uteplatsen för att skapa en havsnära känsla. Sommar, sol och hav hör ihop, och visst vill vi väl ha en känsla av strand även hemma i trädgården. Alla har ju inte förmånen att ha en strandtomt, eller ens bo i närheten av hav eller sjö. Men med sjösten kan man skapa en känsla av att det finns vatten i närheten, och samtidigt få ett läckert inslag i trädgården.

Bäst Dekorsten

Snabbmeny:
Toppval Dekorsten Vanliga frågor


Dekor- och sjösten

Dekorsten finns i massor av varianter, så att du kan matcha husfasad, grusgång eller stenläggning med stenar i rätt nyans. Populärast är sjösten i olika nyanser, med stenar som känns mjuka och lena efter att ha slipats av vattnet under mycket lång tid. Men det finns också andra typer av dekorsten, som granitkross och skifferkross. Du kan alltså få stenar som passar perfekt oavsett vilken effekt du vill uppnå. På skogstomten, till exempel, passar det kanske bättre med dekorstenar som matchar den omgivande naturen.

Behålla fukten i rabatter och planteringar

Dekorsten är också ett utmärkt material att täcka jorden med om du vill behålla fukten i rabatter och planteringar. Här fungerar stenen på precis samma sätt som marktäckande växter. Den behåller fuktigheten och hjälper till att hålla ogräset borta. Täck rabatten med dekor och sjösten om du vill ha en lättskött trädgård.

Täck rabatten med dekor och sjösten om du vill ha en lättskött trädgård.

Snyggt och praktiskt

Att lägga dekorsten intill husfasaden är både snyggt och praktiskt. Dels får du en snygg avslutning på gräsmattan, och dels slipper du skvättande regnvatten som smutsar ner fasaden. Det finns, som sagt, många olika typer av dekorsten, och det finns också olika storlekar. Du kan välja allt mellan större kullerstenar och grövre sjösten till flisat skifferkross eller fin sjöstenssingel i olika färgvarianter.

Toppval Dekorsten 2024

Vi har valt dessa Dekorsten som våra Toppval.
Dekorsten är både fint och är praktiskt eftersom det håller kvar fukten i marken.

===

===

En stenlagd trädgårdsgång

Sten och betong kräver minimalt med skötsel, och när den korta, men underbara, sommaren är här vill man inte tillbringa all tid med att sköta gräsmattor och rensa rabatter och grusgång. Med en stenlagd trädgårdsgång spar du massor av jobb, och med vacker dekorsten kan du lätta upp så att intrycket inte blir hårt och stelt. Har du valt en marksten av betong är det extra värdefullt att kunna lägga till dekorsten som ju är ett äkta naturmaterial, och ger den naturliga känslan som man ibland kan sakna där det bara använts betong.

En stenlagd trädgårdsgång

Dekorstenar som passar bäst i din trädgård

Vill du kunna välja ur hela det varierade sortimentet av dekor och sjösten rekommenderar vi att du tittar här på nätet. Här finns hela utbudet samlat på ett ställe, och du behöver inte åka runt för att se alla varianter och de möjligheter som det stora utbudet ger. Här ser du allt samlat, och kan lättare välja de dekorstenar som passar bäst i din trädgård och för ditt projekt.

dekorstenar som passar bäst i din trädgård

Frågor och svar kring Dekorsten

✅ Vad använder man dekorsten till?

Den här frågan kan ha många olika svar, eftersom kreativiteten är stor bland de som tycker om att göra fint i trädgården. Dekorsten kan användas till många olika ändamål. Det är till exempel vanligt att det används till gångar i trädgården, och som kant i rabatter. I rabatter används det även som marktäckare, för att isolera och för att hålla ogräs borta. För den som har en damm i trädgården kan dekorsten med fördel användas för att skapa en liten strandremsa vid vattnets kant, för att täcka dammduken. Det finns dock även gott om andra användningsmöjligheter. Här hittar du våra Toppval av Dekorsten.

✅ Finns det olika typer av dekorsten?

Ja, det finns gott om olika sorter. Det finns till exempel melerad sjösten, krossat skiffer, krossad granit, marmorkross och flera andra varianter. Den som vill ha vit dekorsten kan utan problem hitta det, och för den som är ute efter svarta dekorstenar är det också fullt möjligt att hitta.

✅ Finns dekorsten i olika storlekar?

Ja, den här typen av stenar finns i många olika storlekar. De minsta stenarna är vanligtvis inte mer än ca 3 mm medan de största kan vara ända upp till 100 mm. Det finns med andra ord stora skillnader och stora möjligheter till flexibilitet. Det gör att det går att hitta lämpliga lösningar oavsett vilken typ av trädgårdsprojekt du arbetar på, oavsett om det är sjöstenar vid sidan av dammen eller om det är marktäckning runt den fina rosbusken.

✅ Vad bör man tänka på när man väljer typ av dekorsten?

Det är klokt att ta en titt på helheten och satsa på en typ av sten som passar bra ihop med såväl husets exteriör som eventuella murar och trappor runt huset och i trädgården. På så sätt kan de nya dekorationerna med stenar bidra till ett harmoniskt och vackert helhetsintryck. Mängden som ska beställas är också viktig att fundera över. Hur mycket du behöver beror dels på vilken stentyp du väljer men också vad det är du tänker göra med stenen. Om du till exempel utgår från en beställning på ett ton dekorsten, så är det till stor del storleken på stenarna som avgör hur stor yta mängden räcker till. Ett ton riktigt små stenar räcker ofta till en yta på mellan 20 och 25 kvm, medan ett ton större dekorsten ofta bara räcker till knappt hälften så stor yta. Det gäller med andra ord att planera och fundera en hel del innan beställningen görs.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Dekorsten Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin