Natursten

Många vill använda naturliga material så långt det är möjligt när man bygger eller renoverar. Trä och sten är exempel på byggmaterial som är populära, och som också fungerar bra i både vanliga, privata, bostäder och offentliga miljöer. Natursten som används för byggnader och anläggningar är alltså sten som bryts ur berggrunden och sedan bearbetas för att få fram de önskade formerna.

Bäst Natursten

Snabbmeny:
Toppval Natursten Vanliga frågor


Flera användningsområden

I byggnader kan man använda natursten både på husfasader, i golv och trappor och till inredningsdetaljer som, exempelvis, öppna spisar och köksbänkar. Natursten finns också i form av plattor och kan användas på samma sätt som kakel och klinker. Plattorna finns i många storlekar och former, med allt från stora plattor till små mosaikplattor som kommer på nät precis som mosaik av glas, klinker och liknande.

Olika ytbehandling ger olika utseende

Stenen som bryts i dagbrott skivas och behandlas på olika sätt beroende vilken typ av byggsten man framställer. Man kan behandla ytan med polering, mattslipning, sandblästring eller bränning. Olika ytbehandling ger olika utseende på den färdiga byggstenen.

Natursten ger ett naturligt uttryck.

Ger ett naturligt uttryck

Natursten kan användas i många av hemmets rum, men de är vanligast där man brukar ha kakel och klinker, som i kök, badrum och hall. Natursten i stället för kakel ger ett naturligt uttryck, och en naturlig färgskala. Natursten finns i många olika nyanser och också i många former. Det gör att det är lätt att hitta sten som passar in oavsett hur du inrett ditt hem och vilken färgskala du gillar. Den stora variationen av former öppnar också upp för egna, personliga lösningar om du vill ha en unik inredning.

Toppval Natursten 2024

Vi har valt dessa som våra Toppval.
Natursten som passar för både golv och vägg.

===

===

Naturliga bergarter

Natursten tillverkas av många olika naturliga bergarter, men tumlad marmor är vanligt förekommande i de plattor man använder för väggar och golv. När man tumlar marmorn får den en lite mattare yta och ett lite slitet utseende med fin patina. Färgskalan på dessa plattor sträcker sin från vita, över ljust beige till gråa och svarta nyanser. Det speciella med natursten, som ju är ett naturligt material, är att det finns färgskiftningar i stenen och att en yta som kläs med natursten därför känns levande

Naturliga bergarter

Med natursten kommer variationen naturligt

Om du tittar på stenar ute i naturen finns det ingen som är helt enfärgad, och heller ingen som är exakt lik en annan. Dessa naturliga olikheter finns naturligtvis också med hos de byggstenar som görs av natursten, och bidrar alltså till en naturlig och levande känsla där stenen används. Sätter du vanligt kakel på väggen måste du själv sätta plattorna enligt ett visst mönster om du inte ska få en vägg som känns platt och enfärgad. Med natursten kommer variationen naturligt. Att sätta natursten på en vägg är inte svårare än att sätta kakel. Natursten är ett dyrare material, vilket gör att många väljer att kombinera stenen med kakel för att få ner kostnaderna.

Natursten är ett bra val både till väggar och golv.

Natursten är ett bra val både till väggar och golv. Det är ett mycket hållbart material som egentligen knappt slits alls. Stenen ger också en alldeles speciell känsla till rummet, som kan vara svår att uppnå med ett annat material.

Frågor och svar kring Natursten

✅ Ska natursten användas utomhus eller inomhus?

Natursten kan användas till såväl utomhusprojekt som för inomhusbruk, vilket är en av de stora fördelarna med det här materialet. Det gör det till ett betydligt mer flexibelt alternativ än exempelvis kakel som inte är tillräckligt hållbart för att användas utomhus. Det kan till exempel användas som golv på en uteplats, som kantsten vid ett trädgårdsland eller till ett golv inomhus. Här hittar du våra Toppval av Natursten.

✅ Vad bör man tänka på om man vill använda sig av natursten?

Det viktigaste att komma ihåg är att natursten inte är en enda stensort. Det finns olika typer av natursten, och de har olika egenskaper. Detta gör att det är ytterst viktigt att välja den sten som är bäst lämpad för just det projekt du har på gång. Granit är till exempel en typ av natursten som är hållbar och kan användas till allt från trappor till garageuppfarter. Skiffer är å andra sidan inte speciellt hållbar och håller inte för bilars belastning, men kan utgöra en vacker kantstensmur exempelvis. Vissa typer av kalksten passar utmärkt som utomhusgolv, för att nämna några exempel. Det är med andra ord inte någon god idé att köpa in en mängd natursten på måfå, för att sedan invänta inspiration. Innan du kan göra dina inköp behöver du veta vad det är för projekt du har på gång, så att du kan välja den rätta stentypen.

✅ Vilken typ av natursten bör man välja om man vill ha ett utomhusgolv som inte är halkigt?

Det finns flera tänkbara alternativ. En uppskattad variant är Ölandskalksten. Den är mjuk och behaglig att gå på, samtidigt som den har en något skrovlig yta som gör att halkrisken minskar jämfört med helt släta stenar.

✅ Vad är viktigt att tänka på när man lägger natursten utomhus?

Något som det kan vara lätt att glömma, men som är mycket viktigt, är att göra ett ordentligt förarbete. Det bör grävas ur och läggas ett rejält dränerande lager som underlag för plattorna. Annars kan plattorna hävas och förstöras om tjälen tränger igenom på vintern. Över det dränerande materialet kan man i vissa fall behöva lägga en fiberduk, samt sedan ett finare material som exempelvis sand, innan det är dags att lägga på naturstenplattorna. Innan stenen läggs ska ytan som den ska ligga på vara slät, platt och hård för det bästa resultatet. Naturligtvis kan förarbetet variera lite beroende på vilken typ av projekt det är som pågår. En stentrappa kräver annat arbete än ett stengolv eller en gång i trädgården.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Natursten Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin