Bultsax

Bäst bultsaxar

Snabbmeny:
Toppval bultsaxar

Dela på Facebook Dela på Twitter


En bultsax kan liknas vid en stor avbitartång som man använder för att klippa olika metallföremål. Med bultsaxen kan man, till exempel, klippa av bultar, grövre kedjor och hänglås. Att den heter bultsax och inte tång beror förmodligen på att den använder en saxkonstruktion, som genom dubbel utväxling, ger extra stor kraft till den främre klippande delen. Tack vare den konstruktionen får saxen extra stor kraft utan att du behöver ta i mer själv.

För att kapa eller klippa i hårdare material

Bultsaxen är kanske inte det första verktyg man skaffar när man sätter ihop sin verktygslåda, men det är faktiskt ett verktyg som kan vara bra att ha om man behöver kapa eller klippa i hårdare material. Det händer ju ibland att man behöver kapa en mutter eller korta av en kedja, och då är bultsaxen det optimala verktyget. Det finns numera också elektriska, och hydrauliska, verktyg med riktigt hög kapacitet om du behöver kapa metall med stora dimensioner. Men, för de flesta är en vanlig, handdriven, bultsax fullt tillräcklig. Utbudet är mycket stort och varierat och det går att hitta bultsaxar för de flesta ändamål. Dessutom till priser som inte gör alltför stora hål i plånboken. Man får mycket verktyg för pengarna oavsett om man väljer en budgetvariant eller en mer avancerad bultsax.

Vem behöver en bultsax?

Även om en bultsax inte är ett måste i alla hemmafixares verktygslåda, så kan man nog ändå säga att den som renoverar hemma eller snickrar lite då och då förr eller senare hamnar i situationer där en bultsax är det enda verktyg som kan lösa problemet. Om du gillar att mecka med bilar och motorer måste du ha tillgång till en bultsax, eftersom du då hanterar hårda material som kräver en bultsax när det ska kapas eller klippas.

Vem behöver en bultsax?

Om du har ett projekt på gång, där du vet att du kanske måste kapa en skruv, få bort en fastrostad mutter eller kapa en kedja, till exempel, bör du nog se till att ha en bra bultsax till hands så du slipper onödiga irritationsmoment. Om du bara ska skaffa en bultsax behöver du fundera över vad det är du ska kapa och knipsa och välja bultsax utefter det.

Toppval bultsaxar 2024

Vi har valt dessa bultsaxar som våra Toppval.>> LÄS MER HÄR


Tips för dig som ska köpa en bultsax

Det finns ett stort och brett utbud av bultsaxar, och andra verktyg, på marknaden. Den som inte jobbar dagligen med sådana verktyg, eller inte har så stor vana, kan därför ha svårt att välja vilken man ska köpa när det är dags.

Tips för dig som ska köpa en bultsax

Som alltid när det gäller verktyg, ska du välja efter dina egna behov och önskemål. I första hand kan du fundera på hur du vill använda den och vad det är du vill kunna knipsa av. Olika bultsaxar klarar av olika material. Men, det är också viktigt att du väljer en bultsax som känns bra att arbeta med, och som ger dig ett bra grepp.

Några punkter att tänka på när du ska välja bultsax är:

  • Tänkt användning
  • Användarvänlighet
  • Livslängd
  • Kapacitet
  • Pris

Hur du har tänkt använda bultsaxen har, som sagt, stor betydelse för vilken sax du bör välja. De flesta tillverkare anger vilken klippkapacitet bultsaxen har, så att du kan välja utifrån dina behov. Om det är mest för att kunna kapa muttrar, klippa upp hänglås och liknande du ska ha din bultsax till behöver du inte satsa på en sax med kapacitet för betydligt kraftigare klipp.

Satsa på en sax med kapacitet för betydligt kraftigare klipp

Du ska givetvis köpa en bultsax som klarar av de klipp du avser, men det är också viktigt att bultsaxen känns bra att arbeta med. Ett bra grepp är förutsättningen för att du ska kunna utnyttja verktygets fulla kapacitet, och det är förstås också betydligt roligare att arbeta med verktyg som känns bekväma i handen. Ett handtag som känns bekvämt för dig är alltså något du bör sträva efter.


Tips på fler av våra köpguider:


Verktyg som håller länge

När vi köper ett verktyg, oavsett om det är en bultsax eller något annat, vill nog de flesta ha ett verktyg som håller länge. Bra kvalitet brukar vara liktydigt med lång livslängd, och ett verktyg som ska klara rejäla klipp utsätts också för en del påfrestningar under arbetet. Är kvaliteten undermålig finns risk för att din bultsax inte håller så länge. Kvalitet och pris hänger för det mesta ihop. Man brukar ju säga att man får vad man betalar för. Men, det behöver inte betyda att du ska köpa den dyraste bultsaxen du hittar. Om du ska ha ett verktyg som du bara använder någon gång då och då kan en enklare, och billigare, modell vara fullt tillräcklig. Använder du bultsax ofta, kanske till och med dagligen, är det klokt att välja en sax som kostar lite mer, och som klarar större påfrestningar.

Andra viktiga aspekter

Ibland är det kanske inte klippkapacitet och styrka som är det viktiga. Om du vill kunna kapa mindre delar, som exempelvis spikar, kedjor och gängstänger i svåråtkomliga utrymmen kan en liten miniatyrbultsax vara det perfekta valet. En sådan bultsax klarar inte att kapa grövre metallföremål, men den kommer åt där du inte kommer åt med en vanlig bultsax. Dessa små bultsaxar brukar vanligtvis klara att klippa föremål med upp till 4-5 millimeters diameter.
Priset på bultsaxar varierar från några hundralappar till ett par tusen. Vill du komplettera verktygslådan med en bultsax, för att ha en till hands om något hårt behöver kapas kan du alltså få en bultsax för 200 – 300 kronor.

Använder du bultsax relativt regelbundet, och klipper i kraftigare material, rekommenderar vi dock att du lägger på några hundra och skaffar en sax som klarar de påfrestningarna och håller länge. Som alltid när det handlar om saker man använder ofta och mycket lönar det sig att satsa på kvalitet, i stället för att köpa det billigaste och riskera att behöva köpa nytt inom kort.

Bultsaxar finns i de flesta järn- och byggbutiker, men det största utbudet hittar du online. Här, på nätet får du en tydlig överblick över de bultsaxar som erbjuds, och du kan på ett enkelt sätt jämföra produkter och priser. På så sätt kan du hitta den bästa bultsaxen för dig till det bästa priset. För även om du satsar på en kvalitetsprodukt är det ju onödigt att betala mer än nödvändigt för den.

Snabbmeny:
Toppval bultsaxar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin