Kakel

När man ska bygga om eller renovera hemma finns det oändligt många val som måste göras. Först och främst måste man förstås ha en plan. Eller i det här fallet snarare en ritning så att man vet exakt vilket jobb som ska utföras. Därefter ska man välja material, färg och form för att skapa just det badrum, kök eller rum som man vill ha. Köket och badrummet är för övrigt de rum de allra flesta helst skulle vilja göra om.

Bäst Kakel

Snabbmeny:
Toppval Kakel Vanliga frågor


Kakel till kök och badrum

Kök och badrum är också de rum som kräver mest både i fråga om arbetsinsats och pengar. I de andra rummen kan det räcka med att byta tapeter och golvbeklädnad för att få ett helt nytt rum. Om du ska göra om ett kök ska hela köksinredningen rivas ut och man måste ha en ny köksinredning med skåp och bänkar, nya vitvaror och nya bänkskivor. Dessutom är det oftast inte tillräckligt med att bara byta tapeter, eftersom man behöver en tåligare väggbeklädnad vid spis och diskho. Här skulle en vanlig tapet bli förstörd på nolltid på grund av stänk och spill från både matlagning och disk. Det finns många olika material att använda som stänkskydd, men trots det stora utbudet väljer de flesta ändå ett klassiskt material. Och det beror förstås på att kakel är både snyggt, tåligt och lätt att hålla rent. Vi har använt kakel i köket i många årtionden, och det är ett material som aldrig känns omodernt.

Visst går det trender och mode i storlek, färg och form på kakelplattorna, men själva materialet står sig bra i konkurrensen. Kakel fyller helt enkelt sin funktion väldigt bra och är dessutom både snyggt och praktiskt. Idag finns också ett så stort och brett utbud av kakel att du kan få ett personligt och unikt kök. Du kan välja kakelplattor som matchar resten av inredningen, och om du följer en speciell inredningsstil finns det plattor som passar just den stilen. Det stora utbudet ger dig också möjlighet att vara kreativ och använda dig av de olika formerna och färgerna som du vill. Man måste alltså inte sätta upp en kakelvägg med likadana plattor på rad om man inte vill. Du kan blanda och mixa för att få just det resultat du vill ha.

Skapa en tålig och lättskött yta

Kakel används oftast just i kök och badrum, men kan givetvis också användas på annat sätt. Överallt där du vill ha en tålig och lättskött yta kan du använda kakel. Varför inte en snygg kakelvägg i hallen, till exempel? Väggarna i hallen brukar utsättas för mycket stänk och smuts, och med en vägg av kakel kan du lätt torka bort smutsen innan den ens hunnit fastna. Eftersom det finns så många olika plattor att välja på, både enfärgade och mönstrade, kan en kakelvägg mycket väl konkurrera ut den snyggaste tapet. Att man använder kakel i kök och badrum beror ju på att detta är utrymmen där det finns mycket fukt och väta, och att kakel är ett material som är väldigt tåligt. Att det dessutom är lätt att göra rent är förstås en extra bonus. Men dessa egenskaper gör ju att kaklet också är lämpligt på andra platser där man vill ha en motståndskraftig och lättstädad yta.

Kakel ger ett elegant och lyxigt intryck.

Ett elegant och lyxigt intryck

Kakel ger ju också ett elegant och lyxigt intryck, och dessutom får man en yta som håller sig fin och fräsch under lång tid utan att den behöver underhållas på något särskilt sätt. Så att klä hallväggen med kakel är inte bara ett sätt att skapa en annorlunda inredning, utan också ett sätt att få en snygg och välkomnande hall. Hallen är ju det första rum alla som besöker dig kommer in i. Det är här som både familj och gäster får det första intrycket och att det första intrycket spelar stor roll för hur man uppfattar hemmet vet vi alla. En hall med snyggt kakel på väggarna ger ett alldeles speciellt intryck, och dessutom är det lätt att hålla hallen ren och städad. Det finns förstås också andra rum där kakel kan både ge inredningen ett lyft och bli ett praktiskt inslag.

Toppval Kakel 2024

Vi har valt dessa Kakelplattor som våra Toppval.
Passar särskilt bra i badrummet eller köket.

===

===

Ett gammalt material

Om vi säger att vi använt kakel i kök och badrum i många årtionden är det kanske en underdrift. Kakel är ett material med mycket gamla anor, som har använts i många sammanhang i hundratals år. Kakel tillverkas av lergods som får en glaserad yta, och tekniken att göra kakel har använts här i Europa ända sedan 1300-talet. Men, kakel har en historia som sträcker sig mycket längre bak i tiden än så. Redan på 1000-talet f. Kr använde man sig i Assyrien av väggplattor i glaserat tegel, och dessa spred sig sedan till bland annat Babylonien och Persien. Via de islamska kulturerna spreds sedan kaklet till Europa under medeltiden, och tillverkningen startade först i Spanien.

Kakel är ett material med mycket gamla anor

Även om det inte är speciellt vanligt här i vårt land har kakel också använts mycket som fasadbeklädnad. Idag används kakel mycket i simhallar och lokaler där man hanterar livsmedel, just för att det är ett väggmaterial som är mycket lätt att hålla rent. Som utvändig beklädnad av kakelugnar har kaklet också en viktig uppgift.

Vanligen förknippar vi nog kakel med väggar i kök och badrum, och det är den användningen som är vanligast för privat bruk.

Kakel förknippas med väggar i kök och badrum

Populärt med stora plattor

Att välja kakel är minsann inte alltid så lätt, inte ens om du vet vilka färger du vill ha. Det finns nämligen kakelplattor i olika storlekar och förmer, och med olika struktur på ytan. Riktigt stora plattor är mycket populärt idag, men för bara några år sedan var det små, lite ojämna kakelplattor som var mest eftertraktade. Kakelplattor med fasade kanter är mycket omtyckta i kök, speciellt om man vill ha en gammaldags köksinredning. Störst utbud av kakel hittar du här på nätet. Här kan du se ett stort och brett sortiment viket förhoppningsvis underlättar valet. Du kan dessutom jämföra priserna, som kan variera kraftigt mellan olika typer av plattor, precis som mellan olika försäljningsställen. Välj dina favoriter, och köp dem till bästa pris här online.

Frågor och svar kring Kakel

✅ Vad bör jag tänka på när jag sätter kakel?

Det är viktigt att komma ihåg att underlaget är viktigt. Spånskivor ska inte användas som underlag, och det ska inte heller träskivor. Istället bör du använda någon typ av spackelunderlag som tål fukt. Detta är relevant om kakelplattorna ska sättas i ett våtutrymme, eller på en plats där det kommer utsättas för fukt och väta, vilket ju ofta är fallet med en produkt som kakel. Det är också, när kaklet ska sättas i ett våtutrymme, viktigt att inte glömma tätskiktet. Det är också bra att tänka på att kakel är lämpligt att sätta på väggar, men inte lika lämpligt för golv. Det bör heller inte användas utomhus. Här hittar du våra Toppval av Kakel.

✅ Kan kakel hjälpa till att få badrummet att se ljusare ut, om det är mörkt i dagsläget?

Ja, det kan det faktiskt göra. Det kan vara en fördel att välja ett blankt kakel om badrummet är mörkt. Det gör nämligen att ljuset reflekteras i kaklet, något som ger ett ljusare intryck.

✅ Finns kakel i olika storlekar?

Ja absolut. Kakelplattor finns i olika storlekar och olika former. Du kan till exempel köpa små kvadratiska kakelplattor i storleken 10×10 cm. Det finns också rektangulära små plattor i storlekar som 6,7×14 cm. Vidare finns det större rektangulära kakelplattor i storleken 9,8×29,8 cm eller 10×20 cm. Det finns också ännu större modeller som är cirka 25×50 cm. Det kan också finnas ännu större plattor, samt mindre plattor i diverse storlekar.

✅ Är vita kakelplattor det bästa valet för den som vill ha ett ljust hem?

Nej, så behöver det inte alltid vara. Vita kakelplattor kan absolut hjälpa till att få ett hem att kännas ljusare, men det finns även andra nyanser som kan ge samma effekt. Du kan till exempel satsa på en ljust grå nyans eller en ljust grön nyans och få ungefär samma effekt, men kanske med lite mer värme. Kakel finns i många olika färger och nyanser, och många av dessa är tillräckligt ljusa för att ge ett ljust intryck i nästan vilket rum som helst.

✅ Varför bör inte kakel användas utomhus?

Materialet är inte tillräckligt hållbart och tåligt för att användas utomhus där det utsätts för större prövningar än inne i ett kök eller badrum. Det blir lätt repor och plattorna spricker lätt eftersom de är porösa.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kakel Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin