Tryckspruta

Alla som har en trädgård, eller odlar växter på balkong eller inomhus råkar någon gång ut för att växterna drabbas av ohyra. Har du trädgård har du förmodligen också ogräs som du vill ha bort. Inomhus och i växthus kan luften ibland bli för torr för att växterna ska trivas riktigt bra. Och allt detta kan faktiskt avhjälpas med hjälp av ett enda redskap. En tryckspruta.

Bäst Tryckspruta

Snabbmeny:
Toppval Trycksprutor Vanliga frågor


Spruta växterna med en tryckspruta

De flesta som får bladlöss eller annan ohyra på sina växter går nog och köper ett insektsmedel på sprayflaska. Och om du bara har enstaka växter som är drabbade, och ohyran är lätt bekämpad, kan det förstås vara en bra lösning. Men, ofta behöver man behandla vid upprepade tillfällen för att bli av med ohyran, och då kan det bli en dyr historia om man köper dessa sprayflaskor. Betydligt billigare blir det att köpa ett bekämpningsmedel som blandas i vatten, och spruta växterna med en tryckspruta. Ofta blir denna behandling också betydligt effektivare eftersom det är lättare att komma åt att spruta alla delar av växten när man använder en tryckspruta.

Många olika användningsområden

Det finns olika modeller och storlekar av trycksprutor, och de har naturligtvis också många olika användningsområden. För ohyrebekämpning på växter fungerar det bra med en mindre modell. Det finns sprutor från cirka en liter, och du kan välja storlek efter hur mycket du har som ska besprutas, om du har tänkt att använda sprutan just för ohyrebekämpning. Sprutan fungerar så att du bygger upp ett tryck inuti sprutan genom att pumpa med ett handtag. när trycket är uppbyggt räcker det med att trycka på en knapp för att spruta. Det gör att denna spruta är betydligt enklare att använda än de vanliga pumpflaskor som ofta säljs som blomsprutor. Trycksprutan är också ett bekvämt redskap när du vill höja luftfuktigheten runt växterna, i fönstret eller i växthuset.

Tryckspruta vid ohyrebekämpning

Vanligtvis använder vi oss av så kallade blomsprutor, eller pumpflaskor, för detta ändamål. Men dessa fungerar inte alltid så bra, och ska du större odlingar kan det bli mycket ansträngande för händerna att spruta med en sån spruta. Med en tryckspruta behöver du bara trycka på en knapp så sprutar flaskan kontinuerligt. Det finns också modeller där du kan spärra sprutknappen så att det sprutar utan att du behöver hålla in den. På de små trycksprutorna sitter sprutmunstycket på själva flaskan, men om du väljer en större modell kan du få en spruta med ett långt munstycke som kan tas lös från flaskan, och som du kan nå in i hörn och skrymslen med. Denna typ av tryckspruta är extra praktisk för besprutning av ogräs, eftersom du kan rikta strålen exakt, och även kan bekämpa ogräs som växer i närheten at andra växter.

Oersättligt hjälpmedel i trädgården

Trycksprutan är ett näst intill oersättligt hjälpmedel i trädgården, men det finns förstås många fler användningsområden för dessa praktiska redskap. Det finns också motordrivna och batteridrivna trycksprutor som är mycket användbara när du ska spruta större ytor. Om du ska bekämpa ogräs eller ohyra in trädgården, eller om du vill gödsla trädgårdslandet eller gräsmattan gör du det enklast med en motordriven spruta. Då behöver du inte pumpa själv för att få upp trycket, och du kan spruta under en längre tid utan att behöva avbryta för att få upp trycket igen. I den motordrivna sprutan hålls trycket uppe hela tiden, med hjälp av motorn. De flesta trycksprutor har reglerbart munstycke så att du själv kan reglera strålen. På så sätt kan du ställa in sprutan för besprutning på ett litet, avgränsat utrymme, till en duschstråle över ett större område.

Toppval Trycksprutor 2024

Vi har valt dessa Trycksprutor som våra Toppval.
Perfekta när du på ett effektivt och renligt sätt vill spruta flytande vätska.

1. Batteridriven tryckspruta – 10 L

Om du har för avsikt att köpa en tryckspruta bör du fundera över vilka egenskaper du vill att den ska ha. Vill du att den ska vara lättanvänd och effektiv? Då kan det vara bra att satsa på en batteridriven tryckspruta som denna. Den rymmer 10 liter och den kan användas till en rad olika ändamål. Av naturliga skäl blir den lättare att använda än de flesta handsprutor och det gör att du även kommer kunna använda den när du tar dig an större projekt på gården.

När du har laddat denna kan du räkna med att kunna använda den i cirka 160 minuter innan det är dags för laddning igen. Det tar cirka 160 minuter att ladda den till fullo. Vikten på detta redskap är 2,9 kg och den har ett maxtryck på 2,5 bar. Detta är en kvalitativ produkt från Hecht, som är ett populärt varumärke när det kommer till den här typen av redskap.

Kolla priset

2. Gloria tryckspruta – Hobby 100

Det finns gott om olika trycksprutor i olika storlekar och det gäller att välja en variant som passar det egna behovet. Om du är på jakt efter en liten, nätt tryckspruta som du kan plocka fram då och då och använda för mindre projekt kan denna modell passa bra. Gloria är en liten tryckspruta som rymmer 1 liter. Den lilla tanken gör förstås att det här inte är rätt redskap för de större projekten. Däremot passar den utmärkt om du bara behöver en liten spruta som dessutom gärna får vara lätt till vikten. Det senare är definitivt ett önskemål som uppfylls med denna produkt. Den väger bara ett halvt kilo vilket gör den otroligt lätt att hantera.

När du köper den här trycksprutan kommer den med ett munstycke som går att justera och en säkerhetsventil. Något som är positivt med denna är att den kan användas inomhus likväl som utomhus.

Kolla priset

3. Tryckspruta Gardena Comfort 5 l

Den här trycksprutan från Gardena gör ditt trädgårdsarbete betydligt enklare. Med hjälp av detta praktiska redskap får du möjlighet att på ett smidigt sätt sköta gödsling och sprutbevattning av växter. Det gör ditt jobb väldigt mycket lättare, i synnerhet om du bor i ett hus med en stor trädgård med gott om växter. Då blir det ett krävande projekt att gödsla eller vattna alla för hand. Med den här trycksprutan däremot går det förhållandevis enkelt.

Det finns goda skäl att välja just den här trycksprutan. Den har ett ergonomiskt handtag som gör användningen så bekväm som möjligt för dig. När du ska fylla på vätska i sprutans behållare är det enkelt, tack vare den genomtänkta designen på öppningen. När du går runt i trädgården kan du bära sprutan över axel tack vare den tillhörande remmen. I tanken ryms 5 liter vätska, vilket gör att du kan gödsla eller vattna ett stort antal växter innan det är dags att fylla på med mer vätska.

Kolla priset

Tvätta av en större vägg eller liknande

En tryckspruta kan användas på många olika sätt. Den kan, till exempel, komma väl till pass om du ska tvätta en större yta, som en vägg eller liknande. Om du blandar rengöringsmedel i vattnet kan du snabbt tvätta hela ytan, och få smutsen att lossna innan du torkar av.

Att bespruta ogräs eller lösa fett

Trycksprutor används också för avfettning av motorer eller annat som behöver tvättas rent. Eftersom man kan ställa in strålen kan man lätt få på avfettningsmedel eller andra rengöringsmedel även på svåråtkomliga ställen. Med sprutan kommer du åt in i minsta skrymsle och eftersom du kan reglera strålen kan du spruta hårdare där det behövs, och använda en mjuk och fin stråle på mer ömtåliga områden.

Att bespruta ogräs eller lösa fett

När du ska köpa en tryckpumpspruta kan det vara bra att fundera på vad du vill använda den till. Ska den bara användas till ett specifikt ändamål är det förstås lätt att välja. Men om du vill kunna använda sprutan för olika ändamål är det viktigt att se till att välja en variant som tål de medel den kan komma att användas tillsammans med. Om du ska bespruta ogräs eller lösa fett, till exempel, måste du välja en tryckspruta som är motståndskraftig mot kemikalier. Om du köper en större spruta är det bra att välja en med bärrem, så att du kan hänga den stora sprutan på ryggen, eller över axeln, när du sprutar så du slipper bära den. På så sätt får du också bägge händerna fria, och kan spruta mer exakt.

Tryckpumpsprutor har många användningsområden.

Tips och inspiration

Här kan du också få reda på vilken tryckspruta som är lämpligast för just det ändamål som är aktuellt för dig. Funderar du på vilken spruta du ska välja kan du få både tips och inspiration här på nätet.

Trycksprutor kan alltså användas till många olika saker, och eftersom utbudet är så stort och varierat är det lätt att hitta en spruta för varje situation. Om du köper en lite större spruta, gärna en motordriven, är du garderad och har ett verktyg som kan vara till stor hjälp både i trädgården, garaget och för andra ändamål inom hemmet.

Frågor och svar kring Trycksprutor

✅ Vad använder man en tryckspruta till?

Den kan användas till ett flertal saker, men främst används den till ogräsbekämpning. Den kan även användas till bevattning. Den rymmer mycket mer än en blomspruta. En tryckspruta rymmer vanligtvis ett flertal liter. Det går även att använda den för att ha i gödningsmedel exempelvis. Det ska dock även nämnas att en del använder trycksprutor i samband med bilvård exempelvis. Dessa produkter kan med andra ord ha flera olika användningsområden. Här hittar du våra Toppval av Trycksprutor.

✅ Hur mycket rymmer en tryckspruta?

Det kan variera från en modell till en annan. Väldigt många av dessa rymmer 5 liter, men det kan finnas alternativ som rymmer både mer och mindre. En modell som rymmer 5 liter är ofta fullt tillräcklig för den som vill använda sprutan i en vanlig trädgård, oavsett om den ska användas till vattning, ogräsbekämpning eller något annat.

✅ Hur mycket kostar trycksprutor?

Eftersom det finns olika modeller med något varierande funktioner finns det också något varierande priser. Det går att hitta små sprutor som bara rymmer cirka 2 liter som kostar under hundralappen men de sprutor på 5 liter som finns på marknaden kostar ofta från cirka 150 kronor och uppåt. Lite mer avancerade modeller kan kosta mellan 300 och 600 kronor.

✅ Vad bör man tänka på vid köp av tryckspruta?

För det första är det förstås viktigt att titta på volymen. Det är viktigt att inte låta sig frestas av ett lågt pris utan att titta på volymen, eftersom det låga priset ibland kan bero på att just den sprutan rymmer mindre. Det kan också vara bra att undersöka om det finns någon säkerhetsventil som reglerar trycket vid behov. Att titta hur lång slangen är kan också vara intressant, eftersom det avgör hur lång räckvidd du har, något som kan vara nog så viktigt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Trycksprutor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin