Planhyvlad ek

Bäst Planhyvlad ek

Snabbmeny:
Toppval Planhyvlad ek

Dela på Facebook Dela på Twitter


Ek är ett vackert och användbart träslag som lämpar sig för många olika snickeriändamål. Planhyvlad ek har, utseendemässigt, en högre kvalitet än hyvlad ek och används därför med fördel för synliga ytor och där hög finish eftersträvas.

Planhyvlad ek – extra tålig

Planhyvlad ek är kvistfritt virke som hyvlats på alla fyra sidor. Detta gör att man får en fin och slät yta, som också är extra tålig. Planhyvlingen gör också att virket blir lätt att bearbeta både med hand- och elverktyg. Ek är ett mycket populärt träslag till inredning av olika slag. Det är ett träslag som är estetiskt attraktivt, samtidigt som det är hårt och tåligt och därför passar till både möbler och andra inredningsdetaljer. När det gäller trä i inredning delar vi in dem efter färg för att skapa en enhetlig och harmonisk helhet.

Ek är ett träslag som har en kall underton / färgtemperatur. Man kan säga att ek har en ljusare och gråare underton än de varma träslagen som har en underton som drar mer åt rött och gult. Ek är ett träslag som står sig i längden, och har behållit sin popularitet under många år och många trender. Som exempel kan nämnas ekparkett, som ses som ett exklusivt inslag i vilket hem som helst. Även när trenderna går mot både ljusare och mörkare golv fungerar ek bra, eftersom man kan använda olja, vax eller lack som är tonade i olika nyanser. På samma sätt kan du givetvis behandla planhyvlad ek, för att få fram exakt den yta eller kulör som du önskar.

Träets naturliga färg och struktur

Träets naturliga färg och struktur

Valet av träslag får en stor påverkan av hur en möbel eller inredningsdetalj ser ut och uppfattas. Träets naturliga färg och struktur betyder väldigt mycket för det färdiga resultatet. Ek är ett av de allra populäraste träslagen när det gäller möbler och inredning. En anledning till att vi så gärna väljer just ek är kanske att man kan välja på så många olika ytbehandlingar, som ger en mycket stor variation. Detta beror till stor del på att ekens naturliga färg gör sig så bra både med olja, såpa, lack och bets. Och var och en av behandlingarna ger träet sitt unika uttryck. En annan orsak till att ek håller sin plats högt upp på topplistan är att det är ett så oerhört hållbart träslag, mycket på grund av att det har en stor motståndskraft mot fukt. Därför är det populärt att använda ek till bänkskivor, bord och stolar. Och möbler i detta träslag håller ofta i generationer, förutsatt att man sköter och vårdar sin möbel.

Toppval Planhyvlad ek 2024

Vårt val av Planhyvlad ek:

Många olika dimensioner att välja på

Precis som vilket virke som helst, så finns också planhyvlad ek i många olika dimensioner och längder. Det betyder att du alltid kan få tag på ek som passar för ditt pågående projekt. Oavsett om du vill ha en köksbänk i ek, dörr- och fönsterfoder eller om du ska tillverka ett vackert matbord av ek, så kan du få tag på lämpliga plankor eller lister som är planhyvlade.

För att bara ge några exempel kan du hitta dimensioner från 9 x 70 till 21 x 120, i längder som ofta ligger på mellan 1000 mm och 2400 mm. Men, det finns också andra dimensioner, så fråga på brädgården eller där du beställer ditt virke, så får du planhyvlad ek i de dimensioner du behöver.
Det vanligaste är kanske att man köper planhyvlad ek i obehandlat skick, men det går också att få med olika behandlingar och färgsättningar.

Många olika dimensioner att välja på

Ytbehandling för planhyvlad ek

Ek är snyggt som det är, obehandlat, men beroende på hur du ska använda det kan det kanske behövas en ytbehandling. Ett golv, till exempel, behöver behandlas för att stå emot smuts och väta. Tidigare var det nästan självklart att man skulle lacka ett ekgolv, men det finns också andra behandlingar som ger samma skydd, men en helt annan yta. ett golv som behandlats med olja, till exempel, får en mer naturlig yta, som känns len och mjuk när man tar på den. Varje gång man oljar träet, oavsett om det är ett golv, en möbel eller något annat, så mättas träet. Träets uppsugningsförmåga blir väldigt låg, och ytan blir mycket motståndskraftig mot fett. Men, man bör ändå vara uppmärksam på, och torka bort, fläckar av andra vätskor, eftersom dessa kan ge mörka fläckar i träet om de får ligga kvar.


Tips på fler av våra köpguider:


Det finns också pigmenterad olja om du vill ändra den naturliga nyansen. Vitolja är en populär olja, men det finns också oljor som har pigment i andra färger och nyanser. Det går alltså att både få ljusare och mörkare trä beroende på vilken olja du använder. Om du vill lacka ek behöver du inte få den blanka, klarlackade ytan om du inte vill. Det finns också matta lacker, som på grund av sin matthet gör att man knappt kan se att träet är behandlat. Oavsett om du använder klar eller matt lack, får du en behandling som gör att träet kräver ett minimum av underhåll. Lack täpper igen träets porer, hindrar uttorkning och gör att det blir lätt att torka bort alla typer av fläckar. Med en lackbehandling behåller du också träets naturliga färg och nyans.

Ytbehandling för planhyvlad ek

En gammal beprövad behandling, kanske främst av golv, är såpa. Såpa lämpar sig utmärkt för träslag som ek, ask och bok. Med såpa får man ett ljust och vackert resultat, utan att man förlorar träets naturliga karaktär. Såpa ger en vacker och hållbar yta, men ger inte riktigt samma motståndskraft mot fett och fläckar som lack eller olja.

Om du vill ha en annan färg, eller annan yta, kan du givetvis också måla, eller betsa eken i den nyans du önskar. Planhyvlad ek lämpar sig ypperligt för många olika ytbehandlingar, eftersom ytan är mycket slät och på alla fyra sidor.

Pris

Priset på planhyvlad ek är beroende på dimension. Priset anges oftast per meter och vanligen är priset per meter högre ju större dimension virket har. Du får helt enkelt betala för mängden trä. Meterpriset varierar mellan olika försäljare, så jämför gärna priser innan du köper ditt virke.

Snabbmeny:
Toppval Planhyvlad ek

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin