Glasblock

Glasblock, eller glasbetong som det också heter, är ett mycket användbart byggmaterial som ger en unik känsla och ett mycket bra ljusinsläpp.

Bäst Glasblock

Snabbmeny:
Toppval Glasblock Vanliga frågor


Den traditionella användningen av glasblock

Alla som har sett Bond-filmer, eller som var med själva på 60-talet har förmodligen sett en vägg av glasblock och vilken effekt den kan ge. Detta var ett material som var mycket populärt på 60-talet, men som nu börjat återupptäckas. Allt fler vill dra nytta av glasblockens fantastiska förmåga att släppa in ljus utan att ge full insyn. Glasblock släpper in så mycket som 85% av det rakt fallande ljuset, och trots det kan du inte se detaljer genom blocken. Den traditionella användningen av glasblock är i badrum, där man ofta har dem som avskiljare mellan dusch och övrig inredning. Man får en avskild duschhörna utan full insyn, men ändå ljuset från resten av badrummet. Dessutom får man också en duschvägg som fångar upp vattenstänk.

Bygga väggar av glasblock

Glasblock är inte bara praktiska och snygga i badrummet. Du kan i princip använda blocken som avskiljare i alla rum. Extra praktiskt är det kanske i köket och hallen, men du kan som sagt bygga väggar av glasblock var som helst i rummet där du vill ha en rumsavdelare som inte stjäl ljus, men som ger ett insynsskydd. I offentlig miljö har glasbetong använts länge, men trenden går nu mot allt mer användande i privata hem. Och med den enorma användbarhet som dessa block har kommer de givetvis att bli ännu mer populära. Det finns inte många begränsningar alls för vad man kan bygga av glasblock.

Glasblock som avskiljare

Egentligen kan vi bara hitta två. Den ena begränsande faktorn är att man inte kan använda glasblock till en bärande vägg, vilket kanske kan sätta käppar i hjulet för någon som tänkt bygga med blocken. Och den andra, som vi kan komma på, är din egen fantasi. Den egna fantasin är det som sätter gränsen för hur du kan utnyttja dessa praktiska och snygga byggelement, som kan bidra till att skapa verkligt unika miljöer lite varstans i hemmet.

Toppval Glasblock 2024

Vi har valt dessa Glasblock som våra Toppval.
Utmärkt byggmaterial som både isolerar och släpper igenom ljus.

===

===

Block i många färger och storlekar

De flesta tänker nog på färglösa block, men det finns glasblock i många färger och också i olika storlekar. Det finns också block i olika prisklasser där priserna faktiskt kan skilja sig åt ganska rejält. De dyrare blocken kan faktiskt vara dubbelt så dyra som de billigaste. Och det som gör prisskillnaden är förstås kvaliteten. De billigaste blocken är inte alltid typgodkända och brandklassade. Ska man bygga en yttervägg eller en duschvägg, där det är blött och fuktigt, rekommenderas att man köper någon av de dyrare varianterna för att vara säker på att väggen klarar de påfrestningar den utsätts för. Men, om man bara ska bygga något mindre projekt klarar man sig förmodligen lika bra med de billigare blocken som man kan hitta i de flesta byggvaruhus.

Block i många färger och storlekar

Det finns två olika sätt att bygga med glasbetong. Endera kan man mura med glasbetongbruk och distanskryss ( för att få rätt avstånd och raka linjer), eller så väljer man det nya, moderna sättet att montera glasblock, med clips och fogmassa / silikon.

Att montera glasblock

Frågor och svar kring Glasblock

✅ Vad används glasblock till?

De kan användas till en rad olika saker. Det är till exempel vanligt att de används till att bygga glasväggar i duschrum. Det finns flera fördelar som gör detta till en omtyckt lösning. Den här typen av vägg är enkel att hålla ren. Den släpper också igenom ljus på ett oslagbart sätt, så för den som vill försöka hålla badrummet så ljust och öppet som möjligt är en glasvägg till duschen en alldeles utmärkt möjlighet. Det finns dock även gott om andra användningsområden. Ett glasblock kan användas istället för ett vanligt fönster när det ska bytas fönster i källaren. För den som vill ha ett hem med stor öppenhet och maximalt ljusinsläpp kan även innerväggar av just glasblock vara en fin lösning. Här hittar du våra Toppval av Glasblock.

✅ Vad ska man tänka på när man ska använda glasblock?

Det första du behöver tänka på är att skaffa det material och de verktyg du kommer att behöva. Om du till exempel vill sätta upp en glasblocksbetongvägg behöver du glasbetongbruk. Det du då behöver tänka på är att det torkar snabbt och då blir så gott som omöjligt att få bort, så när du monterat glasblocken på bädden av betongbruk behöver du jobba snabbt med att få bort bruk från glasblocken. Se också till att välja glasblock vars kvalitet håller för det syfte du har. Tänk på att glasblock som ska användas våtrum behöver vara lämpade för detta, och glasblock som ska användas utomhus behöver klara detta. Vissa är till exempel brandklassade medan andra inte är det.

✅ Kan man köpa glasblock i set om flera, eller behöver man köpa dem styckevis?

Det går att göra båda delarna. Glasblock säljs styckevis för den som bara vill köpa några få, eller som helt fritt vill kunna välja antal. De säljs dock även i färdiga paket, där det i vissa fall även följer med monteringsset, om det till exempel handlar om material till en duschvägg.

✅ Kan man använda en vägg av glasblock som bärande vägg?

Nej, en glasblocksvägg håller inte som bärande, där behöver ett annat material stötta upp. Detta är det förstås mycket viktigt att tänka på för den som planerar ett hem med gott om öppenhet och ljusinsläpp.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Glasblock Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin