Hakgångjärn

Bäst Hakgångjärn

Snabbmeny:
Toppval Hakgångjärn

Dela på Facebook Dela på Twitter


Om trädgården omges av ett staket eller en häck kan du fullborda det hela genom att sätta upp en vacker grind vid infarten. Och en snygg och funktionell grind kräver förstås bra gångjärn, både av estetiska och funktionella skäl. Till grinden väljer du hakgångjärn, som verkligen klarar att hålla grinden. Hakgångjärn är också lämpliga för dörrar, som exempelvis dörrar på uthus och ladugårdar.

Hakgångjärn – för en stabil upphängning

Med hakgångjärn får du en stabil upphängning, och det blir lätt att lyfta av grinden, eller dörren, när det är dags att måla om den. Namnet berättar lite om hur denna typ av gångjärn fungerar. Man monterar en tapp på grindstolpen, eller i dörrkarmen, och själva gångjärnet, som har monterats på dörr eller grind hakas sedan på tappen. När du behöver ta bort grinden är det bara att lyfta och haka av. Hakgångjärn är ofta ganska långa, och blir därför stabila. Om du, till exempel, väljer ett hakgångjärn som är täcker hela grindens bredd får du en mycket stabil konstruktion, och gångjärnet klarar av att hålla grinden så den inte hänger snett efter en stund.

Det estetiska har stor betydelse

Just till grindar väljer man ofta ett gångjärn som inte bara är stabilt, utan också blir en snygg byggnadsdetalj. Hakgångjärn i gjutjärn eller varmförzinkat plattjärn, är mycket populära på trädgårdsgrindar, till exempel. Men, du kan också få rejäla hakgångjärn i galvaniserat stål.

Att välja rätt gångjärn när man bygger en grind

Generellt kan sägas att det är viktigt att välja rätt gångjärn när man bygger en grind. Det krävs en hel del jobb för att få grindstolparna att stå rakt, och hålla sig på plats. Och det är synd att sabotera det jobbet genom att montera dit gångjärn som inte orkar hålla grinden. Då blir den sned och skev oavsett hur stabila och raka grindstolparna än är.

Hakgångjärn är också de typ av gångjärn som ofta används till dörrar på ladugårdar, bodar, garage och andra uthus. Ofta ser man svarta järnbeslag, som påminner om smide, på faluröda dörrar. Men det är också vanligt att de långa gångjärnen är inmålade med samma färg som själva dörren. Det är naturligtvis en fråga om tycke och smak, om man vill ha gångjärn som smälter in eller som fungerar som en snygg byggnadsdetalj.

Toppval Hakgångjärn 2024

Vi har valt dessa Hakgångjärn som våra Toppval.

Att tänka på när du ska köpa hakgångjärn

Hakgångjärn finns i olika material och i olika storlekar. Att bestämma vilka gångjärn man ska ha är ett av alla de beslut som ska tas vid ett bygge. Beslut som en del tycker är jobbiga medan andra tycker att det är en kul del av planeringen. Vilket material du ska ha är mestadels en smaksak. Vill du ha gångjärn som ser ut som gamla tiders smidda gångjärn kan du välja mellan äkta vara, som ofta finns hos byggnadsvårdsbutiker och liknande, och svarta gångjärn i galvaniserat stål eller järn som präglats för att få utseende av smide.

Att tänka på när du ska köpa hakgångjärn

Om du tänker måla gångjärnen för att få dem så diskreta som möjligt behöver du förstås inte tänka på hur materialet ser ut. Då kan du använda hakgångjärn i vilket material som helst som finns på marknaden.

Utgå från den grind som gångjärnet ska sitta på

När du väljer gångjärn måste du givetvis utgå från den dörr, eller grind, som gångjärnet ska sitta på. Ju större och tyngre dörr, desto längre och kraftigare gångjärn behöver du ha. Gångjärnen finns, som sagt, i olika längder och i olika dimensioner. Men, det finns också olika modeller, där en del är bockade. Det kan vara bra att tänka på att gångjärnen faktiskt har betydelse för grindens stabilitet. Naturligtvis är konstruktionen i sig viktig om du snickrar en grind, eller dörr.

Det är faktiskt så att ett rejält gångjärn också gör konstruktionen starkare. Och hakgångjärn, som kan fås i stora längder och dimensioner, kan få en betydande påverkan på grindens stabilitet. Välj en passande storlek för projektet, och ett starkt och hållbart material om det handlar om stora tyngder. Kom ihåg att se efter att det följer med hake / tapp när du köper gångjärnet. Om inte måste du köpa dessa separat, eftersom båda delar krävs för att få ett fungerande gångjärn. I de allra flesta fall behöver man två hakgångjärn på varje dörr / grind. Ett upptill och ett nedtill, för att dörren ska hänga rakt och inte bli hängande.


Tips på fler av våra köpguider:


När använder man hakgångjärn

Hakgångjärn används med fördel till grindar, som exempelvis trädgårdsgrindar. Men, de är också mycket användbara ladugårdsdörrar, uthusdörrar, friggebodar och större träportar. Hakgångjärnen är estetiskt tilltalande och kan ge grinden / dörren det där lilla extra. De finns dessutom att köpa både med obehandlad yta och lackerade i svart eller vitt, så att du kan få gångjärn som passar in oavsett vilken typ av byggnad det handlar om. Omålade hakgångjärn kan målas, om du till exempel vill ha gångjärn i samma färg som dörren eller grinden.

När använder man hakgångjärn

Med sitt speciella utseende passar mindre hakgångjärn också bra till skåp och liknande om du snickrar eller renoverar möbler själv. Med hakgångjärn på skåpdörrarna kan du skapa en unik och personlig möbel av ett gammalt skåp, eller kanske rentav ett masstillverkat skåp från det stora varuhuset. Ett så kallat hack på ett enkelt sätt. Den som verkligen vill sätta sin personliga prägel på inredningen kan byta ut de vanliga gångjärnen på köksskåp eller inbyggda garderober, och montera hakgångjärn istället. Här får man kanske hålla sig till de mindre modellerna för att gångjärnen inte ska bli allt för dominerande.

Snygga grindar med hakgångjärn

En snygg grind vid infarten till huset är en dröm för många. Det finns gott om ritningar på fina grindar, både på nätet och i inredningstidningar. En vit solgrind, eller en klassisk grind med vita spjälor osar av svensk sommar. Lägg därtill snygga svarta hakgångjärn, som ger intryck av äkta gamla gjutjärnsbeslag, och drömbilden är komplett.

Det bästa är att det inte behöver stanna vid en dröm. Om du kan hantera hammare och såg någorlunda kan du snickra ihop en välkomnande grind vid entrén. Och om du är noga när du sätter stolparna, och kröner ditt verk med snygga hakgångjärn kommer grinden att sitta där den ska i många år. ett relativt litet jobb som höjer det estetiska värdet på huset rejält.

Snabbmeny:
Toppval Hakgångjärn

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin