Häftpistol

Bäst Häftpistoler

Snabbmeny:
Toppval Häftpistoler

Dela på Facebook Dela på Twitter


Oavsett om du är en hobbyfixare eller professionell snickare är bra verktyg ett måste. Det är både enklare och roligare att utföra arbeten om man har de rätta verktygen. Häftpistolen är ett verktyg som man kanske inte tänker på i första hand när man ska fylla på verktygslådan. Men, faktum är att en häftpistol är så användbar att den borde finnas i varje hem. Det finns häftpistoler för nästan alla typer av jobb, och för alla användare. Om du inte har så stor styrka i händerna, och tycker att det är svårt att trycka av en vanlig, manuell häftpistol, kan du välja en elektrisk häftpistol, eller en som är tryckluftsdriven. Då behöver du bara rikta in häftpistolen och trycka på en knapp för att skjuta in stiftet. Det finns små enkla häftpistoler som är perfekta för diverse hobbyarbeten, och stora, kraftiga apparater som klarar mer avancerade jobb. Det finns med andra ord häftpistoler för alla, oavsett vilken kunskap och erfarenhet du har och vilken sorts projekt det är du håller på med.

Olika typer av häftpistoler

När man talar om häftpistol tänker kanske de flesta på den manuella varianten, men det finns faktiskt flera olika typer av häftpistoler. Förutom de manuella häftpistolerna kan du också välja bland elektriska och tryckluftsdrivna. En manuell häftpistol är praktisk på många sätt. Den är lätt att hantera, och lätt att bära med sig. För mindre projekt, där du ska fästa ett begränsat antal häftklammer, är detta den perfekta varianten. Manuella häftpistoler finns både i plast, aluminium och stål. Häftpistoler av plast är extra lätta att hantera och lämpar sig bra för enklare projekt i hemmet.

Olika typer av häftpistoler

Vill du ha en häftpistol som håller längre och inte är så ömtålig är det bättre att välja en variant i stål eller aluminium. Dessa lämpar sig för lite större projekt, kraftigare material och användning utomhus. Om du har större projekt på gång, eller om du tycker att det är tungt att rycka av den manuella häftpistolen är det en god idé att skaffa en elektrisk häftpistol. Dessa ger både mer kraft och precision än den manuella varianten. En elektrisk häftpistol är mycket effektiv när du jobbar i tak, hörn eller trånga utrymmen. Där det är svårt att komma åt är det betydligt enklare att arbeta med en elektrisk häftpistol än en manuell. Den elektriska apparaten låter dig också jobba snabbare, vilket kan vara till stor fördel om du har många klamrar att fästa. Den elektriska häftpistolen kommer oftast med sladd, men det finns också batteridrivna varianter vilket gör att du kan arbeta med dem även där det inte finns elektriska uttag. Om du tycker att det är besvärligt att hantera en sladd kan en batteridriven elektrisk häftpistol vara det perfekta valet för dig.

Utöver dessa två nämnda typer av häftpistoler finns det också de som drivs av tryckluft. En tryckluftsdriven häftpistol är extremt kraftfull och effektiv. Detta är en variant av häftpistol som oftast används professionellt. Men, det är också ett verktyg som lämpar sig utmärkt om du ska lägga golv, sätta panel eller utföra liknande jobb som kräver många och långa häftklamrar. Eftersom en tryckluftsdriven häftpistol är beroende av att vara kopplad till en kompressor har den begränsad rörlighet. Den är också lite tyngre än de elektriska pistolerna.

Toppval Häftpistoler 2024

Vi har valt dessa Häftpistoler som våra Toppval.

Tips för dig som ska köpa häftpistol

Det stora och breda utbudet av häftpistoler gör att alla kan hitta ett verktyg som passar, oavsett om det handlar om stora eller små projekt. Men, ett stort utbud kan också göra det svårt att veta vad man ska välja. I första hand får du utgå från hur, och till vad, du vill kunna använda din häftpistol.

Om du vill skaffa ett verktyg som gör att du snabbt och enkelt kan fästa saker vid mindre hobbyprojekt, är en vanlig manuell häftpistol ett bra val. Detta är ett verktyg som är bra att ha liggande eftersom den är så användbar vid många tillfällen.

Tips för dig som ska köpa häftpistol

Om du ska skaffa en häftpistol inför ett speciellt projekt, får du ta hänsyn till projektets art, hur många klamrar som ska skjutas fast, hur långa klamrar som behövs och materialet som ska hanteras.

Några saker att ta hänsyn till när du ska välja häftpistol är:

  • Kraftkälla
  • Användarvänlighet och komfort
  • Effekt
  • Vilka klammerlängder som stöds
  • Storlek och vikt
  • Speciella önskemål

Första valet handlar alltså om vilken typ av häftpistol du ska ha. Om du inte ska använda häftpistolen professionellt är förmodligen en manuell eller en elektrisk fullt tillräckligt. De manuella häftpistolerna är billigast, men om du använder den ofta och till större arbeten kan det vara idé att investera i en elektrisk. En manuell häftpistol är i och för sig enkel att hantera, men den kräver en del handkraft vilket du slipper om du väljer en elektrisk variant.
Komfort och hanterbarhet är viktiga faktorer, i synnerhet om du väljer en manuell häftpistol. De olika modellerna passar oss olika, bland annat beroende på hur stora händer vi har. För den som har små händer kan det vara svårt att få tillräckligt bra tag för att få kraft nog att trycka av häftpistolen. Testa gärna olika modeller för att känna vilken som passar dig och dina händer bäst. Om du har svårt att få grepp om handtaget så att det blir svårt att trycka ihop, kan en elektrisk häftpistol vara ett bättre val.

Viktigt med rätt effekt


Tips på fler av våra köpguider:


Viktigt med rätt effekt

Valet av häftpistol är förstås beroende av vilken effekt du behöver ha ut. För en stark maskin, med hög effekt, behöver du välja elektriskt, eller kanske till och med en lufttrycksdriven häftpistol om du vill ha ett riktigt kraftfullt verktyg. Som du säkert vet finns det klamrar i olika längder, bredder och tjocklekar. Det är viktigt att du kollar vilka klamrar som stöds av den häftpistol du tänker köpa, så att du får ett verktyg som du kan utnyttja fullt ut till dina projekt.

Storlek och vikt på häftpistolen handlar till största delen om att få en maskin som är bekväm att använda, men som är kraftig nog att klara jobbet. En häftpistol är ju ett handhållet verktyg, varför vikten kan vara av stor betydelse för användarvänligheten. Utöver detta är det dina personliga önskemål som styr valet av häftpistol.

Snabbmeny:
Toppval Häftpistoler

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin