Mursten

Genom att bygga en mur eller en stödmur kan du förändra trädgården efter dina behov och önskemål. En stödmur kan vara till bra hjälp om du vill jämna ut en sluttande tomt, men den är också både snygg och praktisk i andra sammanhang.

Bäst Mursten

Snabbmeny:
Toppval Mursten Vanliga frågor


En stödmur – ett snyggt inslag i trädgården

En stödmur är, till skillnad från en fristående mur, en mur med fyllnadsmassor bakom. Muren är, med andra ord, ensidig och du ser inte baksidan. En stödmur har både en funktion och är ett snyggt inslag i trädgården. Det finns många anledningar till att anlägga en stödmur, som till exempel att vinna tomtyta, skapa intressanta nivåskillnader, ge stöd till rabatter eller att skapa förutsättningar för bygge med marksten.

Både i natursten och betong

Murstenar finns både i natursten och betong. Vanligast är att man använder sig av betongstenar eftersom de är betydligt billigare än mursten av natursten. Det finns många olika typer av mursten, och många av dem är behandlade så att de är mycket svåra att skilja från naturlig sten med blotta ögat. Vissa stenar är tumlade och behandlade för att få ett antikt utseende, och efterlikna sten som man gått på, eller slitit på annat sätt, i århundraden. Man kan också få mursten med exempelvis granitkaraktär, eller någon annan stenart som man gillar. En del mursten har sinnrika konstruktioner som gör att man kan bygga lutande murar utan att riskera att muren rasar.

Toppval Mursten 2024

Vi har valt dessa Mursten som våra Toppval.
Stenar för att stödja, markera och avgränsa områden i trädgården. Lätthanterliga stenar som bl.a passar utmärkt till låga, fristående murar.

===

===

Att bygga en mur med mursten

Man kan bygga en mur med mursten på olika sätt. De flesta stenar går att bara lägga lösa ovanpå varandra. Vill man ha en stabilare mur kan man ”limma” med betonglim eller helt enkelt mura en mur. Hur man gör beror förstås på vilket resultat man vill ha, och hur marken är beskaffad. På mark som rör sig mycket rekommenderas att man fäster samman stenarna, så att muren inte flyttar på sig under vintern. Om stenarna ligger lösa finns också risk för att de lossnar och muren rasar om barnen hoppar på stenarna.

Snygga murstenar

Det finns också murstenar som har spår eller låsklack, som gör att de hakar i varandra och på så sätt låser muren. Med sådana stenar kan det räcka med att limma eller mura fast översta lagret i muren. du får helt enkelt se till vad din mur kommer att utsättas för när du bestämmer hur noga du ska fixera den. En låg stödmur mot gatan, som är vanligt idag, ställer inte samma krav på monteringen som en hög stödmur där stora jordmassor trycker på bakifrån. Men, för att vara säker kan det förstås vara bra att sätta ihop murstenarna med betonglim eller tunnfogbruk.

Stenar vid trädgårdsanläggning

Sten vid trädgårdsanläggning

Murstenar kan du förstås köpa i bygghandeln och på andra ställen där man säljer material för trädgårdsanläggning. Vill du kunna välja ur ett brett sortiment, med musten från alla tillverkarna på marknaden rekommenderar vi att du tittar här på nätet. Här finner du det största utbudet, och du har alla stenarna samlade på ett ställe. Du kan se alla olika typer av stenar, och du kan dessutom se bilder på hur de används, för att hitta rätt mursten för ditt projekt.

Frågor och svar kring Mursten

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa mursten?

Det du först och främst bör tänka på är att det finns olika typer av mursten och det kan finnas skillnader när det kommer till såväl utseende som behov av underhåll. Hur hög muren du ska bygga är, var den ska placeras och vilket intryck du vill skapa är alla faktorer som spelar roll när du ska välja stensort. Att välja rätt kombination av murstenar är också viktigt. Du behöver förmodligen både toppsten, hörnsten och normalblock. Det finns också de som vill ha ett mer naturligt intryck och därför vill ha naturligt formad mursten som kan staplas ovanpå varandra till en lägre stenmur. De kan till exempel fungera som en låg mur runt ett trädgårdsland eller liknande. Här hittar du våra Toppval av Mursten.

✅ Behöver man anlita hjälp för att bygga en mur av mursten, eller är det ett projekt man kan våga sig på själv?

Det beror förstås helt på ditt eget mod och dina förutsättningar. Visst krävs det en stor dos noggrannhet och tid, men det är inte på något sätt omöjligt. För att du själv ska kunna utföra arbetet krävs dock att du införskaffar en del verktyg, om du inte redan har sådana. Du behöver exempelvis en murslev och en fogslev. Vidare behöver du murarhammare, murbruksbalja och en rotborste. Ett vattenpass kanske du redan har, men om inte behöver du införskaffa ett sådant för att kunna säkerställa att muren blir rak. En tumstock och en penna kan du också ha användning för, liksom en hink och en vattenslang.

✅ Vilken typ av sten används som mursten?

Det finns olika typer att välja på. Du kan till exempel köpa mursten av tegel, granit, betong och kalksten.

✅ Kan mursten användas till något annat än enbart att bygga en stenmur?

Ja, det finns även andra projekt där mursten kan komma till användning. Det har på senare år till exempel blivit populärt att bygga en egen grill med hjälp av den här sortens sten. Det ger en rustik och hållbar grill som pryder trädgården såväl hemma vid bostaden som vid sommarstugan.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Mursten Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin