Trallskruv

Bäst Trallskruvar

Snabbmeny:
Toppval Trallskruvar

Dela på Facebook Dela på Twitter


För att få ett så bra resultat som möjligt vid dina projekt är det viktigt att använda rätt saker. Rätt verktyg underlättar arbetet, och rätt material ger ett bra resultat. Visst kan man tycka att det borde fungera med vilken skruv som helst, bara det går att skruva fast en bräda med den. Men, det finns olika typer av skruv och spik, och de är avsedda för olika ändamål. Därför har de också olika egenskaper, för att de ska fungera så bra som möjligt för just det de är avsedda för.

Trallskruv är ett exempel på skruvar som är anpassade efter speciella ändamål. De används i första hand för att skruva trallvirke när man bygger altaner och liknande, men de går också alldeles utmärkt att använda till att fästa panel, bygga staket eller andra uteprojekt där trallvirke är inblandat. Trallskruvar finns både som ytbehandlade och som rostfria. De ytbehandlade skruvarna fungerar i de flesta sammanhang, men där det ställs högre krav på att skruvarna är rostbeständiga rekommenderar vi att du använder rostfria trallskruv.

Det unika med trallskruven

Skillnaden mellan trallskruv och andra skruvar är att trallskruven är mjukare. Detta är för att den ska kunna anpassa sig efter trallen när denna sväller eller torkar. Trallvirke, i ett trädäck eller annan konstruktion, reagerar på skillnader i luftfuktighet och kommer alltid att röra sig under årets gång. Därför ska man alltid använda den speciella trallskruven när man fäster trall. Använder du vanliga skruv är risken mycket stor att dessa kommer att gå av när träet börjar röra på sig. Rätt skruv och rätt avstånd mellan trallen är mycket viktigt för att få ett bra och hållbart resultat. Trallskruv är alltså ett måste när du ska skruva fast trall. Men, det är också viktigt att du väljer rätt trallskruv efter projekt, placering och material.

Tips för dig som ska köpa trallskruv

Om du ska bygga altangolv, eller har något annat projekt där du använder trallvirke är det trallskruv du ska använda. Det finns olika typer av trallskruv, och de finns också i olika dimensioner. Du får välja skruv efter det projekt du håller på med. Om det ställs stora krav på rostbeständighet bör du välja rostfria trallskruv, men i de flesta fall kan du använda ytbehandlade skruvar. Klimatet kan också påverka skruven. På västkusten, till exempel, rostar de lättare och därför bör du välja rostfria trallskruv om ditt bygge ligger där. I stadsmiljö ökar risken för korrosion, vilket också är viktigt att tänka på när du gör ditt val av skruv. Om du bygger ett trädäck runt en pool, bör du absolut välja rostfria trallskruv eftersom de kommer att utsättas för väta i stor utsträckning.

Tips för dig som ska köpa trallskruv

Om det handlar om en större konstruktion är det bra att tänka på att det kommer att bli större rörelser i trallvirket. Därför är det bra att använda kraftigare skruv till de större projekten. Annars är tumregeln att trallskruven bör vara två gånger längre än materialet den ska sitta i. Det kan också vara bra att försöka räkna ut hur mycket trallskruv som går åt till ditt projekt, så att du slipper avbryta arbetet för att det är slut på skruv. Hur mycket skruv som går åt beror både på vilket trallvirke du använder och hur långt avståndet mellan reglarna är. Om du använder trallvirke med dimensionerna 22 x 95 och ett regelavstånd på 40 cm går det åt cirka 54 skruv per kvadratmeter. Med trallvirke 28 x 120 och ett regelavstånd på 60 cm är åtgången cirka 34 stycken per kvadratmeter.

Tänk på att du ska ha en luftspalt mellan trallen när du fäster den. Detta för att trallen ska ha utrymme att svälla vid olika luftfuktighet. Om du fäster trallen direkt an finns risk att brädorna sväller och vrider sig och då kan skruvarna i värsta fall gå av. Tänk också på att inte skruva ner trallskruvarna för långt ner i virket. Skruvskallen får sticka ner maximalt en millimeter ner i träet när du skruvar fast trallen. Man ska kunna se hela skruvskallen när du skruvat färdigt.

Toppval Trallskruvar 2024

Vi har valt dessa Trallskruvar som våra Toppval.

Välj rätt kvalitet på trallskruven

Trallskruv finns i olika kvaliteter, som är avsedda för olika ändamål. Det är viktigt att du väljer rätt skruvkvalitet efter hur och var du ska bygga. Ofta finns rekommendationer från virkesleverantören om vilka skruv som är bäst, men annars kan du följande nedanstående rekommendationer.
Skruvarna delas in i tre huvudsakliga klasser:

  • A4 rostfri
  • A2 rostfri
  • C4 (CorrSeal)

Välj rätt kvalitet på trallskruven

Rostfri A4 trallskruv är tillverkad av ohärdat, syrafast stål som har högsta korrosivitetsklass, C5. rostfri A4 trallskruv kan användas i aggressiva miljöer. Detta är alltså den trallskruv du ska använda om du bygger trädäck vid pool, brygga och om du bygger trädäck som är placerat nära kusten vid saltvatten. Denna typ av skruv rekommenderas också om du bygger med tropiska träslag. Rostfri A4 kan användas till alla träkonstruktioner, men är alltså särskilt lämpad där konstruktionen riskerar att utsättas för extra stor påverkan av klimat och andra omständigheter.

Rostfri A2 trallskruv består av ohärdat stål med korrosivitetsklass C4. Detta är den skruv som särskilt rekommenderas till konstruktioner som byggs vid en insjö eller nära bräckt vatten. Rostfri A2 trallskruv rekommenderas också för byggen av trappor, räcken och staket till trädäcket eftersom den står emot både rörelse och korrosion bra.

Trallskruv C4 , med ytbeläggning CorrSeal, har korrosionsklass C4 och är ett alternativ till de rostfria trallskruvarna. Ytbehandlingen har ett bra skydd mot rostangrepp och lämpar sig bra för vårt nordiska klimat. Denna skruv används lämpligast i stabila och låga konstruktioner som inte är placerade i en aggressiv miljö.


Tips på fler av våra köpguider:


Sammanfattningsvis kan sägas att rostfri trallskruv är segare på grund av den inte är härdad. Det innebär att den är bättre på att klara av rörelser i träet än vanliga härdade skruvar. Det är inte bara valet av trallskruv som är viktigt för att skruvarna ska hålla. Det är också viktigt att följa rekommendationerna när det gäller distans mellan trallen och täthet mellan underliggande reglar och bärlinor. Följ alla rekommendationer så att du inte bygger in rörelser som skruven inte klarar av.

Snabbmeny:
Toppval Trallskruvar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin