Fogsvans

Bäst fogsvansar

Snabbmeny:
Toppval fogsvansar

Dela på Facebook Dela på Twitter


En såg ingår nog i de flesta verktygssamlingar, både hemma och på jobbet. Men, en såg är faktiskt inte bara en såg. Det finns många olika modeller och varianter av handsågar, och den vanligaste som vi oftast tänker på som en såg är den som egentligen heter fogsvans. Fogsvans kommer av det tyska ordet Fuchschwanz som betyder rävsvans. Anledningen till att den jämförs med en rävsvans är troligen att den fogsvans som utvecklades i början av 1900-talet inte såg ut riktigt på samma sätt som den gör idag. Dåtidens fogsvans var inte så kantig som idag, utan den var vackert svängd och påminde lite om en ståtlig rävsvans.

Såga brädor, reglar och plank

En fogsvans används för att såga brädor, reglar och plank. Den finns med både grövre och finare tandning för att passa för många olika arbeten. Om du bara ska ha en såg i din verktygslåda är det nog en fogsvans du ska satsa på. Den kan användas till nästan all typ av sågning, från tunna plywoodskivor till grövre virke. De flesta fogsvansar har numera universaltandning vilket gör att de bör kunna såga både tvärs över och längs med träets ådring.

Den vanligaste användningen för fogsvansar är sågning i trä. Men, trä kan innebära mycket olika sågning, vilket gör att du alltid måste tänka på vilket material du ska såga i när du väljer såg. Det är ju inte riktigt samma sak att såga ved och grova grenar, som att såga ett snitt för en snygg möbeldetalj, till exempel. Därför finns det fogsvansar med olika egenskaper så att du ska kunna välja en såg som lämpar sig bäst för det aktuella projektet.
Det betyder också att det inte går att ta fram en enda fogsvans och säga att det är den bästa. Det finns helt enkelt olika bästa sågar för varje situation.

Tips för dig som ska köpa fogsvans

Tips för dig som ska köpa fogsvans

Ett bra verktyg underlättar alltid jobbet. Det finns ett mycket stort utbud av fogsvansar på marknaden och det är inte alltid så lätt att hitta rätt i djungeln av produkter. Vilken fogsvans som passar dig bäst beror förstås på vilka personliga preferenser du har, och vilken typ av projekt du ska använda sågen till. Olika fogsvansar är lämpliga för olika typer av sågning. Men, det finns några detaljer som bör finnas. En bra fogsvans ska ha:

  • Ett styvt och spänstigt blad
  • Ett rejält handtag
  • Ett sågblad av kallvalsat stål, som har lackerats eller försetts med “släpp lätt- beläggning”

Toppval fogsvansar 2024

Vi har valt dessa fogsvansar som våra Toppval.

En stabil och lättstyrd fogsvans

Ett styvt handtag gör att sågen blir stabil och lätt att styra. Ett tunt, eller mindre styvt, sågblad har inte samma stabilitet och bladet kan lätt vobbla under arbetets gång.

Handtaget på sågen ska vara rejält, och ge tillräckligt med plats för en hand med arbetshandske på. På riktigt bra sågar är handtaget gjort av tvåkomponentsmaterial. Det är förstås också viktigt att handtaget sitter ordentligt fast på sågbladet. En del blad är fastgjutna på bladet, medan andra fästs med skruvar. Om ett gjutet handtag sitter ordentligt fast är det ett bra alternativ. Men, det kan också vara en fördel med ett handtag som är fastskruvat med rejäla skruvar, eftersom dessa kan efterdras om handtaget inte sitter lika stabilt efter en tids användning. Handtaget är också viktigt när det gäller ergonomi och användarvänlighet.

Det är viktigt att handtaget ger ett bra grepp, så att du får all kraft i sågningen. Eftersom handtagen kan vara utformade på olika sätt är det viktigt att kolla att det passar dina händer och att du får ett bra grepp om sågen. Detta gäller särskilt om du har stora händer, eftersom alla fogsvansar inte har lika generöst tilltagna handtag.

Den klassiska fogsvansen.

Fler viktiga aspekter

Lack eller beläggning på sågbladet skyddar mot rost, och en släpp lätt-beläggning minskar friktionen och gör att sågen går lättare att arbeta med.

Såga snabbt och effektivt med en bra fogsvans

Ofta är fogsvansen försedd med handtagsvinklar på 90 och 45 grader, och dessa är praktiska att använda vid olika byggprojekt. Men, tänk på att sågens handtagsvinklar aldrig kan ersätta en ordentlig snickarvinkel. Om du tänker använda dem i mer precisa jobb är det klokt att kontrollera vinklarna först.


Tips på fler av våra köpguider:


Härdade tandspetsar

Moderna fogsvansar har ofta härdade tandspetsar. Dessa är hårdare än en sågfil och därför kan de inte filas. Hur stora tänderna är, men också hur de är slipade avgör hur effektiv sågen är. Om du använder flera olika fogsvansar för att såga i samma planka, kommer du förmodligen att upptäcka att det är ganska stor variation på hur många drag du behöver göra för att såga av plankan. Medan en såg kräver ett fåtal drag kan du få såga ganska länge med en annan. Men, tändernas utformning har inte bara betydelse för hur snabbt och effektivt fogsvansen sågar, utan också för hur fint snittet blir. En fintandad såg ger oftast finare sågspår, utan fransade kanter, medan en mer grovtandad såg ger ett grövre snitt.
När du ska köpa en fogsvans får du utgå från vilket material du vill såga i, hur ofta du kommer att använda den och hur du vill använda den.

Tandantalet hos en fogsvans anges i TPI

Det är inte bara modell och tandning som skiljer fogsvansar åt. De finns också i olika storlekar och längder. Generellt kan man säga att korta sågar är avsedda för kortare drag och längre sågar för längre drag. En längre fogsvans är oftast mer effektiv och gör jobbet snabbare. Men, det är ju inte alltid snabbt jobb är det mest avgörande i valet. En längre såg har fler tänder totalt, men den har inte alltid tätare tandning. Fler tänder ger ett finare, mer exakt snitt medan färre tänder ger snabbare sågning men inte lika fint och precis snitt. Så om du ska välja en fogsvans med fler eller färre tänder beror alltså helt på vad du ska använda den till och vilket resultat du vill ha. Ska du kapa brädor till en fasad eller liknande är kanske inte kravet på ett perfekt snitt lika stort som om du sysslar med finsnickeri. Tandantalet hos en fogsvans anges i TPI, vilket betyder tänder per tum. Ju högre TPI en fogsvans har desto fler är tänderna, och ju renare blir snittet.

Snabbmeny:
Toppval fogsvansar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin