Betongblandare

Bäst Betongblandare

Snabbmeny:
Toppval Betongblandare

Dela på Facebook Dela på Twitter


Vare sig du är en hemma-fixare eller professionell, så behöver du en betongblandare när du arbetar med betong. Med betongblandaren går det lätt och snabbt att blanda cement, sand och grus och få en cementblandning som är perfekt för ändamålet. En betongblandare är konstruerad för att blanda cementmurbruk. Även om den i första hand är avsedd att användas på en byggarbetsplats, har du nytta av en bra betongblandare när du arbetar med cement och betong oavsett om det är hemma eller på jobbet.

Att köpa en betongblandare

Visserligen går det att köpa färdigbetong, men om du behöver stora mängder, eller använder cement ofta, lönar det sig att satsa på en betongblandare och blanda själv. Färdigblandad betong måste dessutom blandas hela tiden och användas direkt, vilket förstås kräver noggranna förberedelser när du beställer färdigbetong. Med en betongblandare blandar du den mängd du behöver, och dessutom blandas bruket hela tiden, så länge betongblandaren är på. Om du bara behöver mindre mängder betong går det faktiskt att blanda för hand. Det är dock ett mycket tungt och tidskrävande jobb. Så även om du inte hanterar stora mängder åt gången är en betongblandare ett bra alternativ.

Köpa betongblandare

Fyra huvudkomponenter

En betongblandare består av fyra huvudkomponenter: En trumma där betongen blandas, ett så kallat power block bestående av motor och växellåda, samt det stativ som håller hela blandaren, ramen, och ett vevhjul. Det finns betongblandare i många olika storlekar, vilket gör att du lätt kan hitta en som passar dig oavsett om du behöver stora mängder betong, eller bara lite då och då.

Toppval Betongblandare 2024

Vi har valt dessa Betongblandare som våra Toppval.

Tips för dig som ska köpa betongblandare

När du ska köpa en betongblandare finns det tre saker att ta hänsyn till:

  • Storlek
  • Motoreffekt
  • Konstruktion

Hur du tänker använda betongblandaren avgör hur stor maskin du behöver. Ska du blanda stora mängder betong behöver du en stor blandare, som rymmer så mycket som möjligt. För mindre arbeten är kanske en liten betongblandare ett bättre val.

Motoreffekten bestämmer hur betongblandaren arbetar

Motoreffekten bestämmer hur betongblandaren arbetar. Det är lätt att tro att man inte behöver en stark motor om man ska blanda mindre mängder, men så enkelt är det inte. Motorns effekt påverkar hur väl betongen blandas. En stark motor orkar förstås med att blanda en större mängd betong, men den kan också köras med högre varvtal, så att trumman roterar snabbare. När det gäller betongblandarens konstruktion, så är det viktigt att den är stabil och tillverkad av ett starkt och hållbart material. En betongblandare utsätts för både tyngd och slitage under arbetets gång, och därför krävs en stabil och stark konstruktion.

Några andra faktorer att ta hänsyn till när du ska välja betongblandare är:

  • Kapacitet
  • Rörlighet
  • Prestanda
  • Byggkvalitet
  • Garanti
  • Pris

Hur mycket betong behöver du blanda åt gången? Hur stor kapacitet en betongblandare har kan för många vara den avgörande faktorn. Många tror att de större modellerna bara är till för stora byggen. Även om du inte har ett jättestort byggprojekt på gång, kan det vara bra med en betongblandare med stor kapacitet. Då kan du blanda mer betong åt gången, och behöver inte köra den så många gånger. Man anger betongblandarens kapacitet i liter, där en liten blandare har en kapacitet på runt 50 – 60 liter. De större modellerna har en kapacitet på runt 180 liter, och det finns också betongblandare i storlekar emellan dessa.

Man anger betongblandarens kapacitet i liter


Tips på fler av våra köpguider:


Mobilitet kan spela roll

Även om en betongblandare står still när den används behöver du förmodligen kunna flytta den ibland. Kanske till en annan byggplats, eller bara till en annan del av bygget. Därför behöver det finnas hjul på blandaren, så att den kan flyttas runt på ett enklare sätt. Välj en betongblandare som har robusta hjul, så att de dels hjälper till att hålla hela konstruktionen stabil, dels klarar av att stå på olika typer av underlag.

När du investerar i en betongblandare vill du förmodligen ha en blandare som kan hantera många olika arbetsuppgifter samtidigt som den är hållbar och stark. En stark betongblandare kan hantera större mängder betong och har ofta en stor hållbarhet. En härdad ståltrumma har stor tålighet mot det slitage som uppstår vid blandningen.

Byggkvalitet handlar till stora delar om materialval. Eftersom en betongblandare kommer att utsättas för slitage och andra påfrestningar är det viktigt att välja en maskin av bra kvalitet. Många blandare tillverkas av olika stålblandningar, och dessa är i de allra flesta fall betydligt hållbarare än maskiner tillverkade av aluminium. Kolla också om betongblandaren har vattenbeständighet för elmotorn, vilket kan vara betydelsefullt för att skydda motorn från det vatten som används vid blandning av betong.

Garanti är en viktig aspekt

Förutom byggkvaliteten är det viktigt att titta efter garanti. Med en maskin som utsätts för så stora påfrestningar är det av yttersta vikt att få en bra garanti. De flesta större tillverkare erbjuder mellan ett och två års garanti. Många erbjuder också gratis support under blandarens livstid vilket också kan vara av stort värde om något oförutsett händer.

Priset har ofta stor betydelse när vi ska köpa något. Vi vill gärna köpa så billigt som möjligt. Men, när det gäller större investeringar som betongblandare, är det viktigt att i första hand se till kvalitet. Det behöver inte betyda att du ska köpa den dyraste varan du hittar, men det är inte alltid den som är billigast i inköp som är den bästa investeringen. Bra kvalitet och prestanda ger dig mer för pengarna och lönar sig oftast i längden. Det kan också vara bra att hålla sig till välkända märken, där du kan ta del av recensioner och andra användares erfarenheter.

Eldriven betongblandare, eller bensindriven. Vilken är bäst?

Det finns betongblandare med elmotor, och med bensindriven motor. Den bensindrivna betongblandaren är ofta större och tyngre. Den kan på ett sätt sägas vara mer flexibel eftersom den kan användas även på mer avlägsna platser, där det inte finns tillgång till el. Men, storleken och tyngden gör också att den blir svårare att flytta.

En eldriven betongblandare arbetar tystare och den är också mer miljövänlig än en bensindriven. Vill du ha en miljövänlig arbetsplats med låg ljudnivå rekommenderar vi därför en eldriven betongblandare. Nackdelen med denna typ av betongblandare är att den är beroende av att det finns eluttag i närheten.

Snabbmeny:
Toppval Betongblandare

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin