Varmluftspistol

Bäst varmluftspistoler

Snabbmeny:
Toppval varmluftspistoler

Dela på Facebook Dela på Twitter


Vare sig du är hobbysnickare eller äger ett hus som kräver underhåll och renovering är det viktigt att ha bra verktyg. De flesta förser sig nog med de vanligaste verktygen, som hammare, såg, mejslar och liknande. Med en liten verktygslåda i huset kan man alltid fixa småsaker när det behövs. Men, ibland blir projekten lite större eller mer specialiserade, så att det inte räcker med den vanligaste basverktygen. Visserligen klarar du dig med enklare verktyg, men jobbet blir både besvärligare och mer tidskrävande om du inte har tillgång till fler verktyg.

Ett bra redskap att ha hemma

En varmluftspistol / värmepistol är ett exempel på ett verktyg som kanske inte finns i alla verktygslådor från början. Men när man märker hur stor skillnad varmluftspistolen verkligen kan göra är det nog inte många som tvekar inför att skaffa en.

En varmluftspistol kan användas till många olika projekt där värme underlättar jobbet. Det är, till exempel, ett mycket effektivt hjälpmedel om du behöver ta bort färg. Att renovera gamla fönster är ett pilligt och tidskrävande arbete, men med en värmepistol slipper du skrapa bort färgen i små otillgängliga vrår och skrymslen. När du värmer färgen med värmepistolen lossnar den snart av sig själv, och i bästa fall kan det räcka med att du borstar bort den gamla färgen. Men en varmluftspistol är också det optimala verktyget att använda när du ska jobba med krympslangar och PVC-slangar. Ja, det finns otaliga tillfällen när varmluftspistolen gör jobbet både snabbt och enkelt, och om du väl testat detta praktiska verktyg kommer du sannolikt inte vilja vara utan sedan. Väldigt många upptäcker snabbt att varmluftspistolen faktiskt är ett av de där verktygen som bör finnas i verktygslådan, både hemma och på jobbet.

Ett bra redskap att ha hemma

En varmluftspistol fungerar ungefär på samma sätt som en hårfön, med den skillnaden att den avger mycket mer värme. Om du någon gång har behov av att snabbt och enkelt värma upp ett material så är varmluftspistolen tveklöst det bästa alternativet. Och det enda du behöver för att använda den är ett vanligt eluttag.

Tips för dig som ska köpa varmluftspistol / värmepistol

Det finns ett mycket stort utbud av varmluftspistoler på marknaden. De finns i olika modeller och i olika prisklasser. Vilken variant du ska välja beror både på hur du vill använda den och vilka krav och önskemål du har. Generellt kan man säga att man kan klara sig ganska långt med en varmluftspistol av de billigare modellerna, om man inte har speciella krav på sitt verktyg. För vanliga hobbyprojekt kan du klara dig med en vanlig värmepistol i budgetklassen. Men, de flesta av oss har ändå några önskemål om hur ett verktyg ska fungera, och hur det ska kännas att arbeta med.

Toppval varmluftspistoler 2024

Vi har valt dessa varmluftspistoler som våra Toppval.

Viktiga punkter

Några saker som kan vara bra att titta på när du ska köpa varmluftspistol är:

 • Tillbehör och munstycken
 • Temperaturreglering
 • Justerbart luftflöde
 • Uppvärmningshastighet
 • Nedkylningsfunktion
 • Säkerhet

Det är inte alltid själva varmluftspistolen är helt avgörande för ditt val. Beroende på hur du vill kunna använda den, spelar det förmodligen också roll vilka tillbehör och munstycken som följer med maskinen. Om du ska använda den för ett specifikt projekt är det viktigt att se efter så att det finns munstycken som lämpar sig för just det ändamålet. En del varmluftspistoler kommer med ett stort urval av munstycken och tillbehör. men, det är inte alltid nödvändigt att välja den pistol som kommer med mest tillbehör. Du kanske inte vet exakt vilka tillbehör du kommer att ha användning av i framtiden, och då kan det vara bättre att titta efter en varmluftspistol av ett märke som erbjuder ett större utbud av tillbehör som man kan köpa separat. Då kan du komplettera efter hand och köpa exakt det du behöver för tillfället.

Bra med regleringsmöjligheter

Eftersom man inte använder lika mycket värme för alla arbeten är det bra om det finns goda möjligheter att reglera temperaturen. Annars finns risken att ditt projekt blir förstört om du använder för mycket värme. Det kan vara bra att ha koll på hur snabbt varmluftspistolen blir varm. En del modeller har snabbuppvärmningsförmåga vilket kan vara en fördel om du inte har tålamod att vänta alltför länge. För enklare arbeten är det kanske inte nödvändigt, men annars kan det vara bra om det går att reglera luftflödet från varmluftspistolen. Detta ger dig mer kontroll över arbetet.

Bra med regleringsmöjligheter

Nedkylningsfunktionen gör att varmluftspistolen snabbare svalnar efter arbetet, och du behöver inte vänta så länge med att ställa den tillbaka på sin plats. Du bör inte ställa tillbaka den om den fortfarande är väldigt varm. Detta är en del av säker hantering, och som alltid när det handlar om elektriska apparater är det viktigt att tänka på säkerheten.


Tips på fler av våra köpguider:


När behöver man en varmluftspistol?

En varmluftspistol / värmepistol har många olika användningsområden. Det betyder att det är många som kan ha användning för ett sådant verktyg. Några exempel på projekt som underlättas om du har en varmluftspistol, eller till och med kräver att du använder en är:

 • Borttagning av färg
 • Borttagning av tapeter
 • Krympning av slang
 • Krympning av plast
 • Upptining av frysta rör
 • Torka färg
 • Mjuka upp lim för borttagning
 • Torka fuktigt trä
 • Lödning
 • Lossa muttrar och skruvar som rostat fast
 • Svetsning av plast

Varmluftspistolen är ett enormt mångsidigt verktyg som kan göra nytta lite överallt. Du kan till och med rosta marshmallows eller en köttbit om vädret inte tillåter vanlig grillning. Vid borttagning av tapeter, klistermärken och liknande värmer pistolen upp limmet så att det blir lätt att bara skrapa bort. Färg kan du givetvis också ta bort med hjälp av olika kemikalier och en rejäl arbetsinsats med skrapan. Men, med en varmluftspistol blir arbetet betydligt enklare, och i många fall också betydligt mer miljövänligt.

När du använder krympslang, är varmluftspistolen ett oumbärligt hjälpmedel, och den fungerar också utmärkt för att krympa plast i alla tänkbara sammanhang. Krympning av plast använder man sig exempelvis ofta av inom detaljhandeln, när man skapar presentkorgar och lagrar varor tillsammans. Om du råkar ut för att rören fryser på vintern, vilket inte är så ovanligt i äldre hus, är varmluftspistolen ett utmärkt redskap att använda för att tina rören långsamt och få igång vattenflödet igen utan att rören tar skada.

Snabbmeny:
Toppval varmluftspistoler

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin