Hygrometer

Bäst Hygrometer

Snabbmeny:
Toppval Hygrometer

Dela på Facebook Dela på Twitter


Hygrometer är ett instrument som man använder för att mäta luftfuktigheten. Namnet kommer av grekiskans ord hygros som betyder våt, och metron som betyder mått. I en väderstation som används inom meteorologin, för att samla in data om temperatur, luftfuktighet och lufttryck, är hygrometern ett av de viktigaste standardinstrumenten.
Men, man kan också använda en hygrometer för att mäta luftfuktigheten inomhus för att reglera och skapa en behaglig inomhusmiljö. Med en hygrometer kan du hålla koll på luftfuktigheten i ditt hus, och du kan snabbt sätta in åtgärder om det behövs. Det finns flera olika faktorer som kan göra att skadliga fuktvärden ackumuleras i ett hus. Detta kan, bland annat, få till följd att mögel och rötsvampar får en miljö som de trivs i, och det kan på sikt ge skador som är dyra och svåra att åtgärda. Du kontrollerar förmodligen ditt hus regelbundet för att underhålla och undvika skador. Och att kunna ha koll på luftfuktigheten på egen hand är förstås en stor fördel.

För att följa mikroklimatet

Med en hygrometer kan du följa mikroklimatet i olika delar av ditt hus, som exempelvis källare, vind, krypgrund och garage. Dessa är exempel på utrymmen där problem med för hög luftfuktighet ofta uppstår. Om du skulle behöva installera en avfuktare kan hygrometern också hjälp till att hålla koll på att avfuktningen fungerar som den ska. Vill du kontrollera många utrymmen samtidigt, så finns kan du välja en trådlös hygrometer, med en basenhet dit flera så kallade fjärrsensorer är kopplade. Dessa sensorer är alla utrustade med display, så att du kan kontrollera dem där de står, och därför fungerar de alltså också som fristående hygrometrar, och i basenheten kan du se alla mätvärden från de olika fjärrsensorerna samtidigt.

Använd en hygrometer för att följa mikroklimatet inomhus.

Olika delar av huset är ofta utsatta för fuktrisk under olika delar av året, och med en hygrometer får du full koll på vad som händer i ditt hus under årstidernas skiftningar. Vinden, till exempel, far mest illa under höst och vinter medan krypgrunden oftast är mest utsatt under vissa förhållanden under sommaren. Med en hygrometer får du full koll, och du kan hela tiden se om det närmar sig gränsvärden på något ställe, vid någon tidpunkt.

Toppval Hygrometer 2024

Vi har valt dessa Hygrometer som våra Toppval.

Tips för dig som ska köpa hygrometer

Det finns ett stort utbud av hygrometrar, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Den första fråga du måste ställa dig innan du väljer hygrometer är hur och var du vill använda den. Om du behöver en hygrometer för att mäta luftfuktigheten i huset ska du se efter helt andra egenskaper än om du vill ha en hygrometer som talar om för dig hur vädret är och blir. Oavsett om du vill ha en väderstation, eller en hygrometer för att mäta just luftfuktigheten behöver du fundera på hur och var du vill placera den. Fundera på om du vill ha en hygrometer som kan hängas på väggen, eller en som du ställer var du vill i rummet. Fundera också på om du vill ha flera hygrometrar för att placera ut på olika ställen i huset. I så fall rekommenderas en trådlös hygrometer med flera separata sensorer som du kan placera var du vill så länge de finns inom basenhetens sändningsområde. Detta område brukar vara ganska generöst tilltaget, så att de flesta av dem fungerar bra i ett normalstort hus. Trådlös eller inte är ett annat val att göra. En trådlös hygrometer är smidig, eftersom du inte behöver ta hänsyn till sladdar när du placerar ut sensorerna.

Tips för dig som ska köpa hygrometer

På hygrometerns display kan du läsa av de olika mätresultaten, och det är förstås viktigt att välja ett mätinstrument som du kan läsa av på ett enkelt och smidigt sätt. Har du svårt att se alla data kan det vara en god idé att välja en hygrometer med större display. Kvalitet och mätprecision är den viktigaste faktorn av alla när det gäller hygrometer. Om du ska kunna få svar på om luftfuktigheten i ditt hus kan vara skadlig är det förstås av yttersta vikt att du kan lita på de mätvärden du får.

Vem behöver en hygrometer

En hygrometer används alltså för att mäta luftfuktigheten, oftast genom att beräkna temperatur- och tryckförändringar. Det är ett mätverktyg som passar den som vill mäta luftfuktighet om man oroar sig för fukt och mögel, till exempel i badrummet eller källaren. Hygrometern är också det perfekta redskapet för att se till att man har rätt luftfuktighet i terrarium, vinkällare eller utrymmen där man förvarar känsliga saker. En hygrometer passar också för den som vill ha koll på klimat och väder, kanske för att klä sig rätt eller kunna göra de rätta förberedelserna för olika typer av väder.


Tips på fler av våra köpguider:


Så placerar du hygrometern

För att få ett rättvisande resultat är det viktigt att du placerar hygrometern på rätt plats. Om du ska mäta luftfuktigheten i krypgrunden, ska den placeras där det är som fuktigast. Du måste alltså placera ut hygrometern på det fuktigaste stället i krypgrunden. Det fungerar inte att gå omkring med en hygrometer i handen och försöka avläsa hur fuktigt det är. Då kommer du att få missvisande värden, beroende på att värmen från dina händer och din kropp, ja till och med din utandningsluft, påverkar mätvärdena. Dessutom måste hygrometern få tid att acklimatisera sig på platsen, så du kan inte utläsa det korrekta värdet omedelbart. Hygrometern behöver ett dygn på sig för att utläsa ett korrekt värde.

Om du inte kan se var det fuktigaste området är kan du behöva flytta hygrometern och mäta på olika ställen, och då är det viktigt att du tänker på att den måste stå kvar åtminstone ett dygn på varje ställe innan du flyttar den. Ska du mäta fukten på vinden, är det oftast ut mot takfoten man hittar de fuktigaste platserna, särskilt i lägen där solen inte kommer åt att värma. Placera inte hygrometern i mitten av vinden, eftersom det sällan uppstår fuktproblem där.

Om du vill mäta luftfuktigheten inne i bostaden bör du sätta hygrometern så neutralt som möjligt. Det vill säga att den inte ska placeras invid värmekällor eller platser som påverkas av solvärmen genom fönster, till exempel.

Snabbmeny:
Toppval Hygrometer

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin